Νέα κυβέρνηση: Πατάει γκάζι να κλείσουν οι εκκρεμότητες με την τρόικα

08:52 25/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Την πρόθεση του πρωθυπουργού για μεταρρυθμιστική στροφή της κυβέρνησης σηματοδοτεί η νέα σύνθεσή της που ανακοινώθηκε χθες βράδυ ύστερα από τριήμερες διαβουλεύσεις του κ. Α. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος συμμετέχει πλέον στην υπόθεση της διακυβέρνησης ως Νο2.
Στην πρώτη γραμμή
για την εφαρμογή των δύσκολων πτυχών του Μνημονίου, όπως είναι η αναδιάρθρωση στο Δημόσιο και η μείωση των ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ, μπαίνουν δύο βουλευτές της Ν.Δ. με έντονα φιλελεύθερο προφίλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ο Αδωνις Γεωργιάδης στο υπουργείο Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αναλαμβάνοντας την αντιπροεδρία της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών εκ των πραγμάτων αποκτά ρόλο και λόγο στη διαπραγμάτευση με εταίρους και πιστωτές.

Η διατήρηση του οικονομικού επιτελείου ως έχει και η παραμονή του κ. Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας, χάρη στην επιμονή του κ. Στουρνάρα, είναι επιλογές που διευκολύνουν τη συνεννόηση με την τρόικα και δείχνουν ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης έγινε πρωτίστως με το βλέμμα προς τα έξω. Παράλληλα η ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησης δείχνει ότι «κοιτάει» και προς τις διπλές εκλογικές αναμετρήσεις του ερχόμενου Μαΐου για την Αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή.

Η καυτή πατάτα της ΕΡΤ περνάει στα χέρια εξωκοινοβουλευτικού προσώπου, του Παντελή Καψή, ο οποίος έχει αναφορά στην εκσυγχρονιστική Κεντροαριστερά, διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου και είχε συμμετοχή στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας τηλεόρασης το οποίο εκπόνησαν οι Η. Μόσιαλος και Ν. Αλιβιζάτος.

Σε σχέση με τις εσωκομματικές ισορροπίες στη Ν.Δ., ενδιαφέρον έχει η απουσία από το νέο σχήμα του φιλόδοξου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και η εκπροσώπηση όλων των τάσεων με την είσοδο των καραμανλικών Γιάννη Ανδριανού, Κώστα Γκιουλέκα, Αντ. Μπέζα, Μ. Παπαδόπουλου (και τη διατήρηση του Στ. Καλαφάτη) ως αντιστάθμιση της εξόδου των Ευ. Στυλιανίδη και Α. Λυκουρέντζου. Η επανεμφάνιση του Ακη Γεροντόπουλου στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών σηματοδοτεί αναβάθμιση του ακραιφνώς σαμαρικού περιβάλλοντος, ειδικά σε συνδυασμό με την υπουργοποίηση του Γιάννη Μιχελάκη και μάλιστα σε κρίσιμο εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών χαρτοφυλάκιο (υπουργείο Εσωτερικών). Η φιλελεύθερη τάση εκπροσωπείται ισχυρά με τους Κ. Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βαρβιτσιώτη (στο υπουργείο Ναυτιλίας)

Χαρακτηριστικά ιστορικού συμβιβασμού έχει το γεγονός ότι πολλά χρόνια μετά τη μεγάλη ρήξη Σαμαρά-Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός δίνει ένα κορυφαίο υπουργείο, πάνω στο οποίο παίζεται και το στοίχημα της νέας κυβέρνησης, στο γιο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Διάθεση ενότητας

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποδέχθηκε τελικά τη μετακίνησή του στο υπουργείο Αμυνας και αυτό δείχνει πέρα από όλα τα άλλα διάθεση ενότητας στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ή πάντως έτσι ερμηνεύθηκε η στάση του από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς και εν όψει Συνεδρίου του κόμματός του το Σαββατοκύριακο αξιοποίησε αρκετούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μέχρι σήμερα δεν είχαν δοκιμαστεί σε κυβερνητικές θέσεις (Κ. Μητσοτάκης, Γ. Μιχελάκης, Αθ. Δαβάκης, Α. Γεροντόπουλος, Σ. Βούλτεψη, Γ. Ανδριανός).
Η αναβάθμιση του Αδ. Γεωργιάδη και η συμμετοχή της Σοφίας Βούλτεψη (υφυπουργός Υγείας) είναι και ένα μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι όσοι δίνουν τις δύσκολες μάχες για την παράταξή τους επιβραβεύονται, αφού τα δύο αυτά στελέχη πήραν πάνω τους το προηγούμενο διάστημα την υπεράσπιση του λουκέτου στη δημόσια τηλεόραση. Η διάσωση του Σίμου Κεδίκογλου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει συναφές περιεχόμενο, παρόλο που η υφυπουργοποίηση του εξαδέλφου του και συνεπώνυμου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ που εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια Συμεών Κεδίκογλου εκ των πραγμάτων δεν τον διευκολύνει.
Ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η προσωπική του συμμετοχή είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένη και πολυτελής, ειδικά ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. που θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2014. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος δεν αποδέχθηκε θέση αναπληρωτή στο υπουργείο Εσωτερικών, θα γίνει αντιπρόεδρος της Βουλής στη θέση του Λ. Γρηγοράκου (υφυπουργός Εσωτερικών), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ στη θέση της Φώφης Γεννηματά (αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας), ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης έμεινε εκούσια εκτός και πιθανώς θα αναλάβει γραμματέας της Κ.Ο. στη θέση του Γ. Μανιάτη (ΥΠΕΚΑ). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκλεισε ένα εσωκομματικό μέτωπο με την υπουργοποίηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (στο Υποδομών) και έστειλε ένα μήνυμα συνεννόησης στους παπανδρεϊκούς με την υφυπουργοποίηση του Β. Κεγκέρογλου (στο Εργασίας), αντάμειψε τους Δ. Κούρκουλα (ΥΦΥΠΕΞ) και Αθ. Τσαυτάρη (Αγροτικής Ανάπτυξης) με την παραμονή τους και άνοιξε την πόρτα στη νέα γενιά βάζοντας τον Συμεών Κεδίκογλου (υφυπουργός Παιδείας). Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι στηρίζοντας την επιλογή Παντελή Καψή απευθύνθηκε σε έναν κύκλο εκσυγχρονιστών με τους οποίους μέχρι τώρα βρίσκεται σε μεγάλη ψυχική απόσταση.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΑ 11 ΑΠΟ ΤΑ 41 ΠΡΟΣΩΠΑ

Η συγκατοίκηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.στη νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει 19 υπουργεία (από 17 που είχε η προηγούμενη, με το σπάσιμο του Ανάπτυξης-Υποδομών και του Παιδείας-Πολιτισμού) και η αναλογία συμμετοχής βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι 3 προς 1, αφού μετέχουν 11 πρόσωπα από το κόμμα του κ. Βενιζέλου. Συγκατοίκηση στελεχών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έχουμε σε εννέα υπουργεία.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα απαρτίζεται από 41 πρόσωπα. Στη Ν.Δ. ανήκουν 16 υπουργοί, 4 αναπληρωτές, 10 υφυπουργοί και στο ΠΑΣΟΚ 4 υπουργοί, 2 αναπληρωτές και πέντε υφυπουργοί.

Η Νέα Δημοκρατία κρατά τα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στα χέρια γαλάζιων υπουργών αποκλειστικά περιχαρακώνοντας μια ατζέντα έντονα φορτισμένη ιδεολογικά και μάλιστα η ισχυροποίηση του πρώην δικαστικού Χαράλαμπου Αθανασίου ως υπουργού Δικαιοσύνης έχει ιδιαίτερο συμβολισμό δεδομένου ότι είναι ανοιχτά τα μέτωπα του αντιρατσιστικού και της ιθαγένειας.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα γίνει σήμερα στις 12.30 και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να διευκρινιστεί από τον πρωθυπουργό ο νέος τρόπος λειτουργίας της κυβέρνησης και πιθανώς να ανακοινωθεί συντονιστικό όργανο. Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να παρουσιαστεί και η νέα προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων με την οποία θα αποκλείονται κατηγορηματικά νέα μέτρα λιτότητας και θα δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη στήριξη των ευπαθέστερων ομάδων του πληθυσμού.

Τα 10 ανοιχτά «μέτωπα» με την τρόικα

Δέκα μεγάλα ανοικτά «μέτωπα», όπου η τρόικα έχει εγείρει νέες σκληρές απαιτήσεις, καλείται να κλείσει η κυβέρνηση έως τις αρχές Ιουλίου που οι επικεφαλής της τριμερούς θα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα «μέτωπα» που πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι τα εξής:

1) Το νέο δημοσιονομικό κενό που έχει διαπιστωθεί στη διετία 2013-2014 λόγω των ελλειμμάτων και των χρεών του ΕΟΠΥΥ που φθάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ και μιας νέας μαύρης τρύπας 400-500 εκατ. ευρώ τουλάχιστον στους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων.

2) Η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η οποία αναμένεται να υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και στην είσπραξη των Φόρων Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012 καθώς επίσης και λόγω της κάθετης πτώσης των εισοδημάτων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

3) Ο τρόπος φορολόγησης των ακινήτων από το 2014. Η τρόικα αμφισβητεί την αποδοτικότητα του σχεδίου για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΦΑ) και ζητά να παραταθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους το φετινό καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, ζητούν να περιοριστούν οι δόσεις του «χαρατσιού» στα ακίνητα από 5 σε 4 φέτος, διότι διαφορετικά εισπράξεις ύψους 400 εκατ. ευρώ δεν θα μπορέσουν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2013.

4) Η ολοκλήρωση του σχεδίου για τις 12.500 διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων ως το τέλος Ιουνίου και τις απολύσεις 2.000 εργαζομένων έως το τέλος του έτους.

5) Η «τρύπα» των 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΕ εξαιτίας της μη επιβολής της εισφοράς 0,2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

6) Η μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στον υπολογισμό των συντάξεων των αποστράτων, η οποία -σύμφωνα με την τρόικα- προκαλεί «κενό» 200 εκατ. ευρώ.

7) Η εμμονή της τρόικας στην άρση του μέτρου της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, το αργότερο μέχρι 31-12-2013.

8) Η υστέρηση των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, μετά το «ναυάγιο» στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ.

9) Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση των ορίων και άρση των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

10) Ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με νεότερο σχέδιο, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση την οποία θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτό το σύστημα θα αποφασιστεί με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα εκδοθεί τον Ιούλιο.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ

Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο
Keywords
νέα, εκκρεμότητες, τροικα, νεα κυβερνηση, γκαζι, εκκρεμότητες, κυβερνηση, αβραμοπουλος, υφυπουργός υγείας, υφυπουργός εσωτερικών, υφυπουργός παιδείας, νεα δημοκρατια, σαμαρας, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, μνημονιο, αναδιαρθρωση, εοπυυ, αδωνις, στουρναρας, μαΐου, ΕΡΤ, παπαδημος, συμμετοχή, αντ, χατζηδακης, βουλη, υπεκα, κομμα, υπουργοι, ελλαδα, ιουνίου, οαεε, μισθολογιο, δεπα, αγγελικη, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, φορολογικη δηλωση 2011, ηλιας μοσιαλος, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητης περιουσιας, ενιαιο μισθολογιο, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, λουκας παπαδημος, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, μαρικα μητσοτακη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, 600 δις, φορολογια 2013, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, αυτοδιοικηση, βουλευτες, υπουργειο εργασιας, το στοιχημα, αναπληρωτες, αντ, ακινητα, δεπα, δημοκρατια, νεα μετρα, τηλεοραση, χθες βραδυ, αδωνις, αυξηση, αλιβιζατος, ατζεντα, βλεμμα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δημοσιο, δειχνει, εγινε, ευρω, εκουσια, εμμονη, εσωτερικων, ετων, ζητα, ιδια, υποθεση, κεγκερογλου, κομμα, λογο, μαΐου, μαξιμου, μισθος, μητσοτακης, μειωση, νεα γενια, ομαδα, οδυσσεας, ορκωμοσια, πορτα, ρηξη, ρολο, σαχινιδης, συμμετοχή, σχεδιο, ταση, υπουργειο υγειας, υπουργειο εξωτερικων, υφυπουργοι, δημητρης, εφαρμογη, εμφαση, εννεα, ιδιαιτερο, υπουργειο, ιουνίου, κωνσταντινου, θεσεις, υγειας, χερια
Τυχαία Θέματα