Πορτογαλία: Η Γερμανία μπορεί να παρέμβει για να βοηθήσει τη χώρα

14:55 10/2/2012 - Πηγή: E-Typos
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φάνηκε διατεθειμένος για μία παρέμβαση της χώρας του προς βοήθεια της Πορτογαλίας, η οποία λαμβάνει ήδη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αφού όμως ληφθεί μια ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα, σε συνομιλίες που είχε με τον Πορτογάλο ομόλογό του, η οποία βιντεοσκοπήθηκε και το βίντεο κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ.

"Αν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής (του προγράμματος βοήθειας της Πορτογαλίας), εμείς προτιθέμεθα να το κάνουμε", δηλώνει ο Βόλφγκανγκ
Σόιμπλε στο βίντεο αυτό, το οποίο βιντεοσκοπήθηκε όπως φαίνεται εν αγνοία των δύο αξιωματούχων. "Το εκτιμούμε πολύ αυτό", απάντησε ο Πορτογάλος υπουργός Βίτορ Γκασπάρ.

Το βίντεο αυτό, το οποίο μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο TVI, προκάλεσε πολλά σχόλια στην Πορτογαλία και αποτελεί σήμερα πρωτοσέλιδο σε πολλές εφημερίδες. Μέχρι σήμερα κανένας εκπρρόσωπος της ΕΕ δεν είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο προσαρμογής του προγράμματος βοήθειας που χορηγήθηκε στη Λισαβόνα.

Ο Σόιμπλε επέμεινε ωστόσο στο γεγονός ότι κάποιο μέτρο που θα αφορά την Πορτογαλία θα μπορούσε να ληφθεί μόνον "έπειτα από μια ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα".

Οι φόβοι ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί να ζητήσει μια επιπρόσθετη βοήθεια προέκυψαν μετά τις αναλύσεις, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα δεν θα μπορεί, αντίθετα με αυτό που επιθιυμεί, να επιστρέψει στις αγορές το 2013.

Από τις Βρυξέλλες, ο Γκασπάρ, ο οποίος μετείχε στο χθεσινό Eurogroup, αναφέρθηκε στον σύντομο αυτό διάλογο που είχε με τον Σόιμπλε.

Σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή επιβεβαιώνει μόνον εκ νέου τη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει τις χώρες που δέχονται οικονομική βοήθεια, οι οποίες "για λόγους που δεν ελέγχουν θα μπορούσαν να συναντήσουν δυσκολίες να επιστρέψουν στις αγορές".

Η πορτογαλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει επανειλημμένως ότι δεν προτίθεται να ζητήσει μια επιμήκυνση (της αποπληρωμής) από τους δανειστές της (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ), οι εκπρόσωποι των οποίων αναμένεται να αρχίσουν την προσεχή εβδομάδα μια τρίτη αποτίμηση των μέτρων που υλοποιήθηκαν σε αντάλλαγμα για το σχέδιο βοήθειας.

"Δεν ζητούμε ούτε περισσότερο χρόνο, ούτε περισσότερα χρήματα", σημείωσε πρόσφατα ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Keywords
Τυχαία Θέματα