Διαβάστε στον Τύπο της Κυριακής: Το παρασκήνιο της κρίσης και οι καυτοί διάλογοι των αρχηγών

14:49 22/6/2013 - Πηγή: E-Typos

Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΕΝΝΗ, ΟΤΑΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗ «ΦΥΓΗ» ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ. l ΟΙ ΚΑΥΤΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΑΡΧΗΓΩΝ

«Τα έμαθες; Ο Φώτης έκανε πίσω», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω ιδέα, στο αεροπλάνο είμαι ακόμα», απάντησε ο πρωθυπουργός



Στο ταξίδι της επιστροφής του από την Αυστρία ο Αντώνης Σαμαράς προετοίμαζε τις τελικές αλλαγές στο σχέδιο για την ΕΡΤ, ένα σχέδιο που ουσιαστικά είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη μέρα. Ο πρωθυπουργός είχε βάλει νερό στο κρασί του και είχε πει τελικά το «ναι» στην επαναπρόσληψη 2.000 από τους υπαλλήλους με μια σύμβαση τουλάχιστον τρίμηνη και πλέον μετά και τις τελευταίες λεπτομέρειες θα ξεκινούσε και η συζήτηση για το νέο κυβερνητικό πλαίσιο συνεργασίας.
Ο Αντ. Σαμαράς είχε ξεκαθαρίσει κυρίως προς τον Φώτη Κουβέλη πως με το ισχύον νομικό πλαίσιο αλλά και τις συνδικαλιστικές πρακτικές μια προσπάθεια απομάκρυνσης από την ΕΡΤ συγκεκριμένου αριθμού υπαλλήλων θα έβρισκε ανυπέρβλητα εμπόδια.
«Μερικές φορές πρέπει να ρίχνεις και μαύρο και να προχωράς δυναμικά με ρήξεις και για συμβολικούς λόγους», είχε τονίσει ο Αντ. Σαμαράς. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είχε αναλάβει αρχικά το ρόλο του διαμεσολαβητή προς την πλευρά του πρωθυπουργού, ήταν αυτός που προσπαθούσε να πείσει τον Φ. Κουβέλη. «Ας ξεκινήσουμε έτσι και βλέπουμε, ίσως τελικά το τρίμηνο πάρει παράταση», ήταν η αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με τον Αντ. Σαμαρά να μην αποκλείει ούτε αυτό το ενδεχόμενο.

Ενταση στο Μαξίμου
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος είχε ακόμα ανοιχτές τις μηχανές όταν ο πρωθυπουργός άνοιξε το κινητό του για να ελέγξει τα μηνύματα. Το πρώτο τηλεφώνημα που δέχθηκε ήταν από τον Ευ. Βενιζέλο. «Τα έμαθες; Ο Φώτης έκανε πίσω», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν έχω ιδέα, στο αεροπλάνο είμαι ακόμα», απάντησε ο Αντ. Σαμαράς.
Από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκε αμέσως στο γραφείο του στη Μουρούζη και στη διαδρομή ενημερώθηκε για την αλλαγή στάσης του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Το ραντεβού αναβλήθηκε για σχεδόν μία ώρα και κατά τη συνάντηση που ακολούθησε το κλίμα ήταν τεταμένο. «Νόμιζα ότι είχαμε συμφωνήσει σε ορισμένα πράγματα», είπε σε έντονο ύφος στον Φ. Κουβέλη ο Αντ. Σαμαράς. «Δεν ξέρω αν πιέζεσαι από το κόμμα σου, αλλά εσύ δεν έχεις κανέναν που να σε αμφισβητεί στην Κ.Ο. σου ομάδα. Εχεις υπόψη σου τις συνέπειες που θα υπάρξουν από αυτή τη στάση σου;», ρώτησε ο πρωθυπουργός, με τον Ευ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίζει πως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν αυτοκτονία.
Στον Αντ. Σαμαρά έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης δεν απάντησε επί της ουσίας σε τίποτα και δεν θέλησε καν να δικαιολογήσει την αλλαγή της στάσης του. «Θα μιλήσω με την Κ.Ο. μου ομάδα», ήταν το μόνο που είπε πριν φύγει ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. από το Μαξίμου και τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.

Συναγερμός
Ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές του στην Ιπποκράτους, ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης άρχισε να παίρνει στο τηλέφωνο τους υπουργούς της κυβέρνησης για να έρθουν στο Μαξίμου. Ο Αντ. Σαμαράς κλείστηκε στο γραφείο του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπου και εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια. Εκεί αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός να μη ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή καθώς θέλει να κρατήσει αυτό το όπλο για το μέλλον.
Μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής παρακολούθησε και τις δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου χωρίς να κρύψει την ικανοποίησή του για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ακολούθησε μια συζήτηση με τους υπουργούς σε πολύ καλό κλίμα και με βασικό σύνθημα ότι το κυβερνητικό έργο προχωρά και πως η χώρα θα τα καταφέρει.
Η αποχώρηση πάντως της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση δεν προκάλεσε… θλίψη στα περισσότερα στελέχη της Ν.Δ. «Η ΔΗΜ.ΑΡ. μονίμως στα δύσκολα έβγαινε απ’ έξω για να μην πληρώσει το πολιτικό κόστος που της αναλογούσε», λένε χαρακτηριστικά, ενώ ολομέτωπη ήταν η επίθεση κατά του Αντώνη Μανιτάκη.
Ακόμα και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς δεν έκρυβε την οργή του για το γεγονός ότι ο Αντ. Μανιτάκης ήταν αυτός που ζητούσε από τον Φ. Κουβέλη να κρατήσει σκληρή στάση. «Εδώ εμείς πληρώνουμε την ανυπαρξία του και τις καθυστερήσεις του και αυτός και η Σκοπούλη καλούσαν τον Κουβέλη να ρίξει την κυβέρνηση», δήλωναν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΤΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΩΝ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
Οι εισηγήσεις για εκλογές και τα άδεια ταμεία

Τα ταμειακά αποθέματα της χώρας θα έφταναν μέχρι τις 19 Ιουλίου, αν δεν παίρναμε τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ

ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ θα καταβληθεί προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο Αντ. Σαμαράς γνωρίζει πολύ καλά πως οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι πολύ δύσκολες, καθώς τα νέα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και οι πρόσφατες απαιτήσεις της τρόικας ενδέχεται να πυροδοτήσουν και πάλι εντάσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης την τελευταία εβδομάδα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών για μια σειρά πολλών και διαφορετικών λόγων. Σε σύσκεψη εξάλλου που είχε πραγματοποιηθεί πριν από μία εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η κυβέρνηση δεν θα αντέξει το βάρος μιας νέας επώδυνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα που μπορεί να οδηγήσει σε νέα μέτρα.
Υπέρ των εκλογών, με δεδομένη και τη ρήξη λόγω ΕΡΤ, είχαν ταχθεί συνεργάτες του πρωθυπουργού από το στενό του πυρήνα, ενώ διχασμένο εμφανιζόταν και το οικονομικό επιτελείο. Οσοι υποστήριζαν πως οι εκλογές θα αποτελούσαν μια στρατηγική κίνηση ματ στην παρούσα φάση εξέφραζαν τη βεβαιότητα πως η Ν.Δ., έχοντας ως προεκλογικό της σύνθημα την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και την καταπολέμηση της διαφθοράς, θα μπορούσε να χτυπήσει ακόμα και την αυτοδυναμία.
«Καλύτερα να μας ρίξουν τώρα έχοντας ως στόχο να μην αλλάξει τίποτα στη χώρα παρά να πέσουμε αργότερα επειδή μπορεί να αναγκαστούμε να λάβουμε νέα μέτρα», ήταν η λογική τους πίσω από αυτή την κίνηση, μια λογική που βρήκε απόλυτα αντίθετο τον Γιάννη Στουρνάρα. «Είναι τρελό να πάμε σε εκλογές, δεν θα μας πάρει πλέον κανείς στα σοβαρά στο εξωτερικό και θα μας αφήσουν στην τύχη μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Τις ώρες της κρίσης πάντως ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε να ενημερωθεί για τα ταμειακά αποθέματα της χώρας, τα οποία και θα έφταναν μέχρι τις 19 Ιουλίου, αν δεν παίρναμε τη δόση των 3,3 δισ. ευρώ και μέχρι τις 20 Αυγούστου αν τελικά η δόση εκταμιευόταν. Δημόσια και σε όλες τις συσκέψεις στο Μαξίμου, ο Αντ. Σαμαράς έσπευδε να ξεκαθαρίσει πως οι εκλογές δεν ήταν στις προθέσεις του, είναι όμως σαφές πως παρασκηνιακά ο πρωθυπουργός δεν απέκλειε κανένα ενδεχόμενο.
Παράλληλα, τόσο ο ίδιος όσο και ο Γ. Στουρνάρας ξεκίνησαν έναν κύκλο τηλεφωνικών επαφών επιδιώκοντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. παρεμβάσεις όπου και θα ξεκαθάριζαν το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σε περίπτωση πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Είχε προηγηθεί ένας δραματικός κύκλος επαφών του Γ. Στουρνάρα και του Χρήστου Σταϊκούρα με την τρόικα, η οποία και παρουσίασε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για την ελληνική οικονομία.

Σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές ακόμα και μέσα στο φθινόπωρο, καθώς κανείς δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος μιας πιθανής λήψης νέων μέτρων. Ηδη η τρόικα έχει θέσει ανοιχτά τους προβληματισμούς της για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να αποκλείσει την πιθανότητα να ζητηθεί να υπάρξει παράταση του χαρατσιού και για το επόμενο έτος.
Δεδομένη πρέπει επίσης να θεωρείται και η απαίτηση της τρόικας να μειωθούν οι δόσεις για το ΕΕΤΗΔΕ σε τέσσερις από πέντε, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους πολίτες.
Παράλληλα, οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα, με την τρόικα να ζητεί να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι τρύπες. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μερικές χιλιάδες ακόμα δημοσίους υπαλλήλους που θα οδηγηθούν στην έξοδο ή θα ενταχθούν στο καθεστώς της κινητικότητας, είναι σαφές πως οι επόμενες εβδομάδας δεν θα είναι καθόλου εύκολες.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΚΑΜΕΡΟΝ, ΜΕΡΚΕΛ, ΟΜΠΑΜΑ

Ταξίδια σε Λονδίνο, Βερολίνο και στο… βάθος Ουάσιγκτον

ΜΕ ΑΥΤΑ τα δεδομένα, ο Αντ. Σαμαράς θα επιδιώξει την επανεκκίνηση της όλης προσπάθειας με στόχο να διατηρηθούν η κυβερνητική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή. Παράλληλα, θα συνεχίσει και τις επαφές του στο εξωτερικό.
Αμέσως μετά το συνέδριο της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα μιλήσει σε συνέδριο μαζί με το Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ στις 3 Ιουλίου θα μιλήσει σε επιχειρηματική συνάντηση στο Βερολίνο παρουσία και της Ανγκελα Μέρκελ. Ανοιχτό μάλιστα παραμένει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μεταβεί και στην Ουάσιγκτον για επαφές και συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα μέσα στον Ιούλιο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
στην κ, βιεννη, φυγη, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, ΕΡΤ, αντ, βενιζελος, βουλη, θλίψη, εκλογες, νέα, τροικα, ματ, στουρναρας, εετηδε, σημαίνει, μερκελ, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, κουβελης, εετηδε, αντ, θλίψη, αδεια, βερολινο, θεμα, λονδινο, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, ρωτησε, τα νεα, τηλεφωνο, τυχη, ωρα, αεροπλανο, αεροδρομιο, αυστρια, ανγκελα μερκελ, εβδομαδες, βιεννη, γεγονος, δηλωσεις, ευρω, ειπε, εβδομαδα, ερχονται, ετος, ιδεα, ηρεμια, υφος, μηχανες, κυβερνηση, κινητο, κινηση, κυκλος, κλιμα, κομμα, κρασι, λεπτομερειες, μαυρο, μαξιμου, ματ, μηνυματα, νερο, ομαδα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, παμε, ραντεβου, ρηξη, ρολο, συζητηση, σειρα, σχεδιο, τρυπες, φθινοπωρο, ωρες, δημητρης, ηγετες, χωρα, οργανα, οργη, σημαίνει, στην κ, ταξιδι, τρελο
Τυχαία Θέματα