Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δράμας: «εθνομηδενιστές» και «εθνοκεντρικοί»

Ανακοινώσεις

«εθνομηδενιστές» και «εθνοκεντρικοί»

Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις Δράμας

Το κείμενο αυτό δεν θα υπήρχε, αν το ζήτημα δεν έπαιρνε ιδιαίτερα πολιτική διάσταση. Η ΔΑΚΕ μετατρέπει τις εκλογές για το 16ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ σε πολιτική αντιπαράθεση που θυμίζει την Ελλάδα μετά από τον εμφύλιο. Συγκεκριμένα

στην αφίσα και στο εξώφυλλο των θέσεών της γράφει:

«Αντιστεκόμαστε στις εθνομηδενιστικές ιδέες της αριστεράς και στο σχολείο κέντρο προπαγάνδας που ονειρεύεται» (τα έντονα γράμματα είναι δικά τους). Και συνεχίζει: «Απαιτούμε εθνοκεντρική εκπαίδευση βασισμένη στις αξίες του Ελληνικού πολιτισμού».

Συνάδερφοι, αν έτσι είναι τα πράγματα,

αυτό που διακυβεύεται στις εκλογές μας είναι κάτι πολύ περισσότερο από την εκλογή των αντιπροσώπων σε ένα συνδικαλιστικό συνέδριο όπως το 16ο της ΟΛΜΕ. Αυτό που υπονοεί σαφώς και απαιτεί η ηγεσία της ΔΑΚΕ είναι να έχουμε πιστοποιητικό νομιμοφροσύνης και κοινωνικών φρονημάτων. Ξαναμοιράζουν τους πολίτες σε κατηγορίες κρίνοντας εξορισμού οι ίδιοι με το «εθνικόμετρο» τους για να βεβαιώσουν αν χαρακτηριζόμαστε «εθνομηδενιστές» ή «εθνοκεντρικοί». Απομένει να το απαιτήσουν και ως κριτήριο της αξιολόγησης που ονειρεύονται…

Συνάδερφοι, με αυτό το κείμενό μας δεν εγκλωβιζόμαστε σε μια αδιέξοδη ρητορική μεγαλοστομίας για τα συμφέροντα του κλάδου. Θέλουμε να πούμε ότι οι εκλογές γίνονται και πολιτική πράξη. Γνωριζόμαστε μεταξύ μας· δεν είναι τόσο τα πρόσωπα και η κοινή μας καθημερινότητα αυτό που θέλουμε να προτάξουμε, αλλά η ουσία.

Ο χαρακτήρας των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων είναι:

* ο ανοιχτός διάλογος χωρίς κραυγές και φοβικά σύνδρομα,

* η ελευθερία έκφρασης του συναδέρφου χωρίς επιβολές και τυφλή αναπαραγωγή κεντρικών κειμένων,

* η συνδιαμόρφωση της πρακτικής και ο σεβασμός της γνώμης του συναδέρφου.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δημιουργούν τον δημοκρατικό χώρο που μπορεί να αγκαλιάσει κάθε προοδευτική άποψη όσων ζούμε, δουλεύουμε και νοιαζόμαστε για την εκπαίδευση.

Δεν διεκδικούμε τη αποκλειστικότητα του ενδιαφέροντος, αλλά δεν κρύβουμε και την πεποίθησή μας ότι χρειάζεται και συγκεκριμένη πολιτική βούληση που θα εκφράσει όσα έχουμε ανάγκη ως δάσκαλοι και εργαζόμενοι, που θα προωθήσει όσα θα θέλαμε να είναι το σχολείο για μας και τους μαθητές. Και αυτή η βούληση βρίσκεται στην Αριστερά.

Tags: Δράμα
Keywords
Τυχαία Θέματα