Ιράν: Έτοιμο για συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα

17:00 21/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Το Ιράν είναι έτοιμο να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με τις μεγάλες δυνάμεις, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία δεν επιδέχονται διαπραγμάτευση, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Οι νέες συνομιλίες του Ιράν με την ομάδα των "5+1" (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή οι ΗΠΑ, Ρωσία,
Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, συν τη Γερμανία) θα αφορούν τις "πυρηνικές δραστηριότητες" της Τεχεράνης, είπε ο Μεχμανπαράστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Όμως δεν νομίζω ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσιμα ζητήματα" καθώς οι ενέργειες της Τεχεράνης εντάσσονται "στο δικαίωμά της να αποκτήσει (πυρηνική) τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς", πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα το Ιράν δέχτηκε την πρόταση για επανάληψη των διαπραγματεύσεων σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμά του. Μέχρι τώρα η Τεχεράνη αρνιόταν μια τέτοια συζήτηση, προτείνοντας αντιθέτως τη διεξαγωγή γενικότερων συνομιλιών για θέματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.

Ο Μεχμανπαράστ διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει "να ορίσουν το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων" και "να καταλήξουν σε τελική συμφωνία" για την ατζέντα των συνομιλιών, στις οποίες, εκτός του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και "διάφορα θέματα".

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί εξέφρασε την ελπίδα ότι η ημερομηνία και ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων θα προσδιοριστούν "το Σάββατο ή την Κυριακή".

Από την Τουρκία, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη το σχέδιο να φιλοξενηθούν οι συνομιλίες αυτές στην Κωνσταντινούπολη. Καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, λείπει στο εξωτερικό -αρχικά για τη σύνοδο των G20 στο Μεξικό και κατόπιν για μια σύνοδο στην Τύνιδα με θέμα την κρίση στη Συρία- θα χρειαστούν "μερικές ημέρες" μέχρι να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Keywords
Τυχαία Θέματα