Γερμανία: Επίσημο δείπνο παραθέτει η Α. Μέρκελ στον Μπ. Ομπάμα

21:18 19/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Με το επίσημο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του η Άνγκελα Μέρκελ ολοκληρώνει απόψε την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον υποψήφιο καγκελάριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ομπάμα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις του κ. Στάινμπρουκ σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους
στην Ευρωζώνη. Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και τόνισε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν αρκεί η πολιτική λιτότητας, αλλά χρειάζονται και μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Στο μεταξύ η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την γερμανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» τις εξαγγελίες για μείωση των πυρηνικών όπλων κατά το ένα τρίτο και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θα στηρίξει τις προτάσεις και στον σχετικό διάλογο με την Μόσχα. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ αναφέρθηκε στις δηλώσεις των δύο ηγετών υπέρ της συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «μοναδική ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να χαθεί», ενώ ο γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Πέτερ Αλτμάιερ μίλησε για την πιο ενθαρρυντική ομιλία Αμερικανού προέδρου σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Προηγουμένως ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, υποχρεώθηκε να διευκρινίσει την φράση της Καγκελαρίου «Το Διαδίκτυο είναι για μας ένα νέο, ανεξερεύνητο, πεδίο» από την συνέντευξη Τύπου, σε σχέση με το σύστημα παρακολούθησης Prism. «Η καγκελάριος αναφερόταν σε ό,τι έχει σχέση με την πολιτική των δικαιωμάτων», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter, αφού είχαν προηγηθεί εκατοντάδες επικριτικά σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Στο αποψινό δείπνο έχουν προκληθεί 250 άτομα, από την πολιτική, την οικονομία, τις τέχνες και τον αθλητισμό, μεταξύ των οποίων και ο πιο γνωστός γερμανός μπασκετμπολίστας, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ, Ντιρκ Νοβίτσκι. Το μενού έχει επιμεληθεί ο φημισμένος και βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin γερμανός σεφ Τιμ Ράουε, ο οποίος ετοίμασε ένα τυπικό γερμανικό τραπέζι, με σπαράγγια, βακαλάο, κεφτεδάκια και γλυκό κρέμα με αμύγδαλα.

Νωρίτερα είχε σημάνει συναγερμός στο εμπορικό κέντρο Sony Center, δίπλα στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει η προεδρική οικογένεια, όταν εντοπίστηκε «ύποπτο» πακέτο, για να διαπιστωθεί τελικά ότι επρόκειτο τελικά για ένα κουτί από παιχνίδια.

Στα παραλειπόμενα αναφέρεται η προσπάθεια της αρχηγού των Πρασίνων Κλαούντια Ροτ, η οποία το Σαββατοκύριακο βρέθηκε στις διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, να φθάσει στον χώρο της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου αν και είχε ξεχάσει την πρόσκλησή της. «Αφού επιβίωσα από τα δακρυγόνα της τουρκικής αστυνομίας, χρειάστηκα αρκετή πειθώ, αλλά τα κατάφερα», δήλωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα