Διδακτορικό και… γάμος

01:12 4/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Διάβαζα ότι ένα ριάλιτι με κορίτσια που κάνουν ανώτατες σπουδές σε Αμερικανικά  Πανεπιστήμια για να πάρουν διδακτορικό δίπλωμα και να το χρησιμοποιήσουν ως δόλωμα για την εξεύρεση ιδανικού συζύγου, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Και ήταν φυσικό και επόμενο η ανακοίνωση της ανεγκέφαλης εταιρείας παραγωγής να προκαλέσει σάλο. Το ανησυχητικό, όμως, στην περίπτωση αυτού του ριάλιτι είναι η αγοραία αντίληψη της τηλεόρασης και η επίδραση που αυτή ασκεί στην κοινωνία που ζυμώνεται καθημερινά με αυτήν.

Κάποτε οι μανάδες συμβούλευαν τις κόρες τους να γίνουν καλές νοικοκυρές, να φροντίζουν την εμφάνισή

τους για να είναι ωραίες προκειμένου να «επιτύχουν» έναν καλό σύζυγο. Οι καιροί άλλαξαν, πάνε οι καλές νοικοκυρές γιατί… τι να μαγειρέψουν με τη διευρυμένη λιτότητα; Πάνε και οι ωραίες, γιατί πόσο εύκολο είναι  να βρεθούν -στην Ελλάδα τουλάχιστον- όταν οι γεννήσεις στο μέλλον θα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού, το οποίο και καλείται να καταθέτει κεφαλικό φόρο για κάθε παιδί που γεννιέται… και τα τελευταία χρόνια υπερισχύει το ανδρικό φύλο στις γεννήσεις!…

Δεν σκέφθηκαν, όμως, οι ανόητοι ριαλιτιτζίδες πόσοι νέοι είναι σήμερα διατεθειμένοι να παντρευτούν ωραία ή νοικοκυρά ή κάτοχο διδακτορικού διπλώματος; Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι νέοι και οι νέες σήμερα ψάχνουν για συγκατοίκηση και …συν-τροφή.

Θα ψάχνουν εις μάτην –πιστεύω- οι εταιρείες να βρουν κορίτσια, που έχουν φθάσει στην ανώτατη βαθμίδα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, να παρουσιαστούν στην τηλεόραση, έναντι όποιου τιμήματος, για να ομολογήσουν ότι στόχος της διδακτορικής τους διατριβής είναι …να καλοπαντρευτούν!

Οποίος εξευτελισμός των καιρών! Ο ανώτατος τίτλος της επιστήμης να αναζητά στη χώρα μας  θέση delivery στην αγορά εργασίας και τώρα –κατά πάγια μίμηση των Αμερικανικών ιδεωδών- να φθάσει να αποτελεί κράχτη για καλό γάμο και, μάλιστα, των γυναικών… ουχί των ανδρών.

O TEMPORA O MORES !

* Η Καθηγήτρια Στέλλα Πριόβολου, είναι πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ.ειδική γραμματέας ΥΠΕΠΘ.

Keywords
Τυχαία Θέματα