Ισραήλ: Η ΕΕ επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για το Μεσανατολικό

17:53 13/1/2013 - Πηγή: E-Typos
Η ΕΕ επεξεργάζεται ένα νέο λεπτομερές σχέδιο για την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, το οποίο σχεδιάζει να παρουσιάσει μετά τις εκλογές που προβλέπεται να γίνουν στις 22 Ιανουαρίου στο Ισραήλ, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ".
Επικαλούμενη διπλωματικές πηγές στην Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή εφημερίδα διευκρινίζει ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει "την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους βάσει των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ". Το
σχέδιο αυτό "θα περιλαμβάνει πιθανώς και ένα αίτημα για το πάγωμα όλων των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στους (ισραηλινούς) οικισμούς".
Επίσης θα περιέχει "ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που αφορούν όλα τα θεμελιώδη ζητήματα το 2013" και αναμένεται να παρουσιαστεί γύρω στο Μάρτιο, το οποίο θα δώσει χρόνο στο Ισραήλ να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρωτοβουλία αυτή, την οποία έχουν αναλάβει η Γαλλία και η Βρετανία, υποστηρίζεται από τη Γερμανία και μπορεί να υιοθετηθεί από όλη την ΕΕ."Πολλά γίνονται στα παρασκήνια", σύμφωνα με υψηλόβαθμους ισραηλινούς πολιτικούς αξιωματούχους που επικαλείται η "Γεντιότ". "Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την δυνατότητα να μας επιβάλουν μια συμφωνία, αλλά μπορούν σίγουρα να μας φέρουν σε δύσκολη θέση", προσθέτουν.
Χθες, η υποψήφια της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι φάνηκε να κάνει έναν υπαινιγμό στο ευρωπαϊκό σχέδιο, προβλέποντας ότι "τον Μάρτιο ο κόσμος θα βάλει στο τραπέζι ένα ειρηνευτικό σχέδιο".
"Είτε θα μας το επιβάλουν είτε θα παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο", σημείωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα