Το όραμα Σαμαρά για τη ΝΔ: Συνέδριο διεύρυνσης με παλιόφιλους και νέο αίμα...

21:59 26/5/2013 - Πηγή: E-Typos


"Ο Γ. Στουρνάρας φέρεται ότι έχει δεχτεί πρόταση από τον Αντ. Σαμαρά να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας"

Ζυμώσεις, συσκέψεις και προτάσεις κυριαρχούν στο γαλάζιο παρασκήνιο εν όψει του συνεδρίου της Ν.Δ. στις 28-30 Ιουνίου.
Το στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά, όπως λένε οι πληροφορίες, είναι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του κόμματος και η διεύρυνση του εύρους της παράταξης προκειμένου να επιστρέψει στα παραδοσιακά ποσοστά που είχε πριν από το Μνημόνιο και τις εκλογές του 2012.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο «δρόμος» για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι να προσθέσουν τη φωνή τους στο κόμμα πρόσωπα που δίνουν στους ψηφοφόρους την εγγύηση ότι η Ν.Δ. είναι η κεντροδεξιά, ευρωπαϊκή παράταξη που μάχεται χωρίς λαϊκισμούς για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, το συνέδριο του Ιουνίου θα είναι μόλις η αρχή για τον επαναπατρισμό αυτών των στελεχών…

Οπως επισημαίνουν γαλάζια στελέχη, η μεγάλη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων που ανήκαν παραδοσιακά στη Ν.Δ. αλλά στις εκλογές του Μαΐου του 2012 κράτησαν την αντιμνημονιακή σημαία, βρίσκονται «στα δεξιά» και στον πατριωτικό λαϊκό χώρο. Υπάρχει όμως μια μερίδα ψηφοφόρων, που η Ν.Δ. επιθυμεί να τη δει να επιστρέφει. Ανήκει στο κέντρο και η ταυτότητά της είναι «εκσυγχρονιστική».

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με τον επαναπατρισμό δύο πρώην βουλευτών της Ν.Δ. και νυν ανεξάρτητων, των Κώστα Μαρκόπουλου και Θεόδωρου Σολδάτου, ενώ το «άνοιγμα» στους εκσυγχρονιστές ή «μεταρρυθμιστές» αναμένεται να εκφράσει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος φέρεται ότι έχει δεχτεί πρόταση από τον πρωθυπουργό να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας. Επίσης, το παρασκήνιο μιλά έντονα για γέφυρες επικοινωνίας με την ευρωβουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Νίκη Τζαβέλλα.

Στο σενάριο Στουρνάρα μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από βουλευτές και στελέχη, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είναι «κόκκινο πανί» στα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η οικονομική συνταγή που ακολουθείται «βγαίνει» και πως την κατάλληλη ώρα της «ένταξης» του Γ. Στουρνάρα στη Ν.Δ. θα έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο, πάντως, είναι ότι στη δημοσκόπηση της Rass για τον «ΤτΚ» (σελ. 4,6,8-9), το 63,2% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. εκτιμά ότι ο υπουργός Οικονομικών εξασφαλίζει θετική προοπτική για την πορεία της Οικονομίας.

Παράλληλα, όχι αντίστοιχα θετικά μηνύματα έχει η ίδια δημοσκόπηση στο σενάριο της επιστροφής του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Ν.Δ. Στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 50,8% διαφωνεί με την πιθανολογούμενη επιστροφή του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., ενώ στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 48,5% διαφωνεί και το 41,7% συμφωνεί. Το θέμα πάντως έκλεισε ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης με συνεντεύξεις του την προηγούμενη εβδομάδα. Οπως είπε, το κόμμα του θα κατέβει αυτόνομα στις ευρωεκλογές, ενώ ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύρυνση προς τα δεξιά θα ξεκινήσει αμέσως μετά το συνέδριο, καθώς πολλές μικρές ή μεγαλύτερες «δεξαμενές» ψηφοφόρων έχουν πολυδιασπαστεί μέσα από τα κόμματα του Πάνου Καμμένου, του Χρήστου Ζώη και του Νίκου Νικολόπουλου.
Στη Ν.Δ. παρακολουθούν τις νέες αναταράξεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες, όπου την προηγούμενη Δευτέρα ο Τέρενς Κουίκ παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αν και οι φήμες ότι υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με τη Ν.Δ. έχουν πυκνώσει, ο ίδιος ο βουλευτής Επικρατείας τις διαψεύδει κατηγορηματικά.

Ακόμη, στάση αναμονής τηρούν γαλάζια στελέχη και για τις κόντρες μεταξύ βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και -όπως λένε- οι εξελίξεις δεν θ’ αργήσουν να φανούν. Το κλίμα στην Κ.Ο. του Π. Καμμένου είναι εξαιρετικά αρνητικό, καθώς έχουν δει το φως της δημοσιότητας καβγάδες και σοβαρές διαφωνίες που κάνουν αρκετούς «κεντροδεξιούς» βουλευτές να προβληματίζονται για την επόμενη μέρα. Κι αυτό, επειδή διαπιστώνουν ότι παρά την αντιμνημονιακή φωνή και το φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων παραμένουν σταθερά κάτω από το 5%.

Ανοίγει το… παράθυρο για αέρα ανανέωσης

ΣΑΦΕΣ ΣΤΙΓΜΑ αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στο προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη, που θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο με ατζέντα την εξωτερική πολιτική. Οπως όλα δείχνουν, ο Αντ. Σαμαράς δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως η ονομασία του κόμματος, καθώς πιστεύει ότι μια τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει προβλήματα, ενώ είναι αποφασισμένος να ανοίξει το… παράθυρο για αέρα ανανέωσης στο κόμμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, στο πνεύμα αυτό κινείται η επιλογή του Ανδρέα Παπαμιμίκου ως υποψήφιου για τη θέση του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ενώ, όπως έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού, κρίσιμο ζήτημα είναι ο γραμματέας να μην είναι βουλευτής, ώστε η αποκλειστική ευθύνη του να είναι η σωστή λειτουργία του κόμματος.

Πάντως, όλα τα στελέχη και πολλοί βουλευτές οργώνουν την Ελλάδα μέσα από τα προσυνέδρια και πραγματοποιούν συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Στόχος τους, όπως λένε, είναι ν’ ακούσουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα και ν’ αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισής τους.
«Μέσα από τα προσυνέδρια γίνεται ειλικρινής διάλογος», αναφέρουν στελέχη της Συγγρού και συνεχίζουν: «Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το “επικοινωνιακό” κομμάτι, αλλά η ουσία. Μιλάμε με τους πολίτες, ανταλλάσουμε απόψεις, ακούμε τις προτάσεις τους και τις καταγράφουμε. Θέλουμε να στήσουμε γέφυρες επικοινωνίας με την κοινωνία και να τις κρατήσουμε ανοιχτές».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
[email protected]

Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής
Keywords
σαμαρας, αιμα, οραμα, γιάννης στουρνάρας, ανεξαρτητοι ελληνες, στην κ, το φως, στουρναρας, αντ, εκλογες, ιουνίου, μνημονιο, ελλαδα, μαΐου, δημοσκοπηση, rass, σελ, καρατζαφερης, δραχμη, καμμενος, νικολοπουλος, φως, φλερτ, συριζα, στιγμα, θεσσαλονικη, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αλλαγη ωρας, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, γιάννης στουρνάρας, κοινωνια, κομματα, βουλευτες, μιλα, το στοιχημα, αντ, το θεμα, θεμα, φημες, φλερτ, φως, ωρα, ατζεντα, γινει, γινεται, δευτερα, δωσει, εγγυηση, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ευθυνη, ζωη, ιδια, κινηση, κλιμα, κομμα, λειτουργια, μαΐου, μαξιμου, μηνυματα, νικη, ουσια, προβληματα, σεναριο, συνταγη, στιγμα, ταυτοτητα, το φως, συγγρου, φωνη, χερι, ανηκει, ιουνίου, κομματι, πηγες, πληροφοριες, rass, σημαια, στην κ, θετικα
Τυχαία Θέματα