«Δεν είμαστε στην ίδια τη συχνότητα»

01:35 31/7/2012 - Πηγή: Aixmi

Είναι κάτι παραπάνω από φανερό ότι ο Βενιζέλος (και ο Κουβέλης, πλέον) εκπέμπει σε άλλες συχνότητες από τον Στουρνάρα.
Ακόμη και αν κάποιος δεν είχε τέτοιες πληροφορίες, θα αρκούσε να παρακολουθήσει τις δημόσιες δηλώσεις τους -ακόμη και τις διαρροές τους- για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Τι γίνεται αυτή τη στιγμή;

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

έχει την άποψη ότι η Αθήνα δεν πρέπει να βιαστεί να παρουσιάσει μέτρα 11,5 δισ ευρώ, τα οποία -εκ των πραγμάτων- θα περιλαμβάνουν και περικοπές συντάξεων. Προτείνει, λοιπόν, τα μέτρα να ληφθούν σε δυο φάσεις ώστε το όλο πράγμα να έλθει πιό ομαλά.

Στον πυρήνα της άποψής του υπάρχει το σχέδιο για συζήτηση της κυβέρνησης με τους πολιτικούς προϊσταμένους της τρόικας, το επόμενο δίμηνο.
Προσδοκά ότι κάτι θα κερδηθεί από μιά τέτοια διαβούλευση.

Στον αντίποδα βρίσκεται η άποψη του υπουργού Οικονομικών. Θεωρεί -και δεν το κρύβει- ότι θα κινδυνεύσουμε σοβαρότατα να βρεθούμε εκτός ευρώ το Φθινόπωρο, αν δεν έχουμε λάβει τα μέτρα των 11,5 δισ (μέχρι το τελευταίο ευρώ).

Τι μελλει γενέσθαι, λοιπόν;
Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα συμπαράσματα που θα αποκομίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της νέας του συνάντησης με την τρόικα.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές εμφανίζεται αμφίθυμος. Η γραμμή Στουρνάρα θυμίζει τη θεωρία του «καλού παιδιού», που είχε υιοθετήσει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, λένε συνεργάτες του. Αλλά και η άποψη Βενιζέλου -διερωτώνται- μήπως οδηγήσει στα περυσινά, όταν η τρόικα τα μάζεψε (τέλη Αυγούστου) κι έφυγε, για να γυρίσει τον Δεκέμβριο αφού είχε επιβληθεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων;

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει την άποψη ότι θα πρέπει να συμφωνηθούν άμεσα με την τρόικα τα μέτρα των 11,5 ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τον πρωθυπουργό ως δείγμα γραφής στην έναρξη της επαναδιαπραγμάτευσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος αφού όπως είπε δημόσια τα μέτρα των 11,5 δισ., είναι μόνο μια παράμετρος του θέματος η δεύτερη είναι το χρεος και η τρίτη ειναι οι ρυθμοί αναπτυξης.

Η στρατηγική που εισηγείται ο κ.Βενιζέλος είναι να μπουνε όλα στο τραπέζι την ώρα που ο υπουργός οικονομικών θεωρεί τα μέτρα προυπόθεση για τις επόμενες κινήσεις. Μάλιστα ο κ.Στουρνάρας βγήκε με σημείωμα από το γραφείο του πρωθυπουργου και ιδού τι δήλωσε: «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθούνε 11,5 δις ευρώ περίπου από τις δαπάνες, όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δυο χρόνια ακόμη και βεβαίως όλοι συμφωνούμε ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος, όμως το ζητούμενο είναι οι επιλογές μας να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης, και κυρίως να μην ακυρώσουν τη δυνατότητα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα