Χάγη: Ένοχος για εγκλήματα πολέμου κρίθηκε ο Τ. Λουμπάνγκα

13:50 14/3/2012 - Πηγή: E-Typos
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC) έκρινε σήμερα ένοχο τον πρώην αρχηγό ένοπλης οργάνωσης του Κονγκό Τόμας Λουμπάνγκα για τη στρατολόγηση και στράτευση χιλιάδων παιδιών, ορισμένα εκ των οποίων ήταν οκτώ ετών, κατά τη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου πολέμου, που έληξε το 2003 στην αφρικανική αυτή χώρα.

Αυτή ήταν η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου ύστερα από μια δεκαετία εργασίας αφιερωμένης κυρίως στην Αφρική, καθώς σημαντικές υποθέσεις που αφορούν τη Μέση Ανατολή και την Ασία παραμένουν εκτός της δικαιοδοσίας του.

Εκτιμάται ότι στον πόλεμο στο Κονγκό
σκοτώθηκαν 60.000 άνθρωποι.

"Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η κατηγορούσα αρχή απέδειξε πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας ότι ο κ. Τόμας Λουμπάνγκα Ντυίλο είναι ένοχος για τη στρατολόγηση και στράτευση παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών", ανακοίνωσε ο προεδρεύων δικαστής του ΔΠΔ Εντριαν Φάλφορντ.

Ο Τόμας Λουμπάνγκα "ήταν ο βασικός (δράστης) ενός κοινού σχεδίου για την στρατολόγηση και στράτευση κοριτσιών και αγοριών ηλικίας κάτω των 15 ετών", είπε ο δικαστής.

Ο Λουμπάνγκα, 51 ετών, τέθηκε υπό κράτηση πριν από έξι χρόνια, και αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί έως και ποινή ισόβιας κάθειρξης παρότι η απόφαση δεν αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα. Εφεση μπορεί να ασκηθεί εντός 30 ημερών.

Ο Λουμπάνγκα, με την παραδοσιακή αφρικανική λευκή ενδυμασία, καθόταν αμίλητος μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου την ώρα της ανάγνωσης της απόφασης. Αρνείται όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Μια τέτοια καταδικαστική απόφαση θα επηρεάσει την έκβαση άλλων υποθέσεων όπως εκείνη κατά του πρώην προέδρου της Ακτής του Ελεφαντοστού Λορέν Γκμπαγκμπό, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής κακοποίησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα