Αφγανιστάν: Δυσαρέσκεια Καρζάι, για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν

03:04 20/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Η Καμπούλ εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσκειά της απέναντι στη διαφαινόμενη προοπτική απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των Αμερικανών και των Ταλιμπάν, αναστέλλοντας τις συνομιλίες ενόψει μίας συμφωνίας με την Ουάσιγκτον για την ασφάλεια και απειλώντας να μην παρακαθήσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους αντάρτες στο νέο τους γραφείο στη Ντόχα.

Από το Βερολίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμλα αντέδρασε τονίζοντας πως ανέμενε «εντάσεις» με την αφγανική κυβέρνηση και πως ελπίζει πως παρ’ όλα ταύτα «η διαδικασία θα συνεχισθεί κανονικά».

Η Ουάσιγκτον,
που ηγείται της πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, είχε ανακοινώσει δια ανωνύμων πηγών πως «εντός ολίγων ημερών» ενδέχεται να ξεκινήσουν συναντήσεις ανάμεσα σε Αμερικανούς αξιωματούχους και τους Ταλιμπάν, με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ όμως να διαψεύδει πως αυτές οι συνομιλίες έχουν «προγραμματισθεί» γι’ αυτήν την εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και Πακιστάν Τζέιμς Ντόμπινς, ο οποίος επρόκειται να αναχωρήσει χθες για τις δύο χώρες, μέσω Άγκυρας και Ντόχας, έχει παραμείνει στην Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση των ενδεχόμενων επαφών μεταξύ Αμερικανών και Ταλιμπάν δεν χαροποίησε τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, με τον οποίον αρνούνται να συνδιαλεχθούν οι αντάρτες. Ο ίδιος δε, αρνείται πεισματικά να μείνει στο περιθώριο των συνομιλιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Ταλιμπάν.

Η πρώτη αντίδρασή του υπήρξε άμεση: σήμερα το πρωΐ ο εκπρόσωπος του Καρζάι ανακοίνωσε πως αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για τη διμερή συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την ασφάλεια, ως ένδειξη δυσαρέσκειας. «Υπάρχει μία αντίφαση ανάμεσα σε εκείνα που λέει η αμερικανική κυβέρνηση και σε όσα κάνει αναφορικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες», εξήγησε ο εκπρόσωπός του Αϊμάλ Φαΐζι.

Η δεύτερη αντίδραση ακολούθησε σήμερα το απόγευμα, όταν η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ειρήνη, όργανο που συνέστησε ο Καρζάι για να επιχειρήσει την επαφή με τους αντάρτες, «δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στο Κατάρ», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η εξέλιξη αυτής της απόφασης θα εξαρτηθεί από «τις περιστάσεις».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Κατάρ, Μοχάμαντ Σοχάιλ Σαχίν, επιβεβαίωσε πάντως πως οι αντάρτες δεν προτίθενται να σταματήσουν τις επιθέσεις τους ενόψει των μελλοντικών διαπραγματεύσεων: «δεν υπάρχει μία εκεχειρία με τις ΗΠΑ, αυτοί μας επιτίθενται κι εμείς τους επιτιθέμεθα», πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα