Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου

20:12 6/7/2013 - Πηγή: E-Typos
Εδώ και ένα χρόνο τα πολιτικά κόμματα που συγκροτούσαν την τρικομματική κυβέρνηση γνώριζαν τη δέσμευση που ανέλαβε η χώρα μας έναντι της τρόικας για την εφαρμογή ενός σχεδίου μείωσης του δημόσιου τομέα, μέσω του οποίου θα έπρεπε να απομακρυνθούν 15.000 υπάλληλοι μέσα σε τακτές προθεσμίες που είχαν συμφωνηθεί.

Οι χειρισμοί που ακολουθήθηκαν από την προσκείμενη στη ΔΗΜ.ΑΡ. πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης όχι μόνο δεν έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αλλά, αντιθέτως, ναρκοθέτησαν την όλη διαδικασία με συνέπεια να υπάρξει διπλή ζημιά.

Πρώτον, για
τους ίδιους τους υπαλλήλους, που τίθενται τώρα άρον άρον σε διαθεσιμότητα και βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης. Και, δεύτερον, για το κράτος, που κινδυνεύει με οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι καθορισμένοι στόχοι περικοπής των δαπανών.

Με άλλα λόγια, εργαζόμενοι και Δημόσιο πληρώνουν την απίστευτη αδράνεια του κ. Μανιτάκη, ο οποίος, προκειμένου να αποφύγει να χρεωθούν ο ίδιος και το κόμμα που τον υπέδειξε τις απολύσεις, επινόησε το θεσμό της κινητικότητας, η οποία, στην ουσία, είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο από το Δημόσιο.

Αυτή η στάση, όμως, που ήταν απόρροια ιδεολογικής σύγχυσης και ενός κακώς νοούμενου κομματικού συμφέροντος, σε συνδυασμό με τις κατεστημένες νοοτροπίες στελεχών της δημόσιας διοίκησης, υπονόμευσε το πρόγραμμα περιορισμού του Δημοσίου και οδήγησε στο παρά ένα σε βιαστικές επιλογές, όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ ή η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της δανειακής δόσης.

Η εξυγίανση του δημόσιου τομέα είναι αναγκαίο να προχωρήσει, άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις, μέσα όμως από ένα πρόγραμμα ουσιαστικής αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών και υπαλλήλων, βάσει του παραγόμενου έργου και των προσόντων τους, και όχι με σπουδή για τυφλές απολύσεις μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της τρόικας που ασκεί ασφυκτικές πιέσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα