Ποινές για «λάδωμα» στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Ποινές για «λάδωμα» στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης Πρόστιμο 1,9 εκατ. στερλινών επιδικάστηκε στον βρετανικό οίκο για δωροδοκία στην Ανατολική Αφρική Τα γραφεία των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων της Οξφόρδης, στην Οξφόρδη. Ο έγκριτος βρετανικός εκδοτικός οίκος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ειδικεύεται στην έκδοση ακαδημαϊκών συγγραμμάτων, καλείται να πληρώσει
πρόστιμο 1,9 εκατ. στερλινών επειδή βρέθηκε ένοχος για «λάδωμα» κυβερνητικών αξιωματούχων στην Κένυα και στην Τανζανία προκειμένου να προμηθευτούν από τον εκδοτικό οργανισμό σχολικά εγχειρίδια για τη δημόσια εκπαίδευση.


Η διαφθορά αποκαλύφθηκε κατόπιν ερευνών της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία είχε χρηματοδοτήσει κάποια από τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δύο αφρικανικών χωρών. Τα στοιχεία οδήγησαν στα σκαλοπάτια του βρετανικού εκδοτικού οίκου, ο οποίος, αφού διενέργησε εσωτερική έρευνα, ανακάλυψε ότι πράγματι στελέχη θυγατρικών εταιρειών του δωροδόκησαν αφρικανούς αξιωματούχους το διάστημα 2007-2010.


Η βρετανική Υπηρεσία Δίωξης Σοβαρού Οικονομικού Εγκλήματος οδήγησε την υπόθεση στα δικαστήρια και επιβλήθηκε στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης πρόστιμο «εις αναγνώριση των ποσών που εισέπραξε μέσω παράνομων συναλλαγών». Επιπροσθέτως, οι δύο θυγατρικές εταιρείες αποκλείστηκαν από τα αναπτυξιακά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα επόμενα τρία χρόνια.


Εκτός από το πρόστιμο, οι εκδόσεις προσφέρθηκαν να καταβάλουν άλλα 2 εκατ. στερλίνες σε Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς στην υποσαχάρια Αφρική που δραστηριοποιούνται στην επιμόρφωση των δασκάλων και σε άλλα προγράμματα σχετιζόμενα με την εκπαίδευση. Η εταιρεία απομάκρυνε τα στελέχη που διενέργησαν την δωροδοκία και δήλωσε ότι θα υιοθετήσει νέες σχολαστικές επιχειρηματικές πρακτικές προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον.


Το 2010 η Παγκόσμια Τράπεζα απέκλεισε για έξι χρόνια από τα προγράμματά της τον επίσης βρετανικό εκδοτικό οίκο Μacmillan, όταν αποκαλύφθηκε ότι στελέχη του δωροδόκησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Σουδάν στη διάρκεια συναλλαγής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος. Στη Macmillan είχε επιδικαστεί τότε πρόστιμο 11 εκατ. στερλινών. Οπωσδήποτε, η δωροδοκία δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά φαίνεται ότι αλλού οι ένοχοι τιμωρούνται.ΤΟ ΒΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα