Νόμιμα όλα τα αυθαίρετα προ του 1975

Κοινωνία

Νόμιμα, είτε διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε όχι, θεωρούνται όλα τα κτίσματα προ του 1975 σύμφωνα με το "Έθνος". Το έτος οικοδόμησης θα αποδεικνύεται είτε με δημόσιο έγγραφο είτε με αεροφωτογραφίες. Θα απαιτείται τεχνική έκθεση και η καταβολή εφάπαξ ποσού υπό μορφή παραβόλου.

Ωστόσο και γι’ αυτή την κατηγορία αυθαιρέτων ισχύει η εξαίρεση εκείνων των κτισμάτων που προσκρούουν στις επιταγές του Συντάγματος περί προστασίας του περιβάλλοντος και έχουν ανεγερθεί σε δάση,

αναδασωτέες εκτάσεις, δημόσιους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Η παραπάνω απαγόρευση αποτελεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, γενική διάταξη του νέου νομοσχεδίου, όπως γενική διάταξη αποτελεί και η απαγόρευση της μεταβίβασης ακινήτου ή της σύστασης σε αυτό εμπράγματου δικαιώματος χωρίς τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες στο ακίνητο (όπως ήδη προβλέπεται στον νόμο 4014 περί αυθαιρέτων).

Με το νέο νομοσχέδιο αφενός λύνεται το πρόβλημα όσων έχουν χάσει την οικοδομική άδεια ή νομίμως δεν διαθέτουν (παραδείγματος χάριν σε περιπτώσεις σεισμοπαθών), παράλληλα όμως ανεβαίνει η αξία δεκάδων ακινήτων ιδίως της περιφέρειας που τώρα πλέον θα αναβαθμιστούν και θα γίνουν αξιοποιήσιμα.

Tags: αυθαίρετασπίτιανομιμοποίηση αυθαιρέτων
Keywords
Τυχαία Θέματα