Τι ισχύει για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος

Πολιτική

ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑΤι ισχύει για θεμελίωση δικαιώματος

Δεν είναι απαραίτητη η άμεση εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2011.

Δηλαδή οι ασφαλισμένοι που θέλουν να «κλειδώσουν» το δικαίωμα φέτος δεν είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη άμεσα, αλλά μπορούν να το κάνουν και τα επόμενα χρόνια χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που είναι ειδικός σε θέματα εργατικού και ασφαλιστικού δικαίου, υπογραμμίζει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διευκρινιστεί

ότι οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του 2011 και 2012 μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά είτε άμεσα είτε μεταγενέστερα, είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το έτος με τις διατάξεις του οποίου επιθυμεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα.

Η δε εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε με δόσεις, είτε και με παρακράτηση από τη σύνταξη σε χρονικό σημείο πάλι ανεξάρτητο με την ημερομηνία θεμελίωσης. Ετσι από απόψεως θεμελίωσης ο σημαντικός παράγοντας που κάνει την ειδοποιό διαφορά είναι το κατά πόσον η άθροιση των πλασματικών ετών με τον πραγματικό χρόνο ασφάλισης συμπληρώνουν τον απαιτούμενο για θεμελίωση σε μια χρονική στιγμή του έτους του οποίου και επιθυμεί ο ασφαλισμένος να «κλειδώσει» το όριο ηλικίας.

Παράδειγμα
Για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ συμπληρώσει το 2011 χρόνο ασφάλισης 9.700 ημερών. Ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει από διάφορες κατηγορίες τουλάχιστον 800 ημέρες.

Ετσι κατοχυρώνει δικαίωμα με τις διατάξεις του 2011, ώστε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών με 10.800 ημέρες συνολικά.

Την αίτηση για την εξαγορά-αναγνώριση μπορεί να την υποβάλει οποτεδήποτε ως την ημερομηνία αιτήσεως συνταξιοδότησής του και αντίστοιχα και την εξόφληση. Δηλαδή δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2012.

ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2010

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 πρέπει να αναγνωρίσουν τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2010.

Ουσιαστικά εκτός από το δικαίωμα χρήσης των πλασματικών ετών για θεμελίωση με τις διατάξεις που ισχύουν μετά το 2011 εξακολουθεί να υφίσταται η δυνατότητα χρήσης πλασματικού χρόνου, για να «κλειδώσει» κάποιος το 2010 αναδρομικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Eτσι, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, μπορούν ασφαλισμένοι να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος με προϋποθέσεις που ισχύουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 με προσμέτρηση χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν. 2084/92. Στους χρόνους αυτούς περιλαμβάνονται:

Ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας χωρίς την έκπτωση του 30%Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιώνΗ επιδότηση λόγω ασθένειας ως 200 ημέρεςΗ τακτική ανεργία από τον ΟΑΕΔ ως 200 ημέρες κατά την τελευταία 10ετία πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησηςΟ χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτηΟ πλασματικός χρόνος της παρ. 1 του άρθρου 141 του ν. 3655/2008 (πλασματικός χρόνος παιδιών), εφόσον τα τέκνα έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 και η αναγνώριση είναι δωρεάν.

Εφόσον με τους εν λόγω χρόνους ο ασφαλισμένος συμπληρώνει προϋποθέσεις θεμελίωσης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010, τότε μπορεί κανονικά να συνταξιοδοτηθεί με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό καθεστώς.

Ποια έτη αναγνωρίζονται δωρεάν

Δωρεάν μπορούν να αναγνωρίσουν σε τρεις περιπτώσεις πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι, ώστε να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη. Συγκεκριμένα χωρίς να υπάρξει εξαγορά μπορούν να αναγνωριστούν:

1. Ο προβλεπόμενος από την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας. Ο χρόνος αυτός είναι επιδοτούμενος και δεν αφορά χρόνο άδειας μετ' αποδοχών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι περίπου 75 ημέρες ασφάλισης για ένα παιδί ή περίπου 120 ημέρες για δύο παιδιά και έχει καταβληθεί επιδότηση από τον ΟΑΕΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση βεβαίωσης με την αίτηση συνταξιοδότησης.

2. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο κατά τον οποίο ο ασφαλισμένος είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ και επιδοτείται από τον Οργανισμό.

Σε περίπτωση που συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων -ειδικά οι μητέρες ανηλίκων με τέκνα που ενηλικιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2010- επιθυμούν να κάνουν χρήση για θεμελίωση το 2010, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 200 ημέρες από τον χρόνο επιδότησης τακτικής ανεργίας. Οι ημέρες αυτές θα έπρεπε να είχαν διανυθεί μέσα στην τελευταία 10ετία ή τη 10ετία από την ενηλικίωση.

Σήμερα ο χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί έχει αυξηθεί στις 300 ημέρες. Είναι και αυτός δωρεάν και χρησιμοποιείται με προσκόμιση βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ τη στιγμή της αίτησης για σύνταξη.

3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες. Πρόκειται για τον χρόνο που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθένειας από τον ασφαλιστικό φορέα.

Τέτοια είναι η περίοδος μετά από ατύχημα που έχει χαρακτηριστεί ως εργατικό ή κατά τη διάρκεια άδειας ασθενείας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ - ΕΘΝΟΣ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Tags: θεμελίωσησυνταξιοδοτικό δικαίωμαπλασματικά χρόνια
Keywords
Τυχαία Θέματα