Με αφορμή το αντιρατσιστικό: Οι εταίροι διαφωνούν με το βλέμμα στις ψήφους

13:20 2/6/2013 - Πηγή: E-Typos

Για την ώρα φαίνεται πως τα πολιτικά κέρδη από τη διακυβέρνηση μαζεύει ο Σαμαράς και για τους άλλους μένουν οι ζημιές

Η σκηνοθεσία στις συσκέψεις των κυβερνητικών εταίρων είναι σταθερή: Ο πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται στο πλάνο, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης ο ένας μετά τον άλλο (συνήθως πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και έπειτα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν όσα θέλουν από ό,τι διαμείφθηκε

στη συνάντηση προβάλλοντας κυρίως τη δική τους συμμετοχή και αναδεικνύοντας τα «βέτο» που έθεσαν και τα οποία λίγο καιρό μετά αποδεικνύονται εξαιρετικά εύθραυστα. Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων διακινούνται πληροφορίες μέσω συνεργατών των τριών πολιτικών αρχηγών και από την κάθε πλευρά δίνεται μια υποκειμενική ανάγνωση της συζήτησης που προηγήθηκε και το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι ο ένας ή ο άλλος επέμειναν στις απόψεις τους, όμως τελικά βρέθηκε σημείο σύγκλισης προκειμένου να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα.

Η τελευταία σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων ήταν η πρώτη μετά την οποία δεν έγινε προσπάθεια να κρυφτούν οι όποιες διαφωνίες, αλλά αντίθετα διαφημίστηκε η ρήξη για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Εχουν προηγηθεί πολλές ηχηρές δηλώσεις από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη για κόκκινες γραμμές που στην πορεία ξεθωριάζουν και καταγράφεται συχνά ένας ιδιότυπος διαγκωνισμός μεταξύ τους για το ποιος χτυπάει δυνατότερα το χέρι στο τραπέζι. Αυτή τη φορά βρέθηκαν μαζί στην ίδια όχθη, αφού μοιράζονται πια τον ίδιο καημό:

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ σκληραίνει και ο ενδιάμεσος χώρος συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν. Οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης έκριναν ότι θα τραυματιζόταν σοβαρά το προφίλ τους εάν αποδέχονταν την άρνηση του Α. Σαμαρά να κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Ετσι, γράφτηκε η πρώτη πραγματική ρωγμή στην κυβερνητική συνοχή αφού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. κατέθεσαν από κοινού πρόταση νόμου, ενώ η Ν.Δ. ανέπτυξε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμπλήρωση του υφιστάμενου πλαισίου. Από όλες τις πλευρές διαμηνύθηκε ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική σταθερότητα, αλλά το παιχνίδι άνοιξε για τα καλά. Τι θα κάνουν στο εξής βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. όταν έρχονται προς ψήφιση νομοσχέδια υπουργών της Ν.Δ.; Και πόσο θα επηρεαστεί η στάση τους από τυχόν καθυστέρηση του ανασχηματισμού, που φέρεται ως πολύ πιθανή από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συχνά καταγγέλλουν ένα σικέ επικοινωνιακό παιχνίδι προκειμένου να καλυφθεί η πολιτική ταύτιση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων ή ότι οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης λειτουργούν ως «δεκανίκι του Α. Σαμαρά», σύμφωνα με μια έκφραση που αγαπά η αξιωματική αντιπολίτευση. Η αλήθεια είναι ότι οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. θέλουν εκλογές λιγότερο από κάθε άλλον πολιτικό αρχηγό γιατί δεν έχουν κάτι να κερδίσουν, ενώ μπορούν να χάσουν πολλά. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τη δωδεκάτη ώρα κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση κορυφής υψηλού ρίσκου.

Αλλος λόγος είναι ότι η νομή της εξουσίας είναι πάντα ένας γλυκός πειρασμός για τους επαγγελματίες της δημόσιας ζωής και ως προς αυτό δεν έχουν σοβαρά παράπονα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος τους δίνει «χώρο». Η βελτίωση του διεθνούς περιβάλλοντος γύρω από το ελληνικό ζήτημα εκ των πραγμάτων ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των τριών, που αισθάνονται πως η μοίρα τους είναι κοινή, με την έννοια ότι έχουν πολιτικό συμφέρον από μια θετική πορεία της οικονομίας. Αυτό που τους χωρίζει είναι ότι για την ώρα φαίνεται πως τα πολιτικά κέρδη από την υπόθεση της διακυβέρνησης μαζεύει ο Σαμαράς και για τους άλλους μένουν, βασικά, οι ζημιές.

Γεγονός είναι ότι στον ένα χρόνο θητείας της κυβέρνησης τρικομματικής συνεργασίας ο τίτλος «ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή» έχει παίξει πάρα πολύ. Από συγκρούσεις μεταξύ υπουργών (το πλέον πρόσφατο θερμό επεισόδιο ήταν αυτό μεταξύ Ρουπακιώτη-Μανιτάκη για τους συμβασιούχους) μέχρι αντάρτικο στη Βουλή σε ψηφοφορίες (τελευταίο θύμα ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης) και ανταλλαγή μηνυμάτων (όταν το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ανασχηματισμό και διαψεύδεται από το Μαξίμου), η δοκιμασία της κυβερνητικής ενότητας είναι διαρκής γιατί έτσι συμβαίνει με τις πολυκομματικές κυβερνήσεις αλλά και επειδή αυτά γίνονται όταν το εκλογικό άγχος καθορίζει την πολιτική συμπεριφορά.

Η τελευταία σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων ήταν η πρώτη μετά την οποία δεν έγινε προσπάθεια να κρυφτούν οι διαφωνίες αλλά αντίθετα διαφημίστηκε η ρήξη για το αντιρατσιστικό.



ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜ.ΑΡ.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Κόντρα για τον ΟΑΕΔ
Το ΠΑΣΟΚ ενοχλήθηκε και η ΔΗΜ.ΑΡ. ανέβηκε στα κεραμίδια μετά την προαναγγελία της αντικατάστασης του διοικητή του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια. Η διαδοχή «πάγωσε» για λίγες μέρες και τελικά ανακοινώθηκε ότι νέος διοικητής του ΟΑΕΔ είναι ο Θ. Αμπατζόγλου. Αφού ερρίφθη ο κύβος, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. απλώς εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με λιτές ανακοινώσεις.

Αλλος για τον ΦΠΑ;
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση εδώ και τώρα ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, αφού είχε φύγει η τρόικα από την Αθήνα και ενώ είχε προαναγγελθεί ότι το θέμα θα συζητηθεί τον Ιούνιο. Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση ζήτησε και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες.

ΜΑΡΤΙΟΣ
Διελκυστίνδα για τις απολύσεις
Μανιτάκης και ΔΗΜ.ΑΡ. απέκλειαν κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόλυση δημοσίου υπαλλήλου. Αναλήφθηκαν δεσμεύσεις επί δεσμεύσεων, επισημάνθηκε σε υψηλότατους τόνους ότι οι επιταγές της τρόικας ως προς αυτό δεν γίνονται δεκτές και τελικά δρομολογούνται απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου με βάση τα συμφωνηθέντα.

Το χαράτσι που διχάζει
Πάλι η ΔΗΜ.ΑΡ. απέκλεισε κατηγορηματικά την επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ το 2013, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την αντίθεσή του πιο προσεκτικά. Στο τέλος της ημέρας έγινε γνωστό ότι φυσικά θα μείνουμε με το χαράτσι και αυτή τη χρονιά, μόνο που θα λέγεται διαφορετικά (τουλάχιστον από τα κόμματα της συγκυβέρνησης).

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012
«Παρόντες»
Με αφορμή την ένταξη στο τρίτο Μνημόνιο ρυθμίσεων για τα εργασιακά, η ΔΗΜ.ΑΡ. στράφηκε στο «παρών» και δεν υπερψήφισε. Στην αρχή υπήρχε η εντύπωση ότι τελικά ο Κουβέλης θα κάνει πίσω, έγιναν μεγάλες προσπάθειες να μεταπειστεί, εκτυλίχθηκε ένα πολιτικό θρίλερ, φημολογείτο ακόμη και αποχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ. από την κυβέρνηση αλλά τελικά ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012
Μαχαιρώματα
Βενιζέλος εναντίον Στουρνάρα με φόντο την πρώτη διαπραγμάτευση της νέας κυβέρνησης με την τρόικα που κατέληξε στο τρίτο Μνημόνιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να τεθεί αμέσως θέμα επιμήκυνσης προκειμένου να «απλωθούν» τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία τελικά έγιναν περισσότερα! Το ρεπορτάζ έδινε άγριους καβγάδες μεταξύ των δύο στις συσκέψεις, ποτέ δεν αγαπήθηκαν αλλά πάντα βρισκόταν στο τέλος modus operandi.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Keywords
αφορμη, βλεμμα, τελος ακινητων, σαμαρας, βενιζελος, ΠΑΣΟΚ, συμμετοχή, δημοσκοπηση, συριζα, εκλογες, συμβασιουχοι, βουλη, οαεδ, ΦΠΑ, τροικα, αθηνα, βρυξέλλες, δεη, μνημονιο, στουρναρας, επιμηκυνση, αγγελικη, Αντωνης Σαμαρας, μυστικες δημοσκοπησεις, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, χαρατσι δεη, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κομματα, βουλευτες, κουβελης, χαρατσι, πειρασμος, φπα στην εστιαση, το θεμα, βημα, θεμα, θριλερ, ωρα, αγχος, βρυξέλλες, γινονται, δηλωσεις, δικη, διοικητης, εγινε, ευρω, εκφραση, εννοια, ερχονται, εστιαση, ζωης, ιδια, ιδιο, υποθεση, κυβερνηση, κυβος, μαξιμου, μοιρα, μειωση, παντα, ορος, οχθη, ρηξη, ρωγμη, συμμετοχή, σκηνοθεσια, τιτλος, φυσικα, φοντο, φορα, χερι, ωδινεν όρος και έτεκεν μυν, ωδινεν ορος, παιχνιδι, πηγες, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα