ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ: Χωρίς σίτιση οι σπουδαστές!

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} Χωρίς σίτιση μέσα στην εξεταστική μένουν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ηπείρου. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία της λέσχης από τις 15 Ιουνίου και κήρυξε την παύση ουσιαστικά της δωρεάν σίτισης των σπουδαστών και στις τέσσερις πόλεις που υπάρχουν τμήματα και σχολές του ιδρύματος. Αυτό πρακτικά
σημαίνει ότι οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους επιφορτίζονται με πρόσθετα οικονομικά βάρη, για να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις βασικές ανάγκες όπως είναι το φαγητό σε μια περίοδο που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η παύση πληρωμών της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών που γίνεται εκτός ιδρύματος.

Οι τραγικές αυτές συνέπειες εις βάρος των σπουδαστών στο ΤΕΙ Ηπείρου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν συνέχεια των μειωμένων προϋπολογισμών, συνέπεια του «κουρέματος» που έχουν υποστεί συνολικά τα ΤΕΙ - και όχι μόνο - αφού τα 150 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συνολικά, λόγο του PSI έγιναν 50 εκατομμύρια ευρώ. Συγκεκριμένα, στο ΤΕΙ Ηπείρου ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των σπουδαστών μειώθηκε τα τελευταία 3 χρόνια έως και 50%. Μειώσεις σημειώθηκαν και στις λειτουργικές δαπάνες (-68,1%). Με το «κούρεμα» το Ιδρυμα έμεινε για το 2012 με 3,6 εκατομμύρια ευρώ από 11,7 εκατομμύρια ευρώ.

Κινητοποιήσεις του ΜΑΣ για τη χρηματοδότηση

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΕΜ Πολυτεχνείου συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη σίτιση των φοιτητών, με κινητοποιήσεις. Καταγγέλλουν πως υπάρχει κακή ποιότητα στο φαγητό, ενώ οι μερίδες είναι μειωμένες και παράλληλα υπάρχουν προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής στο εστιατόριο. Σε προχτεσινή τους κινητοποίηση, στην πρυτανεία, απαίτησαν δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές, να φύγουν οι εργολάβοι απ\' τις σχολές, έκτακτο κονδύλι για τη σίτιση.

Παρά τις διαμαρτυρίες των φοιτητών, οι αρμόδιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη σύμβαση με τον εργολάβο.

Προχτές έκαναν κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας οι Επιτροπές Αγώνα στη ΝΟΠΕ (Νομική, Οικονομικό, Πολιτικό) και το τμήμα ΕΜΜΕ, για την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σε όλα τα ιδρύματα μετά τις μειώσεις κονδυλίων και το «κούρεμα» των λογαριασμών με το PSI. Για την κινητοποίηση υπήρχαν αποφάσεις των τριών φοιτητικών Συλλόγων της ΝΟΠΕ.

Η κινητοποίηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου και οι φοιτητές ζήτησαν να βγει σχετική απόφαση πολιτικής καταδίκης για την όλη κατάσταση και να απαιτηθούν τα απαραίτητα: Να πληρωθεί απ\' το κράτος το «κούρεμα» των ιδρυμάτων, να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Keywords
Τυχαία Θέματα