Ενστάσεις της τρόικα: Όχι στις ρυθμίσεις για τα δάνεια, απολύσεις τώρα στο δημόσιο

11:11 7/3/2013 - Πηγή: E-Typos
Η λακωνική, πλην σαφής, απάντηση («ναι, βέβαια. Εκεί είναι, ναι») του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα (χθες, μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό), στην ερώτηση εάν οι επικεφαλής της τρόικας έχουν επικεντρωθεί στη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κατέδειξε και το βασικό από τα «αγκάθια» στις νέες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Αγκάθια», τα οποία οδήγησαν και στην αναβολή, σύμφωνα με πληροφορίες, της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους
Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεών τους με τους υπουργούς.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας προσέθεσε ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή», με το ζήτημα της διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν μεν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ένα πλάνο για τα κριτήρια και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο, μέσω διαθεσιμότητας, έως το τέλος του 2014. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, η τρόικα δεν δείχνει τη διάθεση να οδηγήσει στα άκρα τις διαπραγματεύσεις και αυτός είναι ο λόγος που αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής πλευράς τον προσδιορισμό του αριθμού των οριστικών αποχωρήσεων.
«Τους ενδιαφέρει να δουν ένα τεκμηριωμένο σχέδιο, αλλά ακόμη αυτό δεν είναι έτοιμο» είπε χαρακτηριστικά ο εν λόγω παράγοντας.

Έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και οι διορισμένοι στο Δημόσιο με πλαστά πιστοποιητικά. Έως τώρα, οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρες, καθώς έχουν τεθεί σε αργία 884 υπάλληλοι και άλλα 1.890 άτομα σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι. Σημειώνεται ότι, οι αλλαγές στις δομές των υπουργείων και του Δημοσίου γενικότερα, απασχόλησαν χθες και τη συνεδρίαση της ομάδας υποστήριξης του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία συμμετέχει ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Στα άλλα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων φαίνεται ότι περιλαμβάνονται, το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από το 23%, το ζήτημα της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, καθώς και το σχέδιο νόμου για τα δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις χθεσινές συζητήσεις ετέθη το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, με τους επικεφαλής της τρόικας να απαντούν καταρχήν «όχι», θεωρώντας ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού. Επισήμαναν ότι το συγκεκριμένο μέτρο μπορεί να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα φορολογικά έσοδα, όμως έχει οδηγήσει σε (έστω περιορισμένη) αύξησή τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι επικεφαλής των δανειστών δήλωσαν πως ακόμη και εάν υπήρχαν δημοσιονομικά περιθώρια, θα ήταν προτιμότερο να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού.

Επίσης, «όχι» λέει επί του παρόντος η τρόικα και στη μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα.

Τέλος, οι εκπρόσωποι των δανειστών διατηρούν τις ενστάσεις τους για τις επιπτώσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα έχει η, προτεινόμενη από την κυβέρνηση, ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Και το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί εκ νέου εντός των προσεχών ημερών σε πενταμερή συνάντηση (τρόικα, υπουργείο Οικονομικών, υπουργείο Ανάπτυξης, Τράπεζα της Ελλάδος και Ελληνική Ένωση Τραπεζών).
Keywords
Τυχαία Θέματα