Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ

23:31 4/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Της Ούρσουλα Μέγιερ. Με τους Λέα Σεντού, Κέισι Μότεν Κλάιν, Μάρτιν Κόμπστον, Τζίλιαν Αντερσο

Ένας δωδεκάχρονος αλητάκος και η εικοσιπεντάχρονη αδελφή του ναρκοθετούν τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ευημερίας σ’ αυτή την συγκλονιστική ταινία η οποία μόλις κέρδισε την Χρυσή Αθηνά του Φεστιβάλ της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ COSMOTE.

Τοποθετημένη στην Ελβετία, «Η Αδελφή μου» ανατρέπει όλα τα στερεότυπα που έχουμε γι αυτή την πιο πλούσια, την πιο ήρεμη, την πιο γαλήνια

ευρωπαϊκή χώρα, αποκαλύπτοντας το κοινωνικό αδιέξοδο των αποκλεισμένων- οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι ακόμη και μέσα στην ελβετική τάξη των τραπεζών, των ρολογιών και της σοκολάτας.

Ο δωδεκάχρονος Σιμόν συντηρεί το σπίτι του και την εικοσιπεντάχρονη αδερφή του κλέβοντας μικροπράγματα από τους πλούσιους επισκέπτες παραπλήσιου χιονοδρομικού θέρετρου. Στα σακίδια που αφήνουν οι χιονοδρόμοι κρύβεται το καθημερινό τους γεύμα: ένα σάντουιτς ή λίγα φρούτα. Κλέβει επίσης γυαλιά και πέδιλα του σκι τα οποία πουλάει όπου βρει. Η αδελφή του επωφελείται από τις κλοπές και δεν ενδιαφέρεται για τίποτα πέρα από την εμφάνισή της και τα ραντεβού με ακατάλληλους άνδρες.

Χωρίς καμία υποστήριξη, ο Σιμόν – ένα συγκινητικό κράμα παιδιού και άνδρα – παλεύει για την επιβίωση. Θυμώνει με όλους -και κυρίως με την αδελφή του- και συγκρούεται με τα φαντάσματα της ζωής του. Και το σημαντικότερο από αυτά τα φαντάσματα θα αποκαλυφθεί στην μέση περίπου της ταινίας, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της αφήγησης και αφήνοντας άφωνο τον θεατή.

Ακολουθώντας τα διδάγματα των Βέλγων αδελφών Νταρντέν, η σαραντάχρονη Ελβετίδα τοποθετεί την κάμερά της στο ύψος του ανθρώπου: δε νοιάζεται για το επιφανειακό, δεν εστιάζει στην εκβιαστική συγκίνηση και εκμαιεύει από τους καταπληκτικούς ηθοποιούς της την αλήθεια.

Μια εξαίσια στιγμή του ευρωπαϊκού σινεμά και ένα έργο επίκαιρο και διαχρονικό που μας αφορά όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα