Το σκληρό πόκερ Ελλάδας - Ευρ. Επιτροπής και το νέο φλερτ με τη χρεοκοπία

01:11 13/5/2012 - Πηγή: E-Typos

Τα ρέστα της παίζει η Ελλάδα σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ με οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, η έκβαση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα που δεν θα είναι δυνατό να αναιρεθούν, πιθανόν για δεκαετίες. Ενόσω εξελίσσεται το παρασκήνιο για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και το ενδεχόμενο νέων εκλογών τον Ιούνιο παραμένει ανοιχτό, ο εκβιασμός των εταίρων κλιμακώνεται. Το αν είναι μπλόφα ή όχι, δυστυχώς, δεν μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια.

Το βέβαιο είναι ότι απειλούν με έξοδο από την ευρωζώνη για να

υποχρεώσουν τα ελληνικά κόμματα σε σχηματισμό κυβέρνησης, το τι θα πράξουν όμως αν η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες και βγει αποτέλεσμα το οποίο θα ερμηνευτεί ως αμφισβήτηση του Μνημονίου μένει να διαπιστωθεί. Η εκτίμηση είναι ότι αυτή τη φορά το σκέπτονται πιο σοβαρά από ποτέ.

Οι επιπτώσεις, πάντως, δεν θα είναι εύκολες για κανέναν. Ελληνικές και ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 40%-50%, το χρέος θα γίνει μη διαχειρίσιμο, οι εισαγωγές θα καταστούν απαγορευτικές και η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο. Από την άλλη, οι συνέπειες για την ευρωζώνη δεν μπορούν να προβλεφθούν και παρά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλων παραγόντων ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, ουδείς εγγυάται ότι δεν θα εκδηλωθεί ντόμινο.

Ολα είναι επί χάρτου. Γι’ αυτό οικονομικοί οργανισμοί αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ αποτελεί terraincognita. Η Fitch προειδοποίησε στην τελευταία έκθεσή της για τοποθέτηση όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε αρνητικό (negative) watch list - NWL σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. HCitigroup, από την πλευρά της, εκτιμά το πιθανό γεγονός ως

Keywords
Τυχαία Θέματα