Ο ρατσισμός βλάπτει σοβαρά και την οικονομία

19:56 1/6/2013 - Πηγή: E-Typos

"Δεν θα δούμε ποτέ την «καρό» σημαία της ανάπτυξης εάν οι κυβερνητικοί εταίροι δεν εγκαταλείψουν μικροκομματικές επιδιώξεις και σκοπιμότητες"



Ελπίζουμε να μη χρειαστεί να πέσει η κυβέρνηση για να καταλάβουν οι τρεις εταίροι της ότι θα πρέπει να βρουν ένα στοιχειώδη κώδικα συνεννόησης για τα θέματα που δεν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Και σε κάθε περίπτωση προτιμότερο είναι να υπάρχει ουσιαστική αντιπαράθεση για δημοσιονομικά μέτρα που χτυπούν τις τσέπες των πολιτών, παρά για το πώς θα διατυπωθούν οι διατάξεις
του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ελπίζουμε όλοι να πήραν το μάθημά τους και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο να προτάσσουν τις μικροκομματικές επιδιώξεις ρισκάροντας να δούμε κανένα πολιτικό ατύχημα για ασήμαντη αφορμή.
Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί. Με την προσθήκη των άρθρων όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία ή μέρους της πρότασης νόμου που έχουν διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. Σκοπός είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί έως τώρα μεγαλύτερες πιθανότητες εμφανίζει το ενδεχόμενο να μην ψηφισθεί τίποτε και ο μοναδικός κερδισμένος να είναι η Χρυσή Αυγή.

Το ζήτημα της αντιμετώπισης των ρατσιστικών επιθέσεων είναι ιδιαίτερα σοβαρό όχι μόνο γιατί είμαστε μια χώρα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά γιατί, εάν δεν λάβουμε εγκαίρως μέτρα για την προστασία των πολιτών, θα υπάρχουν βαριές συνέπειες για την οικονομία. Κανείς δεν θα ήθελε, τώρα που ξεκινά η τουριστική σεζόν και για την οποία όλοι έχουμε εναποθέσει ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας, να μπει η Ελλάδα σε μαύρη λίστα ταξιδιωτικών προορισμών.
Ομως, το πολιτικό αλαλούμ που δημιουργήθηκε με αφορμή το αντιρατσιστικό ανέδειξε τις αρρυθμίες της κυβερνητικής μηχανής. Το Μνημόνιο έχει διαμορφώσει συνθήκες πολιτικής παράλυσης. Ολα κινούνται γύρω από τις δεσμεύσεις του την ώρα που η χώρα απαιτεί μεταρρυθμιστικές κινήσεις πέρα από τις τυφλές πολιτικές λιτότητας της τρόικας.

Βλέπουμε τον πρωθυπουργό να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να αλλάξει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να έρθουν νέα κεφάλαια στη χώρα και την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς πιστεύοντας ότι θα τα «καταφέρουν» με τη δύναμη της αδράνειας. Ακόμη και η κίνηση του κ. Σαμαρά να βρεθεί με μια ελληνική σημαία στην αφετηρία του Ράλλυ Ακρόπολις δείχνει πως έχει βάλει σκοπό της ζωής του να πετύχει την οικονομική ανάκαμψη. Ομως, δεν τον ακολουθούν όλοι. Για παράδειγμα, τις επόμενες ημέρες επανέρχεται η τρόικα και κανείς δεν ξέρει εάν ο αρμόδιος υπουργός έχει ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων στο δημόσιο τομέα. Το σύστημα των «καθυστερήσεων» στις απαιτούμενες αλλαγές δομών σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς δημιουργεί νέες θέσεις ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ξεφύγει από το Μνημόνιο εάν βγει στις αγορές το 2014, όπως ελπίζει ο υπουργός Οικονομικών. Η χώρα μας θα αποκτήσει πραγματική οικονομική αυτοδυναμία εάν διαμορφώσει το δικό της παραγωγικό μοντέλο. Δεν χρειάζονται μελέτες και επιτροπές. Ξέρουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και πού πρέπει να στραφεί η προσπάθεια. Επενδύσεις στον αγροτικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα. Εμφαση στην Παιδεία, στον πολιτισμό, στον τουρισμό. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, που δεν έχουν μεγάλα περιθώρια οικονομικής ανάπτυξης, η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και αναξιοποίητες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Το Μνημόνιο δεν θα μας βοηθήσει να δούμε το φως στο τούνελ ούτε όμως οι πολιτικοί αυτοσχεδιασμοί, όπως παρακολουθήσαμε στο ζήτημα του αντιρατσιστικού.

Ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας ένα χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού, πρέπει να δώσει το σήμα για τη δεύτερη «ειδική διαδρομή της κυβέρνησης». Αυτή των μεταρρυθμίσεων, ώστε κάποτε να δούμε και την «καρό» σημαία της ανάπτυξης. Αλλα πειράματα διακυβέρνησης δεν χρειάζονται.

Πάνος Αμυράς

Διευθυντής του Τύπου της Κυριακής
Keywords
Τυχαία Θέματα