Ιταλία: Tο δημόσιο θα αποζημιώσει τους συγγενείς των θυμάτων της συντριβής ενός DC-9 της Ιtavia

21:40 28/1/2013 - Πηγή: E-Typos
«Ιστορική» χαρακτηρίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης την απόφαση του Αρείου Πάγου της Ρώμης, που έκρινε ότι την 27η Ιουνίου 1980, ένα DC-9 της αεροπορικής εταιρίας Itavia το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα ανοικτά του νησιού της Ούστικα (στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρώμης και Νάπολης) καταρρίφθηκε από πύραυλο.
Το επιβατικό αεροσκάφος εκτελούσε πτήση από την Μπολόνια στο Παλέρμο της Σικελίας. Μετέφερε 81 ανθρώπους, 77 επιβάτες και τετραμελές πλήρωμα. Από τους επιβάτες οι 11 ήταν παιδιά. Δεν υπήρξαν επιζήσαντες.

Αρχικά οι ιταλικές αρχές είχαν κάνει λόγο για έκρηξη βόμβας, κάτι όμως που διαψεύδει τώρα το ανώτατο αυτό δικαστικό όργανο της Ρώμης.
Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε ότι το ιταλικό κράτος πρέπει να αποζημιώσει τρεις οικογένειες θυμάτων που την είχαν ζητήσει εδώ και χρόνια, διότι «δεν έτυχε προστασίας η ακεραιότητα των επιβατών, την οποία έπρεπε να εγγυηθούν» οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της χώρας.
Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI «η Ιταλία έζησε 33 χρόνια με υποψίες, απόκρυψη της αλήθειας και εσκεμμένο εκτροχιασμό των ερευνών».
«Την νύχτα που καταρρίφθηκε το DC-9, στους ουρανούς της Μεσογείου ήταν σε εξέλιξη διεθνείς αεροπορικές ασκήσεις και υπήρχαν πιθανώς και λιβυκά καταδιωκτικά», ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ της RAI.
Μια από τις πιο επίμονες φήμες στην υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους ήταν ότι είχε καταρριφθεί αφού αναχαιτίστηκε από δυνάμεις του NATO.
O πρώην πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Φραντσέσκο Κοσίγκα είχε δηλώσει ρητά το 2008 ότι «το αεροσκάφος της Itavia καταρρίφθηκε από πύραυλο» που εκτόξευσε γαλλικό μαχητικό, με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά έρευνα.
Oι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας ζητούν να έλθει επιτέλους στο φως όλη η αλήθεια και ο δημοσιογράφος Αντρέα Πουργκατόρι, ο οποίος έκανε σειρά ερευνών για το θέμα, απηύθυνε έκκληση στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ «να διευκολύνει την αποκάλυψη της αλήθειας».
«Ο επόμενος Ιταλός πρωθυπουργός πρέπει να πιέσει τον Ολάντ να αναφερθεί ανοικτά στις ευθύνες της χώρας του» προσθέτει ο Πουργκατόρι, σε δηλώσεις του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Huffingtonpost.it.
Keywords
Τυχαία Θέματα