Τρίτη αναβολή εκλογών στο ΑΠΘ


Διακοπή της διαδικασίας και στο Παν. Πατρών
Αιχμές δύο πρώην πρυτάνεων κατά Μπαμπινιώτη

Αποστολος Λακασας

Το γνώριμο σκηνικό με πανεπιστημιακούς και φοιτητές, που πρόσκεινται σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, να προκαλούν επεισόδια με σκοπό να μην εφαρμοσθεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ επαναλήφθηκε χθες στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο

Πατρών. Αποτέλεσμα ήταν να αναβληθούν, για μία ακόμη φορά, οι εκλογές για τα νέα Συμβούλια των ιδρυμάτων, ενώ παρενέβη η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης. Από την άλλη, στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασε η ένταση που προεκλήθη στα ΑΕΙ λόγω της προ τετραμήνου αρνητικής στάσης του νέου υπ. Παιδείας κ. Γ. Μπαμπινιώτη σχετικά με τις διαδικασίες εφαρμογής του νόμου και την εκλογή νέων Συμβουλίων στα ιδρύματα.

Ειδικότερα, με χρονικό προαναγγελθείσας ακύρωσης έμοιαζαν τα γεγονότα χθες σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς όλοι περίμεναν αντιδράσεις, όπως συνέβη και στις προηγούμενες απόπειρες να γίνουν εκλογές. Στη Θεσσαλονίκη μαζεύτηκαν περί τους 100 φοιτητές και πανεπιστημιακούς, που επιτέθηκαν στα μέλη της επιτροπής αλλά και σε πανεπιστημιακούς που ήθελαν να ψηφίσουν. Τα επεισόδια πήραν έκταση, ενώ καθηγητές της Νομικής Σχολής πιάστηκαν στα χέρια. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, διατυπώθηκε αίτημα να κληθεί η Αστυνομία, το οποίο δεν υιοθετήθηκε. Τελικά, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική εξέταση. «Εκφράζω τη βαθιά θλίψη μου για την αδυναμία έκφρασης γνώμης. Το πανεπιστήμιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Δημοκρατίας, δυστυχώς όμως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή. Κρίμα», τόνισε χθες ο κ. Αν. Μάνθος σε επιστολή με την οποία παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της οργανωτικής των εκλογών επιτροπής. Από την πλευρά της, η Σύγκλητος του ΑΠΘ για το αίτημα περί κλήσης της αστυνομίας ανέφερε ότι «μια αστυνομική παρέμβαση θα αποτελούσε επικίνδυνο εγχείρημα, αφού μπορεί να επιφέρει δυσανάλογα βαρύτερες συνέπειες και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο τραυματισμό της ακαδημαϊκής ειρήνης». Η ηγεσία του ιδρύματος τάσσεται υπέρ νέου διαλόγου για τα ΑΕΙ, όπως και η Σύνοδος Πρυτάνεων, αντιπροσωπεία της οποίας θα συναντηθεί αύριο με τον κ. Μπαμπινιώτη. Ανάλογο σκηνικό κατεγράφη στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά με λιγότερη ένταση. Φοιτητές κατέλαβαν το βράδυ της Τρίτης το κτίριο της Πρυτανείας, όπου είχαν στηθεί οι κάλπες, και χθες απλώς... απαγόρευσαν την είσοδο.

Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου έφθασαν οι αντιδράσεις κατά του κ. Μπαμπινιώτη λόγω της άρνησής του να συμμετάσχει -ως πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών- στην επιτροπή που θα οργανώσει τις εκλογές στο ΑΕΙ. «Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να αναλάβω ένα τέτοιο έργο, καλούμενος όχι από τους συναδέλφους μου, αλλά διορισμένος από το υπ. Παιδείας!» έλεγε τότε ο νυν υπουργός.

Χθες ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών στο Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης έστειλε επιστολή στον κ. Λ. Παπαδήμο, στηλιτεύοντας τη στάση του κ. Μπαμπινιώτη. «Η προσπάθεια που επιχειρεί η χώρα για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους είναι συνυφασμένη με

Keywords
Τυχαία Θέματα