Απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι της Ακαδημίας Αθηνών

Με την απονομή βραβείων και επαίνων σε ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών πραγματοποιήθηκε σήμερα η Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την οποία άνοιξε ο πρόεδρός της, Γεώργιος Κοντόπουλος, με την ομιλία του «Οι σκοποί της Επιστήμης».
Ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στους κύριους σκοπούς της Επιστήμης, που είναι η γνώση και η βελτίωση της ζωής του ανθρώπου, καθώς και σε άλλους παράπλευρους σκοπούς, όπως η στρατιωτική και η οικονομική επικράτηση, το γόητρο μιας χώρας ή ενός ατόμου, πραγματοποιώντας μια «επισκόπηση» των τελευταίων σημαντικότερων επιστημονικών
επιτευγμάτων, όπως η ανακάλυψη του ανθρώπινου γονιδιώματος ή του σωματιδίου Χιγκς (Higgs).
Η ομιλία του ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στα «έσχατα» ερωτήματα του ανθρώπου, που αφορούν το νόημα του κόσμου και τα οποία είναι ουσιαστικά φιλοσοφικής φύσεως.
Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας, Βασίλειος Χ. Πετράκος, παρουσίασε την Έκθεση για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2012, ανακοινώνοντας παράλληλα και τα πρόσωπα που τιμήθηκαν φέτος από την Ακαδημία Αθηνών. Σύμφωνα με τον αναλυτικό κατάλογο, τα βραβεία και οι έπαινοι που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:
ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ1. Βραβείο Νικολάου Κ. Αρτεμιάδη, αθλοθετούμενο από τη σύζυγό του Ζαφειρία Ν. Αρτεμιάδη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική εργασία Μαθηματικής Ανάλυσης στον Βασίλειο Νεστορίδη για την εργασία του με τίτλο: «Extensions of the disc algebra and of Mergelyan's theorem».
2. Βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη, εις μνήμην του συζύγου της, ιατρού Νικολάου Κέπετζη, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, στον πρώτο αριστεύσαντα πτυχιούχο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, Νικόλαο Σπηλιά.
3. Δύο βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα, για τους ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας, αποφοίτους Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών της ημεδαπής, ακαδημαϊκού έτους 2010 - 2011 στους : α) Χρυσούλα Λίτινα, απόφοιτη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και β) Ιάσονα Χαλμούκη, απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.
4. Βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας, στον Δημήτριο Τσούλη για την εργασία του: «Analytical computation of the full gravity tensor of a homogeneous arbitrarily shaped polyhedral source using line integrals ».
5. Βραβείο Εμμανουήλ Μπενάκη, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βράβευση θεσμικού οργάνου το οποίο με τις δραστηριότητές του έχει συμβάλλει στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (1980).
6. Βραβείο Χίλδεγαρδ χήρας Λεωνίδα Ζέρβα, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, που αφορά σε πρωτότυπη ερευνητική εργασία Οργανικής Χημείας, στους Ιωάννη Λυκάκη και Μανώλη Στρατάκη για την εργασία τους: «Oxidative Cycloaddition of 1,1,3,3 - Tetramethyldisiloxane to Alkynes Catalyzed by Supported Gold Nanoparticles».
7. Βραβείο Βασιλικής χήρας Γερασίμου Νοταρά, εις μνήμην των γονέων της Ιωάννου και Ανδρομάχης Ι. Δεμερτζή, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη εργασία επί των Μαθηματικών των Αρχαίων Ελλήνων, στον κ. Γιάννη Θωμαΐδη για το βιβλίο του: «Εξισώσεις και ανισώσεις δευτέρου βαθμού στα Αριθμητικά του Διόφαντου. Μια μελέτη για την ιστορία της 'Αλγεβρας» ( Εκδόσεις Ζήτη, 2011).
8. Έπαινος, οίκοθεν, στον Ευθύμιο Μητρόπουλο, Υποναύαρχο του Λιμενικού Σώματος ε.α. και επίτιμο Γραμματέα του Παγκοσμίου Οργανισμού Ναυσιπλοΐας του ΟΗΕ, για την προώθηση θεμάτων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος αφορόντων στην προστασία της θάλασσας κατά τις διεθνείς μεταφορές.
9. Έπαινος, οίκοθεν, στον Χρήστο Λάζο για το βιβλίο του «Η Οπτική στην Αρχαία Ελλάδα. Φάροι, Διόπτρες, Κάτοπτρα, Φακοί, Τηλεσκόπια» (Εκδόσεις Αίολος, 2009).
10. Έπαινος, οίκοθεν, στον Γεώργιο Βουγιουκαλάκη για την εργασία του: «Radical Reactivity of Aza [60]fullerene: Preparation of Monoadducts and Limitations».
11. Εύφημος μνεία στην Ειρήνη Σαρόγλου - Τσάκου για το βιβλίο της «Υγεία εν πλώ» (Αθήνα 2011).

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ1. Χρυσό Μετάλλιο στο περιοδικό σύγγραμμα «Αρχαιολογική Εφημερίς» (1837) για την 175ετή συμβολή του στην πρόοδο και στην καλλιέργεια της αρχαιολογικής επιστήμης από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι των ημερών μας.
2. Αργυρό Μετάλλιο στον Ιορδάνη Δημακόπουλο, αρχιτέκτονα, Γενικό Διευθυντή Αναστηλώσεως των Μνημείων της Ελλάδος ε.τ. του ΥΠΠΟ, σε αναγνώριση του υψηλής στάθμης επιστημονικού του έργου και προσφοράς του.
3. Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμολέοντος Μυκονίου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε αριστούχο διπλωματούχο πιανίστα, στον Γεώργιο Φράγκο.
4. Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, που αθλοθέτησε η σύζυγός του Λίτσα Παπά-Μοτσενίγου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για βράβευση διαπρέποντος Έλληνα μουσικού εκτελεστή, συνθέτη, διευθυντή ορχήστρας ή μουσικολόγου, στον Άρη Γαρουφαλή, διακεκριμένο πιανίστα, μουσικό παιδαγωγό και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.
5. Βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για έργο αναφερόμενο στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα, στην Αθηνά Γεωργαντά για το βιβλίο της «Τα θαυμάσια νερά, Ανδρέας Κάλβος. Ο ρομαντισμός, ο βυρωνισμός και ο κόσμος των Καρμπονάρων» (Εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 2011).
6. Bραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για την καλύτερη ερμηνευτική μονογραφία ή κριτική έκδοση έργου κλασσικής φιλολογίας, οίκοθεν, στον Δανιήλ Ιακώβ για το δίτομο έργο του «Ευριπίδης 'Αλκηστη» (ΜΙΕΤ, Αθήνα 2012).
7. Βραβείο εις μνήμην Όλγας Τσακατίκα - Δεσποτοπούλου, αθλοθετούμενο από τον σύζυγό της ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, για βιβλίο επί θεμάτων αρχαιολογίας ή της ιστορίας της αρχαίας Ελλάδος, στους Ήρκο και Στάντη Αποστολίδη και μεταθανατίως στον Ρένο Αποστολίδη, για το εξάτομο έργο τους «Johann Gustav Droysen, Ρ.-Η.-Σ. Αποστολίδης "Ιστορία του Ελληνισμού (Ιστορία του Μ. Αλεξάνδρου - Διαδόχων - Επιγόνων)"» (Αθήνα, Alpha Τράπεζα, 1996- 2011).
8. Βραβείο Μαρίας Σ. Θεοχάρη αθλοθετούμενο από το Ίδρυμα «Περικλής Σ. Θεοχάρης», με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη, της τελευταίας τριετίας, με θέμα από τη βυζαντινή ή μεταβυζαντινή περίοδο, οίκοθεν, στον καθηγητή Χαράλαμπο Μπούρα για το βιβλίο του «Βυζαντινή Αθήνα 10ος - 12ος αι.» (Μουσείο Μπενάκη, 6ο Παράρτημα, Αθήνα 2010).
9. Βραβείο Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για πρωτότυπη επιστημονική μελέτη επί αρχαιολογικού θέματος από τη λεκάνη της Μεσογείου την περίοδο 1600 π.Χ. - 500 π.Χ., στην Ευρυδίκη-Ευδοκία Λέκα για την τρίτομη ανέκδοτη μελέτη της: «Συντήρηση και αποκατάσταση γλυπτών κατά την αρχαιότητα: το παράδειγμα της αρχαϊκής γλυπτικής».
10. Βραβείο Χαριλάου Σακελλαριάδη, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, για μελέτη για Έλληνα ποιητή ή πεζογράφο που έζησε τη χρονική περίοδο 1850-1950, στην Ελένη Ι. Αραμπατζίδου για την ανέκδοτη εργασία της «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάφη».
11. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον ζωγράφο και χαράκτη Γιώργο Ιωάννου για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
12. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον σκιτσογράφο Γιάννη Κυριακόπουλο (ΚΥΡ) για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου.
13. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στους παραγωγούς εκπομπών και κινηματογραφιστές Γεώργιο και Ηρώ Σγουράκη για το σύνολο του έργου τους που αφορά στη δημιουργία εκπομπών πνευματικού, ιστορικού-καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τα οποία προάγεται η ελληνική ποιοτική τηλεόραση.
14. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (1952) για το σημαντικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό της έργο.
15. Έπαινος, οίκοθεν, στους Γεράσιμο Μπάλλα και Νίκη Λάσκαρη Μπάλλα για το τρίτομο έργο τους «Λαογραφικά Κεφαλλονιάς» {Α΄ Λιανοτράγουδα (2007), Β΄ Δημοτικά Τραγούδια (2010), Γ΄ Λαϊκοί Ποιητές (2011)}, (Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών - Σειρά Μελετών και Διατριβών).
16. Εύφημος μνεία στον Γεώργιο Παπασταματίου για το βιβλίο του με τίτλο « Η Γορτυνία του Λάδωνα και η Τριποταμιά της (Μπέλεσι)» (Εκδόσεις ΚΟΡΑΛΙ, Αθήνα 2012).

ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΡΗ1. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Νίκο Παναγιωτόπουλο για το βιβλίο «Τα παιδιά του Κάιν».
2. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Γιώργο Σκαμπαρδώνη για το βιβλίο «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω».
3. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Δημήτρη Αρβανιτάκη για το βιβλίο «Στο δρόμο για τις Πατρίδες».
4. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Μανόλη Πρατικάκη για το σύνολο του έργου του.
5. Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνία, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στη Λίτσα Ψαραύτη για το σύνολο του έργου της.

ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΣΤΑ & ΕΛΕΝΗΣ ΟΥΡΑΝΗ 1. Βραβείο Ποιήσεως, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Χριστόφορο Λιοντάκη για το σύνολο του έργου του.
2. Βραβείο Μυθιστορήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στον Γιώργο Συμπάρδη για το βιβλίο «Υπόσχεση Γάμου».
3. Βραβείο Διηγήματος, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, στην Έλενα Πέγκα για το βιβλίο «Σφιχτές ζώνες και άλλα δέρματα».
4. Βραβείο Δοκιμίου, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στον Γιάννη Ευσταθιάδη για το σύνολο του έργου του.
5. Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας, με χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ, στη Σοφία Γιαλουράκη για το σύνολο του έργου της.

ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΗΘΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ1. Βραβείο Νικολάου Καρόλου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε πρόσωπο ή συντεταγμένη ομάδα για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιΐας που προήγαγε την κοινωνική πρόνοια στη χώρα μας, στο Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την επωνυμία «Σύλλογος Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια - Η ΦΛΟΓΑ» (1982), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων προσφοράς στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο με παροχή ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας και στήριξη των οικογενειών τους.
2. Βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου σύμφωνα με τους όρους της διαθήκης του Γεωργίου Π. Οικονόμου, με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ, απονεμόμενο σε σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιΐας και φιλανθρωπίας, στην Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών (1972), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων προσφοράς σε παιδιά, νέους και ενήλικες που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση με συστηματική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στη βελτίωση και στην προαγωγή της ποιότητας της ζωής τους.
3. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και οι επιπτώσεις του επί της ελληνικής οικονομίας σήμερα και στο άμεσο μέλλον», στους Τηλέμαχο Ευθυμιάδη και Παναγιώτη Τσίντζο για την ανέκδοτη μελέτη τους με τίτλο «Το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας και οι επιπτώσεις του επί της ελληνικής οικονομίας σήμερα και στο άμεσο μέλλον».
4. Βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού, με χρηματικό έπαθλο 6.000 ευρώ, για συγγραφή πρωτότυπης επιστημονικής μελέτης με θέμα «Ο φιλοσοφικός στοχασμός στον 19ο αιώνα», στον Δημήτριο Φούφουλα για την ανέκδοτη εργασία του με τίτλο «Sociologie et utopie socialiste, Essai sur Saint-Simon».
5. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον Μιλτιάδη Λογοθέτη για το τρίτομο έργο του «Δωδεκανησιακός τύπος (1848-2008). Συμβολή στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου» (Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου, 2010).
6. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, μετά θάνατον, στους δύο Πακιστανούς, Hamayun Anwar, 18 ετών και Wakar Ahmed, 32 ετών, για υπέρτατη πράξη αυτοθυσίας καθώς βρήκαν τραγικό θάνατο στην προσπάθειά τους να απεγκλωβίσουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από τις ράγες του τραίνου.
7. Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως στον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Φλωρίνης «Ο Αριστοτέλης» (1941), για τη μακρά και πολυσχιδή εθνική και πολιτιστική του δράση.
8. Έπαινος, οίκοθεν, στον Βασίλειο Δωροβίνη για το πολιτιστικό έργο που έχει αναπτύξει στην περιοχή της Αργολίδας, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής δραστηριότητάς του.
9. Έπαινος, οίκοθεν, στον κ. Εμμανουήλ Καλλίγερο για τα δύο βιβλία του «Κυθηραϊκά Επώνυμα. Ιστορική, γεωγραφική και γλωσσική προσέγγιση» (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2002, β΄ έκδ. 2006) και «Κυθηραϊκά Τοπωνύμια. Ιστορική Γεωγραφία των Κυθήρων» (Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, 2011), καθώς και για τη λοιπή συμβολή του στην ανάδειξη των Κυθήρων.
10. Έπαινος, οίκοθεν, στον Χρίστο Φωτεινόπουλο για την πνευματική και κοινωνική του προσφορά στην περιοχή των Καλαβρύτων.
11. Έπαινος, οίκοθεν, στο μη κερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνοαμερικανική Ένωση» (1957) σε αναγνώριση της πολυετούς και υψηλής στάθμης προσφοράς του σε θέματα παιδείας και πολιτισμού στη χώρα μας.
12. Έπαινος, οίκοθεν, στον Νικόλαο Κουφό για το βιβλίο του «Παλαιά σχολεία του Οινούντος. Η οργάνωση της εκπαίδευσης στον τ. Δήμο Οινούντος Λακωνίας (1800-1950)» (Πολιτιστικό και Πνευματικό Κέντρο Δήμου Οινούντος, Σελλασία 2009).
13. Έπαινος, οίκοθεν, στον Θεόδωρο Μονέο, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του, στις 2.11.2009, καταδίωξε ένοπλο δράστη ληστείας περιπτέρου στη Νίκαια και συνέβαλε στη σύλληψή του.

Την Ακαδημία Αθηνών ευχαρίστησαν για τη βράβευσή τους άνθρωποι των Γραμμάτων, της Τέχνης και της Επιστήμης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την αποψινή απονομή των βραβείων και των επαίνων από το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας.
Γιώργος Ιωάννου«Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών και ιδιαίτερα τον καθηγητή κ. Χρύσανθο Χρήστου, ο οποίος με πρότεινε, για την τιμητική αυτή διάκριση που αναγνωρίζει πενήντα και χρόνια γόνιμης ενασχόλησής μου με την τέχνη. Αφιέρωσα τη ζωή μου στο έργο μου, το μονόλογο ενός ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με τον εαυτό του. Από μικρός έβλεπα τα πάντα γύρω μου σαν εικόνες, τις οποίες απλά ήθελα να περιγράψω με το σχέδιο και το χρώμα. Η δουλειά μου εξαρτήθηκε πάντοτε από τη σχέση που διατηρούσα με την περιβάλλουσα πραγματικότητα, τις επιρροές και την κριτική στάση απέναντί της. Παρ' όλες τις αποστάσεις που διατηρώ, από τον χαρακτήρα ενός ερμητικά κλειστού εσωτερικού βίου», δήλωσε ο ζωγράφος και χαράκτης Γιώργος Ιωάννου, που τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.
Χρήστος Λάζος«Ευχαριστώ την Ακαδημία Αθηνών για την τιμή που μου κάνει. Εδώ και 20 χρόνια ασχολούμαι με την έρευνα γύρω από την αρχαία ελληνική τεχνολογία και το βιβλίο, που βραβεύεται, είναι ένα απαύγασμα των θεωριών που υπήρχαν στην αρχαιότητα για την επιστήμη της οπτικής και τα κάτοπτρα. Πρόκειται για μια έρευνα, που εξελίσσεται σε πολλούς τομείς και καλύπτει σχεδόν όλα τα πεδία της αρχαίας οπτικής», επισήμανε ο Χρήστος Λάζος, που τιμήθηκε με έπαινο για το βιβλίο του «Η Οπτική στην Αρχαία Ελλάδα. Φάροι, Διόπτρες, Κάτοπτρα, Φακοί, Τηλεσκόπιο» (Εκδόσεις Αίολος, 2009).
Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη«Θεωρούμε ότι είναι μια δικαίωση των προσπαθειών μας στη δημόσια τηλεόραση και στον κινηματογράφο, αυτό το είδος επικοινωνίας με τον κόσμο που έδωσε 750 ταινίες εκ των οποίων οι 280 αφορούν στο "Μονόγραμμα", αφορούν στην Ελλάδα, αφορούν στη συνέχεια αυτού του τόπου. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν το Α και το Ω αυτής της συνέχειας και πιστεύω ότι αυτό το τιμήσαμε και γι' αυτό προφανώς η Ακαδημία Αθηνών θέλησε να τιμήσει το έργο μας συνολικά», δήλωσαν οι σκηνοθέτες, Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη.
Αντώνης Γκαλίτσιος«Οι βιβλιοθήκες σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα μας φαίνεται να μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναγέννηση των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε ο Αντώνης Γκαλίτσιος, διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, που τιμήθηκε για το σημαντικό εκπαιδευτικό και μορφωτικό της έργο. «Το 2010 παραλάβαμε το βραβείο "Πρόσβαση στη γνώση" από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates. Σήμερα, μας βραβεύει το Ανώτερο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας μας, η Ακαδημία Αθηνών. Το βραβείο αυτό μας κάνει εξίσου υπερήφανους και μας δίνει κουράγιο για τη συνέχεια», πρόσθεσε για τη διάκριση, την οποία μοιράζεται και με τον προηγούμενο διευθυντή της Βιβλιοθήκης, Γιάννη Τροχόπουλο, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Μάιο.
Νίκος Παναγιωτόπουλος«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που κάποιοι άνθρωποι στοιχημάτισαν πάνω στο βιβλίο μου με αντίπαλο τον χρόνο. Γιατί αυτό είναι τα βραβεία. Ένα στοίχημα με το χρόνο», επισήμανε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο «Τα παιδιά του Κάιν».
Γιώργος Σκαμπαρδώνης«Αυτό το βραβείο είναι κάτι χαρμόσυνο για μένα και τους φίλους μου μέσα στις αποχρώσεις του "γκρι" που ζούμε όλοι. Μια παρηγοριά. Και μια υπενθύμιση ότι δεν είναι μάταιη η προσπάθειά μας, μέσα από το λόγο, να φτάσουμε κι εμείς και οι αναγνώστες σε μια βαθύτερη αυτοσυνείδηση. Να αναζητήσουμε έναν καινούργιο οίστρο. Και θα ήθελα γι' αυτήν την υπενθύμιση, γι' αυτήν την τιμή να ευχαριστήσω θερμά την Ακαδημία Αθηνών», δήλωσε ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Διηγήματος για το βιβλίο «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω».

ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΟΙΗΣΗ
Λίτσα Ψαραύτη«Το βραβείο αυτό είναι σαν να το παίρνει η παιδική λογοτεχνία ολόκληρη. Είναι πολύ σημαντικό ότι σε μια εποχή κρίσης το βιβλίο διατηρεί την ποιότητά του, καθώς γράφονται πάρα πολύ ωραία ελληνικά βιβλία, εφάμιλλα των ξένων, πολλές φορές και καλύτερα. Αυτό που είναι απαραίτητο οπωσδήποτε είναι να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία βιβλιοθήκες, όχι με λίγα, αλλά με χιλιάδες βιβλία και βιβλιοθηκάριο, ο οποίος ξέρει πώς να φέρει τα παιδιά κοντά στο βιβλίο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Λίτσα Ψαραύτη, που τιμήθηκε με το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της.
Άρης Γαρουφαλής«Είναι μια βράβευση που με κάνει πάρα πολύ ευτυχισμένο και ευχαριστώ από την καρδιά μου την Ακαδημία Αθηνών γιατί μου κάνει τόσο μεγάλη τιμή», δήλωσε ο Άρης Γαρουφαλής, διακεκριμένος πιανίστας, μουσικός παιδαγωγός και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών, που τιμήθηκε με το Βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου για το σύνολο της υψηλής στάθμης καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του προσφοράς.
Ελένη Αραμπατζίδου«Είναι ένα βραβείο που λειτουργεί σαν αντιστάθμισμα σ' αυτήν τη μεγάλη κρίση, την οποία βιώνουμε, καθώς αντιτάσσει την πνευματικότητα αυτής της χώρας, δίνοντας και σε μας κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη συγκυρία», ανέφερε η Ελένη Αραμπατζίδου, που τιμήθηκε με το βραβείο Χαριλάου Σακελλαριάδη για την ανέκδοτη εργασία της «Το διακείμενο του αισθητισμού στην ποιητική του Κ.Π. Καβάφη».
Μανόλης Πρατικάκης«Το βραβείο είναι για όλο μου το έργο, αλλά αφορμή στάθηκε το τελευταίο βιβλίο μου που λέγεται "Κιβωτός". Ένα βιβλίο που προσπάθησα να βάλω μέσα σε αυτό ό,τι γνήσιο και αυθεντικό πάει να χαθεί ή ό,τι εμείς έχουμε αποχωριστεί και κινδυνεύει να γίνει είδος προς εξαφάνιση. Πιστεύω ότι ο καθένας κρύβει μέσα του τη δική του "Κιβωτό", τη δική του "Πινακοθήκη των Αγίων", αλλά χρειάζεται να τη ζωντανέψει, να της δώσει μορφή και νόημα. Από την πλευρά του, ο ποιητής αναλαμβάνει το ατομικό να το κάνει παγκόσμιο, το επιμέρους καθολικό και το εντόπιο πανανθρώπινο», δήλωσε ο Μανόλης Πρατικάκης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Ποιήσεως για το σύνολο του έργου του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
αθηνα, χιγκς, higgs, extensions, disc, full, gravity, κρητη, οηε, ελλαδα, υππο, προσφορες, τιμ, μιετ, alpha, τραπεζες, εταιρεία, ιδρυμα, δραση, φλογα, χρεος, σχολεια, νικαια, απε-μπε, bill, γκρι, λογοτεχνια, μουσικη, αρης, εθνικη τραπεζα, μαρια τσακου, βιβλια, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, eurobank alpha, alpha eurobank, συλληψεις, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, η ζωη ειναι ωραια, αυτοδιοικηση, ελενη, δημοτικα τραγουδια, γνωση, δουλεια, εθνικη, εικονες, εργασια, θεμα, μουσικη, οηε, πλαισιο, ταινιες, τηλεοραση, τραγουδια, alpha, αιολος, ακαδημια αθηνων, αναγεννηση, απε, απε-μπε, απλα, αρχαια, αρβανιτακη, αφορμη, βιβλιο, βρισκεται, γεωγραφια, γεωργιου, γινει, γνησιο, γοητρο, γορτυνια, δικη, δωσει, ελενα, ευδοκια, ευκαιρια, ευρω, ειρηνη, εκθεση, εμμανουηλ, εποχη, επωνυμα, ερευνα, ερμης, εταιρεία, ετων, ετος, τεχνη, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ζωη μου, ζωνες, ειδος, υπηρχαν, ηρω, ιδρυμα, ιωαννου, ομιλια, εκδοσεις, λασκαρη, λογοτεχνια, λογο, μνεια, μορφη, μπενακη, νικη, νικο, νοημα, μπε, ομαδα, παντα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, παιδια, πεδια, ποιοτητα, ρομαντισμος, συζυγο, συνεχεια, σειρα, συλληψη, σκηνοθετες, σοφια, σπυρου, σχεδιο, σωματειο, τιμη, τιμ, τυπος, υππο, φακοι, χηρας, χιγκς, χρηστος, χρωμα, αρχαια ελλαδα, bill, δημοτικα, disc, ελληνικα, full, gravity, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, μελετη, ποιητης, ποιητες, σπηλια, τραπεζα, θεματα, ζευγαρι, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα