Πορτογαλία: Άντληση 2,7 δισ. ευρώ μέσω δημοπρασίας ομολόγων

21:55 26/4/2012 - Πηγή: E-Typos
Η ΕΕ με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕΤΧΣ) έθεσε, σήμερα, σε δημοπρασία 10ετή ομόλογα, προκειμένου με τα 2,7 δισ.ευρώ, που αντλήθηκαν τελικά, να συνεχιστεί ο δανεισμός της Πορτογαλίας από την ΕΕ, βεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε "υπερκάλυψη" για τη δημοπρασία, αποκαλύπτοντας ότι η συνολική προσφορά έφθασε τα 7,8 δσ.ευρώ.
Υπέρ της Πορτογαλίας, πάντως, με 26ετή ομόλογα αυτή τη φορά, την προηγούμενη βδομάδα, είχε αντληθεί ακόμη 1,8 δισ.ευρώ.

Τα ομόλογα της σημερινής δημοπρασίας καθίστανται πληρωτέα την 4η Απριλίου του 2022. Το σπρεντ τους σε σχέση με τα 10ετή ομόλογα της Γερμανίας είναι μόλις 0,56% . Το κουπόνι, για την περίπτωση προ-εξόφλησής τους, είναι 2,75% .
Η Λισαβόνα έχει ήδη εισπράξει τα 20,1 δισ.ευρώ -από τα συνολικά 78 δισ.ευρώ τα οποία έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ να ενισχυθεί η οικονομία της, μέσα σε μια τριετία- με αντάλλαγμα την εφαρμογή εκ μέρους της πορτογαλικής κυβέρνησης ενός προγράμματος δημοσιονομικής λιτότητας.
Από τα 78 δισ.ευρώ, τα 26 δισ.ευρώ έχει διακανονιστεί η Λισαβόνα να τα παραλάβει μέσω του ΕΤΧΣ.
-Γενικότερα, τώρα, μετά τον φετινό Ιανουάριο έως και σήμερα η ΕΕ έχει πρόγραμμα να αντλήσει 39,7 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων, από αυτά τα 38,5 δισ. μέσω του ΕΤΧΣ.
Η διαφορά των περίπου 2 δισ. ευρώ θα εξασφαλιστεί μέσω δημοπρασίας, η οποία θα γίνει πλέον στη διάρκεια του φετινού Σεπτεμβρίου, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα