Και ο Ισημερινός στο "παιχνίδι" για το ποιός θα χορηγήσει πολ. άσυλο στον Σνόουντεν

23:54 26/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Η κυβέρνηση του Ισημερινού (Εκουαδόρ) διέψευσε σήμερα ότι εξέδωσε ταξιδιωτικά έγγραφα για τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, τον οποίο καταζητούν οι αμερικανικές αρχές, που έχουν παράλληλα ακυρώσει το διαβατήριό του, με το οποίο είχε μπορέσει να ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ στη Ρωσία.

«Αυτό δεν
είναι αληθές, δεν έχει κανένα διαβατήριο, κανένα έγγραφο που να του δόθηκε από οποιαδήποτε προξενική αρχή του Ισημερινού», είπε προς δημοσιογράφους ο διπλωμάτης Γκάλο Γκαλάρσα, τοποθέτηση που αντικρούει μια δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα με τον οποίο ο Ισημερινός ήδη παρείχε στον Σνόουντεν πολιτικό άσυλο.

«Δεν έχει κανένα έγγραφο που να έχει εκδοθεί από τον Ισημερινό, όπως ένα διαβατήριο ή μια ειδική άδεια εισόδου για πρόσφυγα», πρόσθεσε ο κ. Γκαλάρσα, ο οποίος αναπληρώνει τον υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρδο Πατίνιο ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στην Ασία.
Την υποτιθέμενη έκδοση ενός τέτοιου εγγράφου είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ο Ασάνζ, που επίσης καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές και έχει καταφύγει εδώ και ένα χρόνο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Εξάλλου η κυβέρνηση του Ισημερινού έκανε σαφές σήμερα ότι θα χρειαστούν ενδεχομένως μήνες πριν αποφασίσει σχετικά με το εάν θα χορηγήσει ή όχι άσυλο στον Σνόουντεν, ο οποίος δηλώνει ότι φοβάται πως θα αντιμετωπίσει έναν πολιτικό διωγμό και ενδεχομένως την καταδίκη του στην εσχάτη των ποινών εάν απελαθεί και δικαστεί στην πατρίδα του.

Ο 30χρονος πρώην υπάλληλος της Booz Allen Hamilton Σνόουντεν παρέμενε στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας για τέταρτη ημέρα σήμερα, εν μέσω πληροφοριών των μέσων ενημέρωσης πως είναι παγιδευμένος χωρίς έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα μετά την ακύρωση του διαβατηρίου του.
Νωρίτερα σήμερα, ο ΥΠΕΞ του Ισημερινού Πατίνιο είχε πει από την Κουάλα Λουμπούρ ότι η διαδικασία για να κριθεί εάν θα δοθεί άσυλο στον Σνόουντεν αναμένεται να διαρκέσει «δύο μήνες», όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Ασάνζ, και προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να αναμένεται απόφαση νωρίτερα».
Ο Σνόουντεν, πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στοιχεία σχετικά με προγράμματα παρακολούθησης της δραστηριότητας στο Διαδίκτυο, πιστευόταν πως θα προσπαθούσε να μεταβεί στην Κούβα από τη Ρωσία ώστε στη συνέχεια να ταξιδέψει στο Κίτο. Η επόμενη πτήση προς την Αβάνα είναι αύριο Πέμπτη.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού νωρίτερα κάλεσε αυτή των ΗΠΑ να «υποβάλει τις θέσεις της» γραπτώς σχετικά με την υπόθεση του Σνόουντεν, με μια ανακοίνωση που έδωσε στην δημοσιότητα η πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον. Ανέφερε ότι θα εξετάσει το αίτημα του Σνόουντεν «με υπευθυνότητα» και «ζυγίζοντας τις υποχρεώσεις της όσον αφορά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ενώ σημείωσε πως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί «δεν προκλήθηκε με ευθύνη του Ισημερινού».
Keywords
Τυχαία Θέματα