Συνδικαλιστική Οργάνωση με… χορηγό! των Μανόλη Μαυροφόρου και Τηλέμαχου Μουσαβερέ

Tweet

Συνδικαλιστική Οργάνωση με… χορηγό!

Προς τη Διοίκηση

της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Αθήνα, Νοέμβριος 2013

1. Αντί προλόγου

Οι θεολογούντες Χριστιανοί υποστηρίζουν το «αξίωμα» σύμφωνα με το οποίo: «οι μόνες αμαρτίες που δεν επιδέχονται συγχώρεσης, είναι αυτές που προσβάλλουν το Άγιο Πνεύμα».

Δεν είμαστε αρμόδιοι στα θεολογικά, όμως, τηρουμένων των αναλογιών, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι όσες πράξεις προσβάλλουν τις βασικές αξίες του Εργατικού Κινήματος, παραμένουν ως αναλλοίωτο κοινωνικό στίγμα!

2. Η πρότασή

μας επί της διαδικασίας

Ζητούμε να περιληφθεί ως αυτοτελές θέμα ημερήσιας διάταξης, στην αμέσως επόμενη Ολομέλεια της Διοίκησης, το ακόλουθο ζήτημα:

«συζήτηση και λήψη απόφασης ως προς τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με αποφάσεις(;) της πλειοψηφίας της Διοίκησης:

α) τη θεσμοθέτηση... χορηγού (βλ. παραπάνω φωτογραφία από το πρόσφατο Καταστατικό Συνέδριο της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.).

β) την παραβίαση της αρχής της αντιπροσωπευτικότητας, καθώς θεσμοθετήσατε με διάταξη του νέου Καταστατικού, την αντιπροσώπευση στο Συνέδριο της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. «με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη» και όχι ό,τι ισχύει στο Συνδικαλιστικό Κίνημα, δηλαδή αντιπροσώπευση με βάση «τα ψηφίσαντα μέλη».

γ) την τήρηση της αρχής της ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και ως προς τους όρους, διαδικασίες κ.λπ. έκδοσης του εντύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. «Ενεργός Πολίτης».

3. Ως συνοπτική παρουσίαση της ουσίας των παραπάνω προβλημάτων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Ι. Θεσμοθέτηση... χορηγού

Η ενέργεια αυτή υπερβαίνει και την αποδοκιμασμένη γνωστή αρχή «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»! Η πράξη (όσων τη συνομολόγησαν) ν’ ανοίξουν την πόρτα σε «χορηγούς» επιβάλλεται να ακυρωθεί, να ανακληθεί! Είναι αδιανόητο – κατά τη γνώμη μας – α) να παίζει η συνδικαλιστική οργάνωση το ρόλο του πλασιέ σε προϊόντα των «δυνάμεων της Αγοράς, β) να βαφτίζεται «χορηγός» σε συνδικαλιστική οργάνωση μια «δύναμη της Αγοράς» που είναι ανταγωνιστική στο σύστημα της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης!

Ένας πρόσθετος λόγος για το ασύμβατο του χορηγού: Η Συνδικαλιστική Οργάνωση στους σκοπούς της έχει και την υπεράσπιση της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μας κάνουν, συνάδελφοι, μάθημα ακόμη και ποδοσφαιρικές ομάδες π.χ. ο ΠΑΟΚ, ο Ηρακλής που απορρίψανε τη «χορηγία» της Eldorado (και Μπόμπολα), δηλαδή τη γνωστή εταιρεία που επιδιώκει να καταστρέψει τη Χαλκιδική.

Μένουμε – για την ώρα – στα παραπάνω και στη συζήτηση θα πούμε περισσότερα. Θέλουμε όμως να ελπίζουμε ότι θα τα ακούσουν συνδικαλιστές, δηλαδή, κατά τεκμήριο, κοινωνικά ευαίσθητοι άνθρωποι.

ΙΙ. Η αρχή της αντιπροσωπευτικότητας είναι συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας.

Ισχύει σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εν ενεργεία συναδέλφων από τον πιο μικρό σύλλογο μέχρι και τη Γ.Σ.Ε.Ε.

Η θεσμοθέτηση της αρχής «με βάση τα εγγεγραμμένα μέλη» συνιστά ΠΛΑΣΤΗ πραγματικότητα. Το γεγονός ότι αυτή η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ διάταξη ισχύει σε αρκετές(;) συνδικαλιστικές οργανώσεις των Συνταξιούχων, δεν συνιστά επιχείρημα για τη θεσμοθέτησή του και στην Α.Γ.Σ.Σ.Ε. Το κάλπικο νόμισμα δεν μπορεί να οδηγεί σε απόσυρση του γνήσιου!

Να πούμε δύο δήγματα (ναι, με ήτα!);

Σ’ ένα σύλλογο Συνταξιούχων είναι εγγεγραμμένα 727 μέλη. Τα ψηφίσαντα είναι... 76(!!!).

Στην ΟΣΤΟΕ (από την οποία προερχόμαστε), που έχει διάταξη και για εκλογή με απλή αναλογική, η παραπάνω ΝΟΘΕΥΣΗ έχει την ακόλουθη εικόνα:

εγγεγραμμένα μέλη: 34.708

ψηφίσαντα μέλη: 12.990

Η Δημοκρατία επιτάσσει λοιπόν να τροποποιήσουμε την αντιδημοκρατική διάταξη (και) του νέου Καταστατικού.

ΙΙΙ. Ζητήματα ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα ότι «δεν αρκεί μόνο να είναι τίμια αλλά πρέπει και να το δείχνει». Για μια συνδικαλιστική οργάνωση δεν υπάρχουν περιθώρια για «γκρίζες ζώνες». Αναφερόμαστε στους όρους έκδοσης, διανομής κ.λπ. του εντύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. «Ενεργός Πολίτης».

Δεν γνωρίζουμε πώς και πόσο απασχόλησε τα μέλη της Διοίκησης το παραπάνω κρίσιμο ζήτημα. Από όσα γνωρίζουμε ακολουθήθηκε η εξής πρακτική: ένα διαφημιστικό γραφείο διατύπωσε την πρόταση ως προς τους όρους κ.λπ. της έκδοσης-διανομής του εντύπου της Α.Γ.Σ.Σ.Ε. και τους αποδέχτηκε η πλειοψηφία των μελών της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Το ζήτημα είναι κρίσιμο και δεν αντιμετωπίζεται με «συνοπτικές, αδιαφανείς διαδικασίες». Εμείς είμαστε ριζικά αντίθετοι με αυτούς τους όρους έκδοσης του εντύπου.

Εφόσον είμαστε «μειοψηφική άποψη», όσοι εκφράζουν και εκπροσωπούν την «πλειοψηφούσα» άποψη επιβάλλεται να διασφαλίσουν τα ελάχιστα ως προς τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Εννοούμε ότι: εφόσον αποφασίζουν να παίξουν στο γήπεδο και με τους όρους της «Αγοράς», τότε να τηρήσουν, έστω, αυτούς τους όρους!

Πιο συγκεκριμένα:

- δημόσια μειοδοτική διαδικασία, ώστε να μην είναι μόνον ένας ο ενδιαφερόμενος.

- διαφανής διαδικασία, με όρους και ρήτρες εργατικού ελέγχου. Δεν γίνεται αυτά τα ζητήματα να ήταν πάγια αιτήματά μας προς τις εργοδοσίες, όσο ήμασταν εν ενεργεία και τώρα ως συνδικαλιστική οργάνωση Συνταξιούχων να τα «ξεχνούμε».

Συνάδελφοι,

Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για συζήτηση στην ολομέλεια της Διοίκησης (μηνός Δεκεμβρίου) και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και ό,τι επιτάσσουν οι Αξίες του Εργατικού Κινήματος.

Τα μέλη της Διοίκησης της Α.Γ.Σ.Σ.Ε.

Μανόλης Μαυροφόρος Τηλέμαχος Μουσαβερές

(από Συνδ. Κιν. ”Αλλέστα”) (από Ανανεωτική Κιν. ΕΤΕ)

Tags: ΑΓΣΣΕχορηγόςΜανόλης ΜαυροφόροςΤηλέμαχος Μουσαβερές Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα