Τουλάχιστον 525 νεκροί σε μια μέρα στην Αίγυπτο - Φωτογραφίες

Tweet

Τουλάχιστον 525 νεκροί είναι ο επίσημος απολογισμός των χθεσινών ταραχών στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

H ιστοσελίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, επικαλούμενη τον εκπρόσωπό της Αχμεντ Αρέφ, αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε περίπου 2.600.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι νεκροί είναι περισσότεροι από τον επίσημο απολογισμό, καθώς το υπουργείο Υγείας αναφέρει συνήθως μόνο τα πτώματα που έχουν περάσει από νοσοκομεία.

Οι

Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν πορεία στο Κάιρο σήμερα, μια ημέρα αφού οι δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν βίαια τα μέλη τους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι.

Πορεία διοργάνωσαν την Πέμπτη στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, εκατοντάδες υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων, διαμαρτυρόμενοι για τα αιματηρά επεισόδια.

«Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα μετέδωσε σήμερα πως τα πτώματα περισσότερων από 250 ανθρώπων, οι οποίοι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια, βρίσκονται σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο και έδειξε εικόνες στις οποίες φαίνονται σειρές πτωμάτων τυλιγμένων σε λευκά σάβανα.

Διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν εν τω μεταξύ στη διάρκεια της νύχτας και νωρίς σήμερα το πρωί σε ολόκληρη την Αίγυπτο καθώς οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι αντέδρασαν οργισμένα στις αιματηρές εφόδους που πραγματοποίησε η αστυνομία στα στρατόπεδα καθιστικής διαμαρτυρίας.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τα «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας οπαδών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.

Αστυνομικά τμήματα δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές του Μόρσι σε διάφορα σημεία της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσαν η ανεξάρτητη εφημερίδα Al-Masry Al-Youm και η κρατική Al-Ahram.


Υπενθυμίζεται ότι από τις 17:00 το απόγευμα της Τετάρτης όλη η χώρα τελεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση της μεταβατικής προεδρίας, η οποία παράλληλα ζήτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις να συνδράμουν τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπλέον, από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί (τοπική ώρα, 20:00 και 07:00 στην Ελλάδα) οι Αρχές επιβάλλουν απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας. Το μέτρο ισχύει μέχρι νεοτέρας σε επαρχίες με αστικά κέντρα, μεταξύ άλλων την Αλεξάνδρεια και την Ισμαηλίγια, αλλά και σε όλο το εύφλεκτο τις τελευταίες εβδομάδες Σινά.

«Όποιος παραβιάσει την εντολή αυτή θα φυλακιστεί», προστίθεται στην ανακοίνωση, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του στρατού.

Στο μεταξύ, στους στρατιωτικούς εισαγγελείς παρέπεμψαν οι αιγυπτιακές αρχές 84 άτομα από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Tags: Αίγυπτοςσφαγήσυγκρούσειςνεκροί Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα