Οι δέκα καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών

Tweet Κατηγορία: Κοινωνία

Έχετε σίγουρα ακούσει τη λέξη «αντιοξειδωτικά», όπως σίγουρα έχετε ακούσει επίσης το πόσο ευεργετικά είναι για την υγεία μας και πόσο σημαντικό είναι να τα λαμβάνουμε όσο το δυνατόν συχνότερα, για να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε είναι πού θα τα βρείτε…

Συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών, εκείνων δηλαδή των «μαγικών» συστατικών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες τροφές και παρεμποδίζουν τη δράση

των επιβλαβών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας.

Έρευνα δείχνει ότι οι ουσίες αυτές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση πολλών μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, της ασθένειας Alzheimer και της νόσου Πάρκινσον.

Νορβηγοί και Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν μια εκτεταμένη λίστα των πιο σημαντικών αντιοξειδωτικών τροφών. Όσον αφορά στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες ανά μερίδα, οι νικητές είναι:

1. Βατόμουρα

5,75 millimoles ανά μερίδα 100g

Αυτά τα θαυμάσια, απολαυστικά φρούτα του καλοκαιριού δεν έχουν λιπαρά και αποτελούν μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και βιταμίνης C, οπότε καταναλώστε τα άφοβα. Απολαύστε τα σε smoothies ή σε μια σαλάτα φρούτων γαρνίρετε κάποιο γλυκό ή απλά καταναλώστε τα φρέσκα. Μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα διατηρήσετε έτσι για οποιαδήποτε χρήση όλο το χρόνο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε επικαλύπτοντας τα μούρα με ένα μίγμα από ζάχαρη και ασκορβικό οξύ (ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για το πώς θα το προμηθευτείτε), αν και γενικά καλύτερο είναι να τα παγώσετε αφού τα έχετε βράσει ελαφρά και έχετε προσθέσει ζάχαρη.

2. Καρύδια

3,72 millimoles ανά μερίδα 100g

Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντική τροφή για την υγεία. Δεν περιέχουν χοληστερόλη, έχουν γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι πηγή βιταμινών και μετάλλων. Όσον αφορά όμως στην περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τα καρύδια φαίνεται να έχουν νικήσει την υπόλοιπη οικογένεια ξηρών καρπών με 3,72 millimoles ανά μερίδα. Συνοδεύστε τις σαλάτες σας με αυτά, ή αναμείξτε τα σε μούσλι, σε ρυζόγαλο ή σε τάρτα μήλου. Εκτός από γευστικά είναι και υγιεινά. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν καταναλώνετε πάνω από μια χούφτα καρύδια την ημέρα. Αν είστε υπέρβαροι, μια χούφτα τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετή.

3. Φράουλες

3,58 millimoles ανά μερίδα 100g

Οι φράουλες είναι φρούτα, των οποίων και μόνο η εμφάνιση και το χρώμα, μας φτιάχνουν τη διάθεση, πόσ

Keywords
Τυχαία Θέματα