Η άλλη όψη του πληθωρισμού

00:59 7/8/2013 - Πηγή: E-Typos
Η μείωση του πληθωρισμού κατά 0,7% τον περασμένο Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012 οφείλεται κυρίως στη βαθιά ύφεση, που έχει χτυπήσει την ελληνική οικονομία.

Ο τιμάριθμος πέφτει λόγω της χαμηλής ζήτησης, αλλά ωστόσο οι τιμές παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, εάν αναλογισθεί κανείς ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές είναι υψηλότερες φέτος σε βασικά είδη διατροφής όπως οι πατάτες, τα φρούτα και τα κρέατα.

Η εξέλιξη
αυτή είναι αποτέλεσμα των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην αγορά και διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπισθούν με την πάταξη των κυκλωμάτων μεσαζόντων.

Εάν στα στοιχεία αυτά προστεθεί ο «φορολογικός» πυρετός που έχει ανεβάσει στα ύψη τις τιμές στην ενέργεια, γίνεται αμέσως κατανοητός ο λόγος για τον οποίο ο αρνητικός πληθωρισμός που καταγράφεται από τη Στατιστική Αρχή δεν έχει περάσει στην πλειονότητα των νοικοκυριών.

Αντιθέτως όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός, όπως στις τηλεπικοινωνίες, στα είδη ένδυσης ή στα ενοίκια, οι τιμές έχουν μειωθεί καθώς η ζήτηση συναντά την προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων ώστε οι τιμές να εκλογικευθούν και να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ χωραφιού και τελικού καταναλωτή.

Ταυτόχρονα απαιτείται η αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην ενέργεια προκειμένου να γίνει ανταγωνιστικότερη η παραγωγή ελληνικών προϊόντων.

Οι τιμές πρέπει να πέσουν με ταχύτερους ρυθμούς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν μειωθούν οι φόροι και ταυτόχρονα απομονωθούν τα κυκλώματα που λειτουργούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Σε αντίθετη περίπτωση η αγοραστική δύναμη των πολιτών θα περιορίζεται ανακυκλώνοντας την ύφεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα