Η ανεργία σκοτώνει τη φιλία, την αυτοεκτίμηση και την υγεία

02:41 30/8/2012 - Πηγή: Aixmi

Το μεγάλο ποστοστό ανεργίας στην Ελλάδα, που έφτασε το 22%, δεν είναι κάτι καινούργιο. Δυστυχώς όμως, πολλοί από αυτούς που οδήγησαν τόσους Έλληνες στην ανεργία δεν θα έχουν φανταστεί τις συνέπειες που έχει η ανεργία, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των ανέργων. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης – όχι μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά για την υγεία και τη μακροζωία των ανέργων – θα είναι εκτεταμένες και σοβαρές.

Η έλλειψη εργασίας ή η απόλυση, μπορεί να έχει ισχυρές

και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανέργων, που οδηγεί σε συναισθήματα αποτυχίας, κατάθλιψη, άγχους, αύξηση των κινδύνων για εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και καταστροφικές ασθένειες, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη θνησιμότητα.

Μετά τις απώλειες των μισθών, το πλέον άμεσο αντίκτυπο της ανεργίας είναι η απώλεια της ασφαλιστικής κάλυψης της υγείας. Αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, όταν σκεφτόμαστε την υγεία των ανθρώπων. Είναι σαφές ότι πολλοί ‘Ελληνες θα εξακολουθούν να πληγώνονται και να αντιμετωπίζουν βλαβερά για την υγεία τους θέματα για πολύ καιρό.

Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε άτομα μεταξύ 51 και 61 ετών, οι οποίοι έχασαν τη δουλειά τους είναι διπλάσιοι από αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται. Έχει, επίσης, παρατηρηθεί ότι το άγχος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ηλικιωμένων ανέργων. Υπάρχει, δηλαδή, λιγότερη φυσική δραστηριότητα, αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης τσιγάρων, αύξηση κατανάλωσης του αλκοόλ και αύξηση βάρους, το οποίο οδηγεί σε συχνά σε διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι συνέπειες της ανεργίας, όμως, δεν σταματούν εδώ. Πράγματα που θεωρούσαμε μέχρι τώρα δεδομένα, μπορούν να εξαλειφθούν από τη μια στιγμή στην άλλη. Ένα από αυτά είναι η φιλία. 46% των ατόμων που είναι άνεργοι για έξι μήνες ή και περισσότερο αναφέρουν ότι προκαλείται άγχος μεταξύ των μελών της οικογένειας, και το 43% έχει χάσει την επαφή του με τους στενούς τους φίλους. Ακόμη και εκείνοι που ήταν άνεργοι για λιγότερο από τρεις μήνες είχαν δυσκολία στη διατήρηση σχέσεων, με το 35% να δηλώνουν ότι έχασαν την επαφή με στενούς φίλους τους.

Όντας άνεργος για ένα μεγάλο διάστημα μπορεί να επιφέρει προβλήματα στον αυτοσεβασμό και την αυτοεκτίμηση, που αξίζει να έχει κάθε άτομο για τον εαυτό του. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 38% των μακροχρόνια ανέργων έχουν χάσει τον αυτοσεβασμό τους, ενώ ήταν εκτός εργασίας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν γίνει για τη συσχέτιση μεταξύ της αυτοεκτίμησης και της ανεργίας, με όλες να κάνουν αναφορά για υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, αρνητικής διάθεσης, και μείωσης την αυτοεκτίμησής τους.Χάνοντας μια δουλειά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε αβοήθητοι, αλλά αυτά τα συναισθήματα μπορεί να διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να βρεθεί νέα εργασία. Έχει αναφερθεί ότι οι νέοι που ζουν εν μέσω ύφεσης είναι πολύ πιο πιθανό να αμφιβάλλουν ότι έχουν, πραγματικά, τον έλεγχο της σταδιοδρομίας τους, και να θεωρούν ότι η επαγγελματική τους επιτυχία είναι θέμα τύχης

Keywords
Τυχαία Θέματα