Στα 33,5 δισ. ευρώ το κόστος για το Ισραήλ μιας επίθεση στο Ιράν

18:11 21/8/2012 - Πηγή: E-Typos
Η οικονομία του Ισραήλ θα αντιμετώπιζε ζημίες έως και 167 δισεκ. σέκελ (33,5 δισεκ. ευρώ) εάν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας εξαπέλυαν επίθεση στο Ιράν για να πλήξουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μια πρόβλεψη της εταιρείας οικονομικών μελετών BDI-Coface.
Η άμεση οικονομική ζημία θα ανερχόταν σε 47 δισεκ. σέκελ (9,5 δισεκ. ευρώ), όπως ανέφερε σήμερα αυτή η εταιρεία μελετών. Το ποσό αυτό ισούται με το 5,4%
του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2011.
Οι έμμεσες ζημίες θα έφθαναν τα 24 δισεκ. σέκελ (4,8 δισεκ. ευρώ) το χρόνο για τρία ως πέντε χρόνια λόγω της κατάρρευσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, προέβλεψε παράλληλα.
Τους τελευταίους μήνες η ρητορική των Ισραηλινών ηγετών έχει κλιμακωθεί, με συνεχείς έμμεσες απειλές και προειδοποιήσεις περί του ότι η χώρα μπορεί να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.
Το Ισραήλ, που γενικά πιστεύεται ότι είναι η μόνη δύναμη με πυρηνικό οπλοστάσιο στη Μέση Ανατολή, θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν υπαρξιακή απειλή.
Η BDI σημείωσε ότι το 2006, στον πόλεμο των 32 ημερών του Ισραήλ με το Λίβανο, είχε προκληθεί συρρίκνωση του ΑΕΠ του Ισραήλ κατά 0,5%, με τα άμεσα κόστη -τις ζημίες σε περιουσίες πολιτών, υποδομές κ.ά.- να πλήττουν την οικονομία κατά ακόμη 1,3%.
Keywords
Τυχαία Θέματα