Βυζ. Μουσείο: Δύο επαναπατρισθέντα αντικείμενα από τη Βρετανία

14:02 1/6/2012 - Πηγή: E-Typos
Δύο αντικείμενα που επαναπατρίσθηκαν την Τετάρτη, 30 Μαΐου, από τη Μεγάλη Βρετανία φυλάσσονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Πρόκειται για τα εξής αντικείμενα:
-Έναν μαρμάρινο βυζαντινό ελκυστήρα, 11ου αιώνα, ο οποίος είχε κλαπεί από το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στην κοινότητα Νομιτσί, Π.Ε. Μεσσηνίας (Μεσσηνιακή Μάνη).
Η κλοπή είχε διαπιστωθεί από τον Ιούλιο του 1988. Το συγκεκριμένο
αρχιτεκτονικό μέλος εντοπίστηκε κατόπιν αναφοράς του αρχαιολόγου της 24ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Γεωργίου Πάλλη ως πωληθέν από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστι΄ς στο Λονδίνο.
Επεστράφη μετά από συντονισμένες ενέργειες και στενή συνεργασία μεταξύ των ακόλουθων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟΤ. και συναρμόδιων φορέων: α) Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών β) 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων γ) Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο δ) 4ο Τμήμα Διεθνών Οργανισμών Interpol της Ελληνικής Αστυνομίας.
-Ένα φύλλο βυζαντινού ψαλτηρίου του 11ου αιώνα από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, που επιδόθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Θα φυλαχθούν προσωρινά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, μέχρι να παραδοθούν στους εκπρόσωπους των αρμόδιων Εφορειών του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (10η και 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).
Keywords
Τυχαία Θέματα