Νορβηγός στρατηγός ο επικεφαλής των παρατηρητών στη Συρία

00:11 29/4/2012 - Πηγή: E-Typos

Νέες φονικές συγκρούσεις, ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό και τους λιποτάκτες, που συντάσσονται με τους εξεγερμένους αντικαθεστωτικούς, σημειώνονται το λήγον 24ωρο στη Συρία, όπου αύριο Κυριακή αναμένεται να φθάσει ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, για να τεθεί επικεφαλής της αποστολής των 15, ως τώρα, παρατηρητών του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος.

Επιβεβαίωση για την επικείμενη άφιξη στη Δαμασκό του στρατηγού Μουντ παρέσχε, σήμερα στη

Γενεύη, ο εκπρόσωπος του μεσολαβητή 'Αναν, ο 'Αχμαντ Φάουζι.

Στη Βουδαπέστη, η κυβέρνηση με ανακοινωθέν της αναφέρεται στην "απαγωγή, σήμερα, δύο Ούγγρων πολιτών, που εργάζονται στη Συρία, απαγωγή η οποία έγινε από άγνωστους ένοπλους".

Μόνον στην περιοχή της Δαμασκού "ο απολογισμός" των εν λόγω συγκρούσεων, σήμερα, "είναι 10 νεκροί", στην πλευρά των λιποτακτών, αναφέρει το συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το ίδιο παρατηρητήριο αναφέρεται σε 4 ακόμα θανάτους πολιτών, από τα πυρά των κυβερνητικών στις επαρχίες Δαμασκού, αλλά και Ιντλίμπ στα βορειο-δυτικά της Συρίας.

Η ίδια πηγή θύμισε ότι χθες όλη τη μέρα σε διάφορα περιστατικά βίας, σε όλη τη Συρία, συνολικά 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, απ αυτούς οι 10 πολίτες, σε μια κατάφορη παραβίαση της συμφωνηθείσας την 12η Απριλίου εκεχειρίας.

Νωρίτερα σήμερα, παρατηρητές του ΟΗΕ επισκέφθηκαν για αυτοψία την παραλιακή Ταρσώ, λένε μμε στην πρωτεύουσα.

Συνάδελφοί τους έκαναν αυτοψία στη συνοικία Μεσάα αλ-Ταγιαράν στη Χάμα, προσθέτουν--εκεί από την έκρηξη μιάς βόμβας, την Τετάρτη, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Αφότου οι παρατηρητές του ΟΗΕ έφθασαν στη Συρία και στις 16 Απριλίου ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, συνολικά 362 άνθρωποι έχουν μολαταύτα σκοτωθεί, από την παρατεινόμενη βία, καταγγέλλει σήμερα η Διεθνής Αμνηστεία.

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι "θα θεωρήσει παραβίαση του ειρηνευτικού σχεδίου από τον μεσολαβητή 'Αναν" τυχόν "βοήθεια του ΝΑΤΟ", που ανήγγειλε αυτήν την εβδομάδα η τουρκική κυβέρνηση, "για να προστατεύσει τη μεθόριό της".

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τη Δαμασκό ότι, "δεν εκπληρώνει ούτε κατά το ήμισυ τις δεσμεύσεις της" που απορρέουν από το ίδιο ειρηνευτικό σχέδιο. "Θα επαναφέρουμε την κρίση στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφάλειας", εφόσον η συμφωνηθείσα "εκεχειρία, για μακρύ χρόνο, δεν θα τηρείται" , επισήμανε

Εξ άλλου, την "ιδιαίτερη ανησυχία" της, επειδή η βία στη Συρία δεν εξέλειψε, επί του παρόντος, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα στις Βρυξέλλες η 27μελής ΕΕ.

Το συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπολόγισε πρόσφατα στους περίπου έντεκα (11) χιλιάδες τον αριθμό των νεκρών, αφότου πέρυσι τον Μάρτιο ξεκίνησε η αιματηρή καταστολή από τις συριακές δυνάμεις ασφάλειας της αντικαθεστωτικής λαϊκής εξέγερσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα