Το «κούρεμα» και οι τοκογλύφοι

Τώρα που οι διαβουλεύσεις μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος βρίσκονται σε οριακό σημείο, καλό είναι να δούμε ποια λύση εξυπηρετεί καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα.
Πρώτα όμως πρέπει να διαλυθούν ορισμένοι μύθοι. Μύθος πρώτος: Η Ελλάδα θα μπορούσε να παρακάμψει την Τρόικα και να βρει
τα απαραίτητα χρήματα από την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου και τη δημοπράτηση των ΑΟΖ. Ασφαλώς το ενεργειακό μας δυναμικό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, όπως και τις ΑΟΖ, αλλά αυτό δεν φτάνει. Το βλέπουμε στην Κύπρο, η οποία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου ετοιμάζεται να λάβει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, επειδή το ζητάει η τοπική Τρόικα. Το ποσό αυτό αναλογεί στο 7% του Κυπριακού ΑΕΠ, ποσοστό δηλαδή αντίστοιχο με τα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ που αναγκάστηκε να λάβει η Ελλάδα για την επόμενη διετία.
Μύθος δεύτερος: Η μονομερής διαγραφή του χρέους θα μπορούσε να μας απαλλάξει από ένα βουνό προβλημάτων. Από την εξέλιξη των πραγμάτων φάνηκε ότι δεν είμαστε σε θέση να ζητήσουμε μονομερώς διαγραφή του χρέους. Οι Γερμανοί βρίσκονται τώρα υπό πίεση επειδή εμείς πετάξαμε την μπάλα στο γήπεδό τους, με βαρύ βέβαια αντίτιμο, καθώς η Ελλάδα υποχρεώθηκε να λάβει πολύ σκληρά μέτρα. Ομως πολλοί στο Βερολίνο και τους δορυφόρους του θα ήθελαν να ρίξουν το ανάθεμα στη χώρα μας για τα δεινά της ευρωζώνης, παίρνοντας αφορμή από μία μονομερή ενέργεια, που θα αντιμετωπιζόταν εχθρικά και από παραδοσιακούς φίλους μας.
Τώρα μπορούμε να αξιοποιήσουμε το νέο συσχετισμό δυνάμεων που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τρόικας και της ευρωζώνης. Η Ιταλία και η Γαλλία συντάσσονται πλέον με τη θέση του ΔΝΤ για κούρεμα των ομολόγων του δημόσιου τομέα, που αποτελεί την πιο συμφέρουσα λύση για τη χώρα μας. Ενα
Keywords
Τυχαία Θέματα