Β ΕΛΜΕ Πέλλας: Καθορισμός περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος Απομακρυσμένων- Παραμεθορίων περιοχών

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}Β ΕΛΜΕ Πέλλας Αρ. Πρωτ. : 60
Ημερομηνία: 13/6/2012

Προς: Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Μακεδονίας – Θράκης
Υποψήφιους Βουλευτές Ν. Πέλλας
Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας

Θέμα : Καθορισμός περιοχών για τη χορήγηση επιδόματος Απομακρυσμένων- Παραμεθορίων περιοχών


Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Με το με α.π. ΔΙΔΑΔ/Φ.48/51/οικ.1319
της 7-6-2012 έγγραφο της Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΑΔΑ : Β4ΛΡΧ-Ρ6Α) ζητείται από τους Γ.Γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, να προτείνουν αιτιολογημένα, και με σειρά προτεραιότητας, πόλεις ή χωριά ως προς την αναγκαιότητα χορήγησης του επιδόματος Απομακρυσμένων-Παραμεθορίων περιοχών. Οι πόλεις ή χωριά που θα προταθούν πρέπει να πληρούν τουλάχιστον ένα (1) από τα τρία κριτήρια που καθορίζει το Υπουργείο.
Με προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου ο Νομός Πέλλας είχε χαρακτηριστεί Παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του για συγκεκριμένους λόγους που δεν εξέλειπαν μέχρι τώρα. Με το μέχρι τότε ισχύον νομοθετικό καθεστώς θεωρούνταν προβληματικές περιοχές κατηγορίας Α μόνο ορισμένοι δήμοι του Ν. Πέλλας, με αποτέλεσμα κάτοικοι του ιδίου Νομού να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, δημιουργώντας έτσι ένα αίσθημα κατάφωρης αδικίας εις βάρος των περιοχών που βρίσκονταν εκτός ρύθμισης και φυσικά ένα αντικίνητρο για την μόνιμη εγκατάσταση και εργασία των κατοίκων στις περιοχές αυτές. Επρόκειτο δηλαδή για μια δυσμενή διάκριση όμοιας κατηγορίας προσώπων και συνεπώς έπρεπε να επεκταθεί και στην κατηγορία που απέκλειε, όπως και τελικά έγινε, διαφορετικά ήταν αντισυνταγματική.
Ο Ν. Πέλλας στο μεγαλύτερο τμήμα του είναι ορεινός, αποβιομηχανοποιημένος σε υπερθετικό βαθμό και ο αγροτικός πληθυσμός για να επιβιώσει επιδοτείται με αποζημίωση μειονεκτικών περιοχών. Η πολιτική του μνημονίου με την μονοδιάστατη αντίληψη που την χαρακτηρίζει μείωσε τα εισοδήματα σε ποσοστό άνω του 30%, ενώ αντίθετα αύξησε τις τιμές των αγαθών ακόμα και αυτών που είναι πρώτης ανάγκης. Το ότι ο Ν. Πέλλας δεν αποτελεί μόνο παραμεθόριο περιοχή αλλά ταυτόχρονα είναι και προβληματική, αποδεικνύεται περίτρανα τόσο από το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) , όπου ο νομός βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας όσο και από τον τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής ο οποίος έχει ολοένα και χαμηλότερη απόδοση. Το αγροτικό εισόδημα που ήταν ο μοχλός ανάπτυξης του Νομού έχει κυριολεκτικά μηδενιστεί και ταυτόχρονα τα ποσοστά ανεργίας έλαβαν εκρηκτικές διαστάσεις.
Οι κάτοικοι του Ν. Πέλλας βιώνουν τον αποκλεισμό από τον Ελλαδικό κορμό καθώς το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι επιεικώς προβληματικό, χωρίς καμία διέξοδο σε ΠΑΘΕ και Εγνατία Οδό. Ταυτόχρονα για τον ΟΣΕ ο μισός Νομός δεν υπάρχει, αφού η σιδηροδρομική σύνδεση γίνεται από το Πλατύ, και ο άλλος μισός φαίνετα
Keywords
Τυχαία Θέματα