Επιφυλακτική η A. Μέρκελ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

20:39 7/2/2013 - Πηγή: E-Typos
Σε εξέλιξη είναι η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συζητήσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης, της επταετίας 2014-2020. Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της πριν τη Σύνοδο εμφανίστηκε επιφυλακτική.
«Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα
σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που ξοδεύουμε, αλλά και να δείξουμε αλληλεγγύη, μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα χρήματα και αυτών που τα λαμβάνουν».
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με δεδομένο πλέον ότι η Ε.Ε. θα έχει κι αυτή, όπως και τα κράτη - μέλη, έναν προϋπολογισμό λιτότητας την περίοδο 2014-2020, θα επιχειρήσει να περιορίσει τις μεγάλες απώλειες που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με το πακέτο της περιόδου 2014-2020. Το βασικό επιχείρημά του είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει τα τελευταία 5 χρόνια τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη και επιπλέον συγκυριακά είναι και το μεγάλο θύμα της στατιστικής μεθοδολογίας με βάση την οποία κατανέμονται τα κονδύλια στα κράτη - μέλη.
«Πιστεύω ότι τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν εγγύηση επιτυχίας, το κλειδί για την επιτυχία, διότι χρειαζόμαστε - ειδικά η Ελλάδα - ανάκαμψη και ανάπτυξη» δήλωσε προσερχόμενος.
«Όπως γνωρίζετε, οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις - τόσο οι διαρθρωτικές όσο και η δημοσιονομική προσαρμογή - είναι σε εξέλιξη και προχωρούν αυτή τη στιγμή επιτυχώς στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα