Πρωθυπουργός: Έχουμε αποφύγει πια το γκρεμό, η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ισχυρότερη





«Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα και σταματούν οι φήμες για έξοδο της χώρας από το ευρώ», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμεύσει 49,1 δισεκ. ευρώ για την Ελλάδα.

Ο Α. Σαμαράς ανέφερε πως η Ελλάδα κέρδισε μια μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση όρθια και όχι γονατισμένη, ισχυρότερη και όχι απομονωμένη. "Τα χρήματα που εκταμιεύονται αποτελούν δικαίωση και αφετηρία», δήλωσε χαρακτηριστικά, δικαίωση για την πολιτική των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, που πίστεψαν στην αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της, που πίστεψαν στην Ελλάδα της Ευρώπης και όχι σε μια Ελλάδα απομονωμένη.

Ο Α. Σαμαράς ευχαρίστησε τους αρχηγούς των κομμάτων της συγκυβέρνησης, κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και τους βουλευτές τους, καθώς και τους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα τρία κόμματα έδωσαν μαζί τις μάχες και τις κέρδισαν μαζί.»

Ο Α. Σαμαράς πρόσθεσε ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί αφετηρία για την Ελλάδα και τους Έλληνες, λέγοντας πως έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν, καθώς «έχουμε αποφύγει τον γκρεμό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν είχε τολμήσει προηγουμένως να προβλέψει ότι θα καταβληθούν στην Ελλάδα συνολικά 52,5 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισεκ. θα μείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 11 δισεκ. σβήνουν χρέος της τάξεως των 20 δισεκ. ευρώ.

«Τους επόμενους μήνες το ελληνικό κράτος θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους Έλληνες πολίτες», ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το ελληνικό δημόσιο χρωστά ποσό άνω των 9 δισεκ. ευρώ.

Ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι με την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισεκ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν παραλύσει, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας, και θα τονωθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Να πέσει η ανεργία. Αυτό είναι πάντα το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε πυρά κατά όλων όσων υποστήριξαν ότι η Ελλάδα θα «πεταχτεί έξω από το ευρώ», χωρίς να διαπραγματευτεί. «Ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν πως κόπηκαν τα επιτόκια για τα επόμενα 10 χρόνια, τα τοκοχρεολύσια για τα επόμενα 15 χρόνια, πως μας επιστρέφουν τα κέρδη τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης», τόνισε ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα δανείζεται πολύ πιο φθηνά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και με τους καλύτερους δυνατούς όρους που δανείστηκε ποτέ χώρα σε παρόμοια κρίση. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι υπάρχει πραγματική προοπτική και ελπίδα για ανάπτυξη

Καταλήγοντας, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι μόνο η δικαίωση μιας πολιτικής, αλλά είναι «μία ημέρα ενότητας και ελπίδας». «Μόνο ενωμένοι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικά και τώρα πρέπει να ξανακερδίσει την αυτοπεποίθηση μέσα στη χώρα και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού.

Σήμερα επιβραβεύεται μια πολύμηνη προσπάθεια

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι σήμερα «επιβραβεύεται μια πολύμηνη προσπάθεια» και ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «μεγάλη ανάσα» για τη χώρα. «Κατ' εμέ το ταξίδι αρχίζει σήμερα, αλλά χωρίς τα σύνορα της αβεβαιότητας πλέον», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο Γ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι το Eurogroup ενέκρινε σήμερα την αποδέσμευση από τον ΕΤΧΣ προς την Ελλάδα, 49,1 δισεκ. ευρώ. Σε αυτά, εξήγησε θα προστεθούν 3,4 δισεκ. από το ΔΝΤ, δηλαδή συνολικά ως το Μάρτιο του 2013 θα καταβληθούν 52,5 δισεκ. ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι από τη δόση μαμούθ, των 34,3 δισεκ. ευρώ που θα καταβληθεί την επόμενη εβδομάδα, τα 16 δισεκ. ευρώ αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, τα 7 δισεκ. αφορούν στον προϋπολογισμό και την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών και τα 11, 3 δισεκ. θα καλύψουν το κόστος της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Καταλήγοντας, ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η Ελλάδα κάλυψε μια αναγκαία συνθήκη για να παραμείνει στο ευρώ, «τώρα όμως πρέπει να καλύψει και την επαρκή συνθήκη», εφαρμόζοντας όσα έχει ψηφίσει η Ελληνική Βουλή. Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Eurogroup έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού, στη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων, στη βελτίωση της απορροφητικότητας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και στην αποκατάσταση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Όλα αυτά, συμπλήρωσε ο Γ. Στουρνάρας, «θα διώξουν την αβεβαιότητα που περιέβαλε ως σήμερα την Ελλάδα». «Η Ελλάδα κέρδισε χρόνο, κέρδισε μια ευκαιρία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις με άνεση χρόνου και όχι με το μαχαίρι στο λαιμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σαμαράς για υπαλλήλους Βουλής: «Όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση»

Εξάλλου, ερωτηθείς για το καθεστώς των υπαλλήλων της Βουλής, ο Α. Σαμαράς δήλωσε τα εξής: «Εγώ και η κυβέρνησή μου δε δεχόμαστε εκβιασμούς. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, όλοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση.

Σε τέτοιες ώρες είναι επόμενο αυτή να είναι η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα