Έκκληση Άστον να συγκεντρωθούν 1 τρισ. δολάρια για Σύρους πρόσφυγες

18:30 22/5/2013 - Πηγή: E-Typos
Έκκληση για την συγκέντρωση 1 τρισεκατ. δολαρίων πριν από το τέλος του έτους για παροχή βοήθειας σε 5,5 εκατομμύρια Σύρους που χρειάζονται βοήθεια απηύθυνε η Κάθριν Άστον με επιστολή της που διάβασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ και τις σχέσεις καλής γειτονίας, Στέφαν Φίλε.

Εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον, ο Επίτροπος Φίλε μετέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γραπτή της δήλωση με την οποία, μεταξύ άλλων, απευθύνει έκκληση στην διεθνή
κοινότητα να συγκεντρωθεί μέχρι το τέλος του έτους ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για να προσφερθεί βοήθεια στους 5,5 εκατομμύρια Σύρους εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την δήλωση της Άστον, οι Σύροι που χρειάζονται άμεσα βοήθεια ανέρχονται σε 4,25 εκατ. εντός της Συρίας και σε1,25 εκατ. στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Τουρκία φιλοξενούν περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, οι Σύροι πρόσφυγες είναι ισάριθμοι με το 25% του πληθυσμού του Λιβάνου και το 60% του πληθυσμού της Ιορδανίας.

Στην επιστολή επισημάνθηκε ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει στην εκταμίευση 860 εκατομμυρίων που θα δοθούν ως βοήθεια στον πληθυσμό της Συρίας, αλλά υπολογίζεται ότι το ποσό που θα χρειασθεί τελικά υπερβαίνει το 1 τρισεκατ. δολάρια.

Η κα Άστον αναφέρθηκε ειδικά στην Τουρκία, στην οποία έχουν δοθεί 600 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη του έργου της, την υποδοχή και φιλοξενία Σύρων προσφύγων, ενώ το συνολικό ποσό που θα δοθεί στην γειτονική χώρα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει φθάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα