Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Τετάρτη - Οι δηλώσεις Βενιζέλου-Κουβέλη

00:07 18/6/2013 - Πηγή: E-Typos
Ανανέωση 23.00

Όλα τα θέματα που άνοιξαν το τελευταίο διάστημα τέθηκαν επί τάπητος στην αποψινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα συνεχιστεί την Τετάρτη, οπότε θα ληφθούν και αποφάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η προγραμματική βάση λειτουργίας της κυβέρνησης
και οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία μιας τρικομματικής κυβέρνησης. Επίσης βασικό θέμα είναι η αξιολόγηση της πορείας της χώρας.

Το θέμα της ΕΡΤ ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη, αλλά, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η ΕΡΤ δεν είναι το βασικό αντικείμενο της συζήτησης που κάνουν οι τρείς αρχηγοί. Το θέμα, τόνισε, είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας και της Συνταγματικής τάξης, η ανάγκη λειτουργίας της κυβέρνησης ως τρικομματικής και όχι ως μονοκομματικής που θα ανέχεται τους άλλους δύο, και η ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων και όχι προχειρότητες, αντιφάσεις και οπισθοδρομήσεις.

Για την ΕΡΤ, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ μιας ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, η οποία θα ψηφίσει και το πλαίσιο λειτουργίας της.

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι λέει αυτά που έλεγε το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και να μαυρίσει τις οθόνες. Η απόφαση, πρόσθεσε, επιτάσσει την άμεση λήψη όλων των οργανωτικών μέτρων, ώστε να επανέλθουν οι εκπομπές και οι ψηφιακές δράσεις του δημόσιου φορέα.

Ο κ. Βενιζέλος φάνηκε κάπως δύσπιστος ως προς την ερμηνεία που μπορεί να δοθεί από διαφόρους και γι αυτό τόνισε ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η αναφορά του σχετικά με την αποδοχή από την πλευρά του πρωθυπουργού των προτάσεων για τα γενικότερα θέματα. Φάνηκε να αποδέχεται ο κ. Σαμαράς, είπε, ότι χρειάζεται επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, την ανάγκη αξιολόγηση και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή, του ανασχηματισμού όπως εξήγησε, και τη διαμόρφωση ενός σχήματος συντονισμού της κυβερνητικής δράσης και εφαρμογής των αποφάσεων.
Προηγουμένως, τόνισε οκ. Βενιζέλος, έπρεπε να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ. Να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την προοπτική της κυβέρνησης και να απαντήσουμε στην αγωνία του λαού που δεν θέλει εκλογές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ανοίξει η ΕΡΤ και επισήμανε ότι η λειτουργία δημόσιας ραδιοτηλεόρασης πρέπει να γίνει από δημόσιο φορέα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας πλην της ΕΡΤ.

Παραδέχθηκε ότι το κλίμα στη σύσκεψη ήταν φορτισμένο και το απέδωσε στο γεγονός ότι υπάρχει πραγματικό πρόβλημα το οποίο δεν το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ.

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Η συζήτηση που είχαμε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συνεχιστεί μεθαύριο, Τετάρτη, το απόγευμα γιατί αύριο υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις του Πρωθυπουργού και κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δικές μας.
Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα θέματα που έχουν ανοίξει. Το βασικό ζήτημα, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι η προγραμματική βάση της Κυβέρνησης Συνεργασίας. Οι κανόνες που διέπουν τη λειτουργία μιας Τρικομματικής Κυβέρνησης που βασίζεται στην καλόπιστη θεσμική ισοτιμία των κομμάτων. Και βεβαίως η ανάγκη ν’ αξιολογήσουμε το πού βρίσκεται η χώρα, πού πηγαίνουμε, ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι αγωνίες της κοινωνίας. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί.
Αυτή η συζήτηση άνοιξε με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Δεν είναι όμως η ΕΡΤ το μόνο ή το βασικό αντικείμενο. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της Δημοκρατίας, της συνταγματικής τάξης, του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.
Το βασικό θέμα είναι η κυβέρνηση αυτή να λειτουργεί ως μια πραγματική Κυβέρνηση Συνεργασίας και όχι ως μια μονοκομματική Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δυο εταίρους.
Και βεβαίως βασικό θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, πραγματικές μεταρρυθμίσεις όμως. Όχι προχειρότητες, αντιφάσεις, οπισθοδρομήσεις.

Ξέρουμε τι έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και τι έχει γίνει και τον τελευταίο χρόνο. Άρα, αν ανοίξει η συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτά που έγιναν, γι’ αυτά που δεν έγιναν, και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν.
Η ΕΡΤ είναι και εδώ ένα καλό παράδειγμα, γιατί είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης, της ριζοσπαστικής, αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο ψηφισμένο από τη Βουλή και νέο σχήμα οργάνωσης και λειτουργίας το οποίο θα έχει προκύψει μετά από σοβαρή μελέτη, θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει και αυτό ψηφιστεί από τη Βουλή.

Δε μπορεί καμία Κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ.
Η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε ο Πρόεδρος του ΣτΕ στην πραγματικότητα λέει αυτό που είπαμε ευθύς εξαρχής: Ότι καμιά Κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα και το δικαίωμα να αναστείλει τη λειτουργία του Συντάγματος που προβλέπει την ύπαρξη της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και καθορίζει την αποστολή της. Για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ψυχαγωγία του ελληνικού λαού.
Κανείς δε μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, να μαυρίσει την οθόνη, να μαυρίσει την οθόνη του καναλιού της Βουλής, να διακόψει την επαφή με τον απόδημο Ελληνισμό, να διακόψει τη μετάδοση του σήματος του ΡΙΚ, του Euronews και άλλων μεγάλων δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Ενημερώνουν και αυτές οι εκπομπές τον ελληνικό λαό και γενικότερα τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό είναι το βασικό, αυτό είναι το μίνιμουμ.
Επίσης η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να ληφθούν άμεσα όλα τα οργανωτικά μέτρα ώστε να επαναληφθούν οι εκπομπές και οι διαδικτυακές δράσεις του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Με νόμιμο τρόπο. Και ο νόμιμος τρόπος είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος. Τίποτα δε μπορεί να γίνει έξω από τα όρια του Συντάγματος και του νόμου.

Αλλά αυτά θα τα συζητήσουμε και πάλι την Τετάρτη, γιατί περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ και να κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις που επιτρέπουν στην κυβέρνηση αυτή να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της.
Ο κ. Σαμαράς φάνηκε στη σημερινή πρώτη συζήτηση να αποδέχεται επιτέλους αυτά που κατ’ επανάληψη έχουμε πει και που τώρα φαντάζομαι τα καταλαβαίνουν όλοι: Ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, γιατί πρέπει να δούμε που ήμαστε, πού βρισκόμαστε, τι πρέπει να κάνουμε. Επείγει η ανάγκη αξιολόγησης και αξιοποίησης προσώπων, δηλαδή η ανάγκη του ανασχηματισμού, για να μιλάμε πρακτικά. Και επείγει η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουμε οι Πολιτικοί Αρχηγοί.
Για να φτάσουμε όμως σ’ αυτό, πρέπει να λύσουμε τα θέματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης με αφορμή την ΕΡΤ. Γιατί εδώ ο αγώνας δε γίνεται για κάποιους εργαζομένους ή για κάποιες δεδομένες καταστάσεις. Ο αγώνας γίνεται για τη Δημοκρατία, τους θεσμούς, την πολιτική μας σοβαρότητα, την προοπτική της κυβέρνησης, την αγωνία του ελληνικού λαού που δε θέλει εκλογές, θέλει μεταρρυθμίσεις αλλά θέλει να ξέρει ότι η Κυβέρνησή του τον καθοδηγεί σωστά και υπεύθυνα στην οριστική έξοδο από την κρίση.
Σας ευχαριστώ.

Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

Ερώτηση: Η ΕΡΤ θ’ ανοίξει κ. Πρόεδρε;
Απάντηση: Κατά τη γνώμη μου η απόφαση επιτάσσει η ΕΡΤ ν’ ανοίξει. Το συγκεκριμένο νομικό καθεστώς πρέπει να ρυθμιστεί είτε με νεότερη Κοινή Υπουργική Απόφαση συμφωνημένη βεβαίως, είτε με νόμο που θα ψηφιστεί με μια ταχεία διαδικασία από τη Βουλή, γιατί δεν υπάρχει άλλος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας ούτε μπορεί να συσταθεί. Η απόφαση του ΣτΕ μιλά για την ανάγκη Δημόσιος Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να κάνει τις εκπομπές.
Και φυσικά, όταν μιλάμε για Δημόσιο Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα δεν εννοούμε το Υπουργείο Οικονομικών που δεν έχει άδεια εκπομπής, δεν εννοούμε ούτε μια Στρατιωτική Μονάδα η οποία θα μπορούσε να πάει στην Κατεχάκη και να εκπέμψει.
Ερώτηση: Με όλο το προσωπικό;
Απάντηση: Έχουμε πει ότι πρέπει να πάμε σε αξιολόγηση δομών και προσωπικού και σε μεταρρύθμιση.. Αλλά πρώτα θα υπάρξει νόμος, σχέδιο, συμφωνία και μετά η εφαρμογή του νέου σχήματος.
Ερώτηση: Υπήρξαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που έλεγαν ότι η απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που πήραν, έλεγε μάλλον το ΣτΕ, διευκρίνιζε ότι δεν αποφάσισαν αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ..
Απάντηση: Το θέμα μας δεν είναι η ερμηνεία μιας απόφασης. Το θέμα μας είναι τα πολιτικά και θεσμικά μηνύματα που έρχονται από την κοινωνία και την Ευρώπη και θα έλεγα, τη Διεθνή Κοινότητα. Και εδώ πρέπει να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι πολιτική και αξιόπιστη. Και για να είναι πολιτική και αξιόπιστη, πρέπει να είναι γενναία. Πρέπει να γίνουν γενναίες κινήσεις.
Διότι εδώ πρέπει ν’ απαντήσουμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, σε όλες τις αγωνίες του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν ανέχτηκε αυτό που έγινε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και το μαύρισμα της οθόνης. Δεν ανέχτηκε την παραβίαση της κοινοβουλευτικής τάξης, μια κυβέρνηση να ενεργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δε θέλει εκλογές, θέλει πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Όχι λόγια και εντυπώσεις.
Ερώτηση: Το ενδεχόμενο εκλογών απομακρύνθηκε όμως πραγματικά ή όχι; Γιατί λέτε ότι κανένας δε θέλει εκλογές, ωστόσο το κλίμα της σημερινής σύσκεψης ήταν φορτισμένο.
Απάντηση: Με συγχωρείτε, το κλίμα είναι φορτισμένο γιατί υπάρχει πραγματικό πρόβλημα. Αλλά το πραγματικό πρόβλημα δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Εμείς έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι εκλογές δε θέλουμε, οι προτεραιότητες της χώρας είναι διαφορετικές, αλλά δε θα παίξει κανείς με τις αντοχές μας, τις ανοχές μας και την αξιοπρέπειά μας και πολύ περισσότερο με τις αντοχές, τις ανοχές και την αξιοπρέπεια των θεσμών.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, όπως σας είναι γνωστό, εκδόθηκε μία απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας αναφορικά με την ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ. Κατά συνέπεια αναμένουμε, χωρίς άλλη καθυστέρηση, όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα, να λειτουργήσουν πραγματικά, με μία λειτουργία η οποία ανταποκρίνεται στο ρόλο του εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Είναι δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην πολιτική ενημέρωση. Η απόφαση αυτή συντάσσεται ουσιαστικά με εκείνο το οποίο έχουμε πει, ότι κανένας δεν είχε δικαίωμα, κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει την Εθνική Ραδιοτηλεόραση και να βγάζει μαύρο στην οθόνη.

Θεωρώ ότι με βάση και την απόφαση αυτή, οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει αμέσως σε συνολική εκκίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ και από εκεί και πέρα βεβαίως οι αναδιαρθρώσεις, ο εξορθολογισμός, όλα εκείνα που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να δρομολογηθούν.

Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πάρα πολύ σημαντικό και ταυτόχρονα ανέδειξε το γεγονός ότι κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο μια τρικομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια. Και ήταν μονομέρεια από τη μεριά του κ. Σαμαρά να προωθήσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και μάλιστα μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία δεν υπογράφεται από 4 υπουργούς. Αυτό έδειχνε, καταδείκνυε τη συγκεκριμένη επιλογή να προχωρήσουν στην ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι η κυβέρνηση αυτή στηρίζεται και σε άλλα δύο κόμματα, στηρίζεται και στη Δημοκρατική Αριστερά.

Με το ζήτημα της ΕΡΤ ΑΕ είναι προφανές ότι ήρθαν στην επιφάνεια και συζητήθηκαν όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν στην πραγματική κατάσταση η οποία υπάρχει, αλλά και στην ανάγκη της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουν. Εμείς επιμένουμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα, να λειτουργήσει με όλες τις συχνότητές της και από εκεί και πέρα να το επαναλάβω, στα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, των αναδιαρθρώσεων και του εξορθολογισμού είναι μεγέθη τα οποία πρέπει να προωθηθούν και πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Δημοκρατική Αριστερά, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι η επισπεύδουσα δύναμη. Άλλης τάξεως ζήτημα, όμως, οι μεταρρυθμίσεις και άλλο η συγκεκριμένη επιλογή, η οποία υπήρξε να διακοπεί απότομα η λειτουργία της ΕΡΤ και να υπάρξει το μαύρο χρώμα στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη το απόγευμα. Ο κ. πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί, πρέπει να αξιοποιηθεί και βεβαίως να αντιμετωπιστούν και όλα εκείνα τα ζητήματα με την πραγματική συλλειτουργία των τριών κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, στο πλαίσιο της κυβέρνησης που στηρίζουμε.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

«Καλησπέρα σας. Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού της Συμβουλίου. Διατάσσεται, επίσης, ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός τω Πρωθυπουργώ να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι τη σύσταση και λειτουργία του νέου φορέα. Για την κυβέρνηση μείζον θέμα και ζητούμενο είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε και φυσικά θα συνεχίσει. Και την Τετάρτη ελπίζουμε να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση.

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει; Θα μπει τέλος στο μαύρο;

Ι. Στουρνάρας: Το συντομότερο δυνατό.

Δημοσιογράφος: Οι δυο αρχηγοί μιλούν για επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Άμεσα κιόλας.

Ι. Στουρνάρας: Σας έκανα νομίζω δήλωση σαφέστατη».

Aνανέωση 20.45

Πρόταση εννιά σημείων κατέθεσε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη (η σύσκεψη συνεχίζεται).

-Να αναβαπτίσουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στο λαϊκισμό, να μην πάμε σε εκλογές, να μην παραγραφούν αδικήματα (λίστα Λαγκάρντ), να μην πληγεί ο τουρισμός, να μην κιδυνεύσουν οι επενδύσεις, να μην ακυρωθεί η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που συνδέεται με τη ΔΕΣΦΑ και μπορεί να αναβαθμίσει γεωπολιτικά τη χώρα.

-Ως εκ τούτου προτείνω τη συγκρότηση Προσωρινής διακομματικής διοικούσας επιτροπής με απόφαση του ΥΠΟΙΚΟ η οποία α)θα προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό προσώπων, δημοσιογράφων και τεχνικών, και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να λειτουργήσει η ΕΡΤ β) θα καταρτίσει προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του γ)η θητεία της επιτροπής θα ισχύει μέχρι να συγκροτηθεί ο νέος φορέας με βάση το νέο νόμο

-Αμεσα συζητούμε το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ και μέσω ΑΣΕΠ αξιοποιείται το πλεονάζον προσωπικό με την αναλογία 1 προς 1 όπου υπάρχει κενά (Δηλαδή, το προσωπικό που δεν θα μείνει στην ΕΡΤ θα μπορεί να επιλεγεί για κάλυψη κενών σε άλλους δημόσιους φορείς).

-Θα συζητηθεί μεταξύ των τριών κομμάτων το περιεχόμενο, η πολιτική, η στόχευση και ο αριθμός εργαζομένων.

-Θα ζητηθεί η συνδρομή του ΒΒC ή άλλου αξιόπιστου συμβούλου για να συντομευτεί όλη αυτή η διαδικασία.

-Ορίζεται διακομματικά αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα για την αναδιοργάνωση της δημόσιας τηλεόρασης. Δεν θα είναι ο Σίμος Κεδίκογλου που θα παραμείνει κυβερνητικός εκπρόσωπος.

-Ανασχηματισμός μετά το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο τέλος του μήνα.

-Επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κυβερνητικών εταίρων

-Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό και λειτουργία της κυβέρνησης.

Νωρίτερα απόψε
Προσπάθεια να αρθεί το κυβερνητικό αδιέξοδο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές θα καταβληθεί στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το βράδυ στις 19:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παραμένει τεταμένο, καθώς η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Ναύπλιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ.

Δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε ανοιχτά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου ξορκίζουν, αλλά πλέον θεωρούν ως σοβαρό ενδεχόμενο. Οι απαντήσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΔΗΜΑΡ έδειξαν πως η κατάσταση παραμένει πολεμική και το ζητούμενο πλέον είναι το κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από τους κυβερνητικούς εταίρους να βρεθεί λύση. Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, από το Ναύπλιο, ανοιχτά συνέδεσε τις εκλογές με πιθανή διακοπή της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς.
Το Σαββατοκύριακο σε συνεχείς συσκέψεις στο Μαξίμου αποφασίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς να προχωρήσει πιθανότατα σε μήνυμα προς τον ελληνικό λαό σήμερα και πριν τη συνάντηση στο Μαξίμου, ενώ ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιούνται και στα επιτελεία των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση δεν θα προχωρήσει σε δηλώσεις έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως γινόταν κατά το παρελθόν, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

Τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή, ο Δημήτρης Σταμάτης συναντήθηκε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και τον Φώτη Κουβέλη σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν κοινή: "να ανοίξει η ΕΡΤ για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση".

Σε αυτό το κλίμα, στο Μαξίμου, αναμένουν να ενταθούν οι πιέσεις και από το εξωτερικό για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η πρώτη που πήρε δημόσια θέση είναι η Αγκελα Μέρκελ η οποία τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό εκφράζοντάς του τη στήριξη της Ευρώπης στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέρκελ επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση και από πολλές απόψεις βρίσκεται καλύτερα από ότι ήταν πριν από λίγο καιρό. Η Γερμανίδα καγκελάριος, μάλιστα, κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να συνεχίσει σε αυτή την πορεία και να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με την τρόικα ως προς την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης.
Keywords
νέα, βενιζελος, δηλωσεις, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, ερτ αε, ΠΑΣΟΚ, ΕΡΤ, βουλη, σαμαρας, εκλογες, ρικ, συγκεκριμένο, ΕΣΡ, λύση, δημαρ, στουρναρας, δεσφα, αναδιαρθρωση, ΑΣΕΠ, ββc, ελλαδα, μερκελ, τροικα, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, ανασχηματισμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, κομματα, μιλα, το πρωτο θεμα, το θεμα, αδεια, ββc, γνωμη, δημοκρατια, δημοκρατικη αριστερα, εθνικη, θεμα, θητεια, ισοτιμια, ναυπλιο, οθονες, πλαισιο, πρωτο θεμα, προγραμμα, ρικ, σημερινη, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αγωνια, αξιοπρεπεια, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γραφεια, δεσφα, διαστημα, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δοθει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκκινηση, ενεργεια, ενημερωση, επενδυσεις, επρεπε, ερτ αε, ερχονται, ευρωπη, ευχαριστώ πολύ, ιδια, ιδιο, υποθεση, ισχυει, υφυπουργος, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, ληψη, λύση, λογια, μαυρο, μαξιμου, μαυρισμα, μειζον, μηνυματα, οθονη, ορια, ουσιαστικα, παμε, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συχνοτητες, σχεδιο, τουρισμος, φυσικα, φορα, χρωμα, ιωαννης, αγωνας, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, ειπαμε, εκπομπες, ερωτησεις, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μεινει, μελετη, νομικου, πηγες, πληροφοριες, θεματα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα