Δημόσιο: Τρεις προτάσεις στο τραπέζι για απολύσεις επίορκων "εδώ και τώρα"

12:17 10/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Να οδηγήσει σε άμεση έξοδο από το Δημόσιο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό επιόρκων υπαλλήλων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, στοχεύει η κυβέρνηση, έχοντας στην ατζέντα της τρεις προτάσεις από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.
Τα βήματα χελώνας μέχρι να τεθεί οριστικά εκτός υπηρεσίας δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος κατηγορείται για βαριά ποινικά αδικήματα, προκαλούν… πονοκέφαλο σε Ελληνες αξιωματούχους. Στην προσπάθεια να σπάσει ο… γόρδιος δεσμός της χρονοκαθυστέρησης, οι διαβουλεύσεις έχουν πάρει «φωτιά». Ειδικότερα, όπως αναφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο Ελληνες εμπειρογνώμονες,
οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν:

1. Στην επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, θα υπάρχει Πειθαρχικό Συμβούλιο σε πρώτο μόνο βαθμό και άμεσο δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ασκηθεί έφεση.

2. Στη διακοπή μισθοδοσίας όσων δημοσίων υπαλλήλων τίθενται σε αργία, μέχρι την οριστική κρίση της υπόθεσής τους.

3. Στη δημιουργία ενός και μόνο Πειθαρχικού Συμβουλίου για ολόκληρο το Δημόσιο, κατά το πρότυπο του ειδικού δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους υπαλλήλους της.
Οι μέχρι σήμερα γνωστές διαδικασίες ώσπου να τελεσιδικήσουν οι αποπομπές είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες. Πριν από την παραπομπή γίνεται έλεγχος της υπόθεσης, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες. Από εκεί και πέρα, ο εργαζόμενος παραπέμπεται από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό, όπου ανήκει οργανικά. Η ενδεικτική προθεσμία που ορίζει ο νόμος για την εξέταση της υπόθεσης είναι τετράμηνη. Εάν η απόφαση του Πρωτοβάθμιου είναι καταδικαστική, τότε ο υπάλληλος έχει δικαίωμα να καταθέσει ένσταση και να πάει στο μοναδικό Δευτεροβάθμιο Συμβούλιο που λειτουργεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εάν και αυτή η απόφαση είναι καταδικαστική, υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ.
Μέχρι στιγμής, 1.550 εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται ακόμα στα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια, για να πάρουν σειρά. Παράλληλα, το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο εξετάζει περίπου 10 μέχρι και 15 υποθέσεις την εβδομάδα από το σύνολο των 450 υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιόν του. Επίσης, έχει εκδώσει τον Φεβρουάριο 30 αποφάσεις, ενώ συνολικά ολόκληρο το 2012 εξέδωσε 199.

Δεν πείθει τρόικα και Ε.Ε. το σχέδιο για 25.000 «διαθέσιμους»

Σημαντικές ενστάσεις για το θέμα της διαθεσιμότητας των 25.000 υπαλλήλων συνέχισε να εγείρει μέχρι χθες ο Μηχανισμός Στήριξης, που έδειχνε να μην πείθεται για το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το συγκεκριμένο σημείο τριβής μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας, που αποτελεί κορυφαίο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, βρέθηκε στο επίκεντρο πολύωρης συνάντησης του αντιπροσώπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Mπομπ Τράα, με Ελληνες αξιωματούχους.
Ο κ. Τράα έθεσε επανειλημμένα το ερώτημα από πού θα προκύψει η δεξαμενή των 25.000 «διαθεσίμων», αλλά και ποιο ποσοστό από αυτούς θα οδηγηθεί σε απόλυση με ορίζοντα το 2014. «Εχει δοθεί εντολή στους διευθυντές προσωπικού των υπουργείων να προχωρήσουν στην περιγραφή των θέσεων, με βάση τα νέα οργανογράμματα. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, θα υπάρξουν κανονισμοί με τις περιγραφές θέσεων. Τότε θα δούμε ποιος υπάλληλος αντιστοιχεί ή όχι στις νέες θέσεις και ποιοι θα περάσουν σε διαθεσιμότητα», ήταν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η απάντηση που έλαβε ο αντιπρόσωπος του Ταμείου.
Αλλά και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έδειχναν μέχρι χθες να πείθονται από τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς για τη διαθεσιμότητα-κινητικότητα. «Δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας ένα ακριβές και πειστικό πλάνο. Η μνημονιακή δέσμευση αναφέρει πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραδώσει ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα δίνει τις λίστες με το προσωπικό προς διαθεσιμότητα», ανέφεραν στον Ελεύθερο Τύπο πηγές της Επιτροπής.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται να έχουν αξιολογηθεί δομές, στις οποίες απασχολούνται 446.911 υπάλληλοι. Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς, που μένει να οριστικοποιηθούν, σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα μπορούν να περάσουν 19.290 άτομα. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται να έχουν αξιολογηθεί δομές, στις οποίες απασχολούνται 203.876 υπάλληλοι. Από αυτούς, σύμφωνα πάντα με τους σχεδιασμούς που μένει να οριστικοποιηθούν, σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα μπορούν να περάσουν 15.867 άτομα.

Α. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ: Στοιχεία για συγχωνεύσεις, καταργήσεις

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών, που αφορούν στο Δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, με εγκύκλιό του ζήτησε άμεση ενημέρωση από οκτώ υπουργεία για την πορεία υλοποίησης των καταργήσεων και συγχωνεύσεων υπηρεσιών και φορέων τους. Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 20 Απριλίου τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος, Τουρισμού και Μακεδονίας-Θράκης θα πρέπει να αποστείλουν συγκεκριμένα στοιχεία για τον εντοπισμό τυχόν καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση οκτώ φορέων και 197 νομικών προσώπων. Ο κ. Μανιτάκης ζητάει να υπάρχει πλήρης εικόνα αναφορικά με την ολοκλήρωση «της διενεργούμενης εκκαθάρισης και των διαδικασιών τακτοποίησης του προσωπικού», την αξιοποίηση των ιδιόκτητων κτιρίων, τη λήξη των μισθώσεων των μη ιδιόκτητων και την αξιοποίηση του κάθε είδους εξοπλισμού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
Τυχαία Θέματα