Λίβανος: Πολιτική αναταραχή πυροδοτεί η βομβιστική επίθεση στη Βηρυττό



Deadly car bomb hits Beirut at rush hour από reuters

Σουνίτες μουσουλμάνοι βγήκαν απόψε στους δρόμους, σε πολλές πόλεις του Λιβάνου και έχουν βάλει φωτιά σε λάστιχα, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο του Ουίσαμ αλ Χάσαν, του επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας της χώρας, ο οποίος έγινε
στόχος βομβιστικής επίθεσης στη συνοικία Ασχαφιρίγια της Βηρυτού.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο δεκάδες άνθρωποι έχουν αποκλείσει τους δρόμους στις σουνιτικές συνοικίες της Βηρυτού, εξοργισμένοι από την επίθεση.

Διαδηλώσεις γίνονται επίσης στην περιοχή της ανατολικής κοιλάδας Μπεκάα, στο Ακάρ στα βόρεια και στη Σιδώνα, στο νότιο Λίβανο.
Την επίθεση σε βάρος του αλ Χάσαν καταδίκασε νωρίτερα και το Βατικανό. "Η επίθεση που σημειώθηκε στη Βηρυτό αντιτίθεται στις προσπάθειες για την ειρηνική συνύπαρξη στο Λίβανο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βατικανού, πατήρ Φεντερίκο Λομπάρντι.

Κατηγορώ κατά της Συρίας

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ αλ Χαρίρι κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στη Βηρυτό και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, Ουίσαμ αλ Χάσαν.

Ερωτώμενος από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού Future Television ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία αυτή, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Λιβάνου απάντησε: "Ο Μπασάρ Χάφεζ αλ Άσαντ", δίνοντας το πλήρες όνομα του Σύρου προέδρου.


Ο πατέρας του Σάαντ αλ Χαρίρι, ο Ραφίκ αλ Χαρίρι, σκοτώθηκε πριν από επτά χρόνια σε βομβιστική επίθεση, για την οποία οι υποστηρικτές του επιρρίπτουν την ευθύνη στη Δαμασκό και την οργάνωση Χεζμπολάχ.


"Κατηγορούμε τον Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι δολοφόνησε τον Ουίσαμ αλ Χάσαν, τον εγγυητή της ασφάλειας των Λιβανέζων", είπε ο Χαρίσι ενώ ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο: "Κατηγορώ ανοιχτά τον Μπασάρ αλ Άσαντ και το καθεστώς του, ότι σκότωσαν τον Ουίσαμ αλ Χάσαν".

Keywords
Τυχαία Θέματα