Γ. Προβόπουλος-Βουλή: Απολύτως εξασφαλισμένες οι καταθέσεις ανεξαρτήτως ύψους ποσού

13:02 10/4/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να επηρεάσει -κατά πάσα πιθανότητα- την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, και τα 50 δισ. θα αποδειχθούν επαρκέστατα, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής σχετικά με τις εξελίξεις
στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ο κ. Προβόπουλος διαβεβαίωσε πως η ελληνική κυβέρνηση έλαβε όλα τα μέτρα προκειμένου να μην επεκταθεί η κυπριακή κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και υπογράμμισε πως οι καταθέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα είναι απολύτως εξασφαλισμένες, ανεξαρτήτως ποσού και τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τη δυσμενή έκβαση του εγχειρήματος συνένωσης της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, ο διοικητής της ΤτΕ την απέδωσε στην αδυναμία τους να εξασφαλίσουν κεφαλαιοποίηση σε ποσοστό 10% από ιδιώτες και διευκρίνισε πως οι τελικές αποφάσεις, σε περίπτωση που η άντληση των συγκεκριμένων πόρων δεν καταστεί εφικτή, θα παρθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη βάση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Σε ερωτήματα δε του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εάν πίσω από την άρνηση της τρόικας να συγκατανεύσει στη συγχώνευση των δύο τραπεζών, κρύβονται σχεδιασμοί αποδυνάμωσης του τραπεζικού συστήματος και αφελληνισμού του, ο κ. Προβόπουλος απάντησε: «Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι αποκομμένο από τις διοικήσεις των τραπεζών. Εγώ θέλω καλές τράπεζες. Τι θα πει αφελληνισμός; Εμένα δεν με νοιάζει αν η τράπεζα είναι αμερικανική, ελβετική ή ό,τι άλλο. Με νοιάζει να είναι καλή. Αν οι τράπεζες ήσαν ξένες, δεν θα ήταν σήμερα αποκομμένες από τις αγορές, ούτε και θα είχαν πρόβλημα ρευστότητας».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σε σχέση με την κυπριακή κρίση, ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε πως οφειλόταν μονάχα εν μέρει στο ελληνικό PSI -3,7 δισ. στο σύνολο των 10 δισ. που ήταν οι κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών. Τον Μάιο του περασμένου έτους, ο Κύπριος ομόλογός του, του πρότεινε να καταστούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, θυγατρικές τράπεζες, δηλαδή να αποκτήσουν οντότητα ΝΠΙΔ στην Ελλάδα, κάτι που θα τους έδινε θεωρητικά τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο ELA, (το σύστημα παροχής έκτακτης χρηματοδότησης της Τράπεζας της Ελλάδος) και ενδεχομένως να ανακεφαλαιοποιηθούν από το πακέτο των 50 δισ. «Είχα αποδεχθεί κατ' αρχήν το αίτημα της “θυγατροποίησης”, υπό την προϋπόθεση ότι θα γινόταν διαγνωστική άσκηση για τα χαρτοφυλάκια των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, αντίστοιχη εκείνης που έγινε για τις ελληνικές τράπεζες από την BlackRock», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος. Όσον αφορά, ωστόσο, την περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησή τους, «τους είπα πως θα έπρεπε να συναινέσει η τρόικα, δεδομένου ότι οι διατιθέμενοι πόροι ήσαν αυστηρά προσδιορισμένοι. Μετά τον Μάιο του 2012, η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου δεν επανήλθε».

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορούσε να συνδράμει με έκτακτη χρηματοδότηση τις κυπριακές τράπεζες μέσω των υποκαταστημάτων τους, η απάντηση του διοικητή της ΤτΕ υπήρξε αρνητική. «Αν πάμε στις συνεδριάσεις του Νοεμβρίου, θα δούμε με ποια δυσκολία έρχονταν οι εγκρίσεις για δάνεια. Αν λέγαμε πως θέλουμε να καλύψουμε και τις κυπριακές τράπεζες, αυτό θα έθετε σε αμφιβολία όλο το ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε: «Ακόμα και θυγατρικές ξένων τραπεζών που έτυχε να αποχωρήσουν απ' την Ελλάδα (οι μητέρες τράπεζες της Εμπορικής, της Γενικής και της Millennium Bank), υποχρεώθηκαν από εμάς πριν αποχωρήσουν να ανακεφαλαιοποιήσουν τις ανάγκες των θυγατρικών τους και μετά έφυγαν».

Ελεγχθείς από την αντιπολίτευση για τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, (στο ΔΣ της οποίας μετέχει και ο ίδιος), η οποία απείλησε την Κύπρο με διακοπή της χρηματοδότησης του τραπεζικού της συστήματος προκειμένου να επισπεύσει τις αποφάσεις της, ο κ. Προβόπουλος υπενθύμισε πως «η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης υπόκειται σε πολύ αυστηρούς όρους και κανόνες» και σημείωσε: «Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορεί να παράξουν έκτακτη χρηματοδότηση σε υποκεφαλαιοποιημένες τράπεζες με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω του 8% -εκτός και αν υπάρχει σχέδιο αύξησης κεφαλαίων με αξιόπιστο τρόπο (συνήθως με ύπαρξη προγράμματος, όπως αυτό της Ελλάδας, που διασφαλίζει πως τα λεφτά υπάρχουν και θα μπουν την κατάλληλη ώρα). Όταν έχουμε περίπτωση ELA, η απόφαση συνήθως εγκρίνεται τουλάχιστον με εξασφάλιση μη ένστασης (non objection) από τα 2/3 του ΔΣ. Πρέπει κάθε φορά να υποστηρίξεις γιατί χρειάζονται τα χρήματα αυτά...».

- «Αυτό δίνει δικαίωμα βέτο. Αρνησικυρία! Αυτό μας λέτε!» παρενέβη ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες).

- «Αυτό καταλαβαίνετε εσείς», απάντησε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε: «Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, για τους Κυπρίους κάναμε το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, δεν ήταν εφικτό».

«Είστε συνυπεύθυνοι μαζί με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Στουρνάρα για τη διάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου -και θα λογοδοτήσετε!», κατηγόρησε τον κ. Προβόπουλο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Έρχεστε τώρα να διαλύσετε και το χρηματοπιστωτικό σύστημα αυτής της χώρας. [...] Η τρόικα επέβαλε τον νόμο της στη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank. Αποδεχθήκατε τον εξευτελισμό του κράτους από την τρόικα, που είπε πως δεν δέχεται τη συγχώνευση γιατί θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα και κινδυνεύει να περάσει ο νέος όμιλος στο κράτος. Τι είναι το κράτος; Η Μαφία;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που είπε ο κ. Λαφαζάνης δεν αξίζουν απάντησης. Πρόκειται για συνθήματα», παρατήρησε αργότερα ο κ. Προβόπουλος.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΤΕ- EUROBANK

Επί της ουσίας του ζητήματος, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είπε πως «το εγχείρημα της συνένωσης δεν ενταφιάζεται, αλλά απλώς παίρνει αναβολή». Ερωτηθείς εάν ισχύουν οι προϋποθέσεις των εκθέσεων της BlackRock, απάντησε θετικά: «Οι παραδοχές της BlackRock δεν έχουν χειροτερεύσει. Πιο κρίσιμες παραδοχές στην έκθεσή της, ήταν το πόσο θα ξεφουσκώσει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και είχε φτάσει στο 60%. Είμαστε πολύ πιο μέσα απ' αυτή την παραδοχή. Όχι μόνον για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για επιχειρηματικά δάνεια ακινήτων», είπε ο κ. Προβόπουλος και συνέχισε:

«Βεβαίως, ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια μικρή χειροτέρευση. Εμείς όμως, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα “μαξιλάρι” για την κάλυψη τυχόν αβεβαιοτήτων και αποκλίσεων. Απ' την άλλη πλευρά, υπάρχουν παράγοντες, όπως ο αναβαλλόμενος φόρος, η αξιοποίηση συνεργειών, η συμμετοχή 10% των ιδιωτών σε κάποιες τράπεζες. Πιστεύω πως δεν θα χρειαστεί να βάλουμε παραπάνω λεφτά και πως τα 50 δισ. είναι αρκετά. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να χρησιμοποιηθούν και λιγότερα απ' τα 50 δισ. -δεν θα απέκλεια κάτι τέτοιο...».

Ερωτηθείς σχετικά με την υπό έκδοση “Οδηγία Μπαρνιέ” για συμμετοχή των ιδιωτών καταθετών στην εξυγίανση τραπεζικών ιδρυμάτων στο μέλλον, (αλλαγή του καθεστώτος εγγυήσεων των καταθέσεων), ο κ. Προβόπουλος διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο αφορά την περίοδο μετά το 2018 και «κρίσεις μεμονωμένων τραπεζών». Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός αυτός «δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το θέμα των καταθέσεων στην Ελλάδα, γιατί η προστασία που δόθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με 50 δισ., έγινε στη βάση άλλου συστήματος, όπου όλοι οι καταθέτες ανεξαρτήτως ύψους, είναι απόλυτα προστατευμένοι».

Τέλος, ο κ. Προβόπουλος διέψευσε τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα Γιώργο Γιαννακόπουλο, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι οι παλαιοί μέτοχοι της τράπεζας έχουν αποκλειστεί από τη συμμετοχή τους στο 10% της ανακεφαλαιοποίησής της από ιδιώτες: «Τα όσα είπε για μένα ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου της Εθνικής είναι παντελώς αβάσιμα. Όποιος θέλει απ' τους παλιούς μετόχους μπορεί να συμμετάσχει. Γιατί το λένε σήμερα, όμως, και όχι πριν; Ευχής έργον θα ήταν, όταν ζητούσαμε να βάλουν κεφάλαια, να το έπρατταν. Εμείς δεν τους αποθαρρύνουμε, αλλά είναι δικό τους θέμα το τι θα κάνουν...».
Keywords
Τυχαία Θέματα