Ο όμιλος Eni σταματά τον συμψηφισμό χρεών με το Ιράν για το πετρέλαιο

22:26 31/5/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο σημαντικός όμιλος ενέργειας Eni στην Ιταλία που πρακτικά κάνει συμψηφισμό χρεών με εκείνα των Ιρανών, με τα έσοδα απ το ιρανικό πετρέλαιο που εκμεταλλευόταν έως τώρα, προχωρεί πλέον στην επαναδιαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας, λόγω του εμπάργκο για το ιρανικό πετρέλαιο που τίθεται σε ισχύ στην ΕΕ την πρώτη Ιουλίου, αναφέρουν σήμερα μιλώντας στο Ρόιτερς
καλά πληροφορημένες πηγές της ιταλικής αγοράς.
Η εν λόγω πληροφορία κυκλοφορεί ενώ τα τελικά φορτία ιρανικού πετρελαίου πρόκειται σύντομα να φθάσουν σε ιταλικά λιμάνια, και ενώ σύμφωνα με μια πρόσφατη ανακοίνωση του Eni οι Ιρανοί του οφείλουν μεταξύ ενός και 1,4 δισ.αμερικανικών δολαρίων, κάτι που πρακτικά σαφώς επιτρέπει τη διακίνηση ενός επιπλέον αριθμού φορτίων από τον Eni, παρά το επικείμενο εμπάργκο.
Η πρακτική επίπτωση είναι ότι το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα διακινείται πλέον στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου σε τριάντα μέρες, πρόσθεσαν οι ανωτέρω πηγές.
Πάντως, από τούδε κανένας δεν μπορεί να προβλέψει από πότε ακριβώς ο Eni θα επαναλάβει τις εισαγωγές του ιρανικού πετρελαίου, διευκρίνισαν συγχρόνως. Η διοίκηση του Eni προς το παρόν αρνείται να σχολιάσει επίσημα.
"'Έστω κι αν ο Eni θεωρητικά θα μπορεί να εισάγει φορτία ιρανικού πετρελαίου, εντούτοις πρέπει να ρυθμίσει άμεσα πολλές επιπλέον λεπτομέρειες συναφείς με τις εισαγωγές αυτές" δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο μια πηγή -ανωνύμως λόγω του πολύ "λεπτού" χαρακτήρα που αυτό το ζήτημα έχει σε σχέση με την καθημερινότητα των Ιταλών- "προσκείμενη" σε αυτήν την επαναδιαπραγμάτευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα