Ο Ζούλας, η ΕΡΤ και η φιλία με τον Μητσοτάκη

19:34 13/8/2019 - Πηγή: Aixmi

Συζητήσεις πολλές προκάλεσε η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει πρόεδρο στην ΕΡΤ, τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του, Κωνσταντίνο Ζούλα. Οι μετριοπαθείς αναρωτήθηκαν αν κατά πόσο είναι δυνατόν να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης ένας τόσο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οι «απέναντι», οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι πρόκειται για «εγκάθετο« που επελέγη για να προωθήσει τα σχέδιο της Δεξιάς.

Νομίζω πως η ζωή θα δώσει τη σωστή απάντηση. Ο Ζούλας

προέρχεται από μεγάλη δημοσιογραφική οικογένεια, είναι επιτυχημένος δημοσιογράφος και ο ίδιος επί σχεδόν 30 χρόνια, και στην επαγγελματική του διαδρομή στην Καθημερινή, στον Αντέννα και στην ΕΡΤ, δεν ταυτίστηκε με κανένα κόμμα. Δεν πρόκειται για κάποιον που υποδυόταν τον δημοσιογράφο, ενώ υπόγεια αποτελούσε κομματικό υπάλληλο -όπως τόσοι και τόσοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι. Μόνο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε να αφήσει τη δουλειά του και να εισέλθει στον στενό κύκλο των συνεργατών του, αναλαμβάνοντας το γραφείο Τύπου του κόμματος. 

Βρίσκω λογικές τις επιφυλάξεις εκείνων που με καλή πρόθεση αναρωτιούνται για τον βαθμό αυτονομίας που μπορεί να έχει (ή να μην έχει) ένας έμπιστος του πρωθυπουργού. Θεωρώ θεμιτό να στέκονται στον συμβολισμό μιας τέτοιας επιλογής. Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ζούλα θα απαντήσουν στο κεντρικό ερώτημα αν μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας αποκομματικοποίησης της δημόσιας τηλεόρασης. Ως ευφυής άνθρωπος γνωρίζει ότι ξεκινά με ένα «βάρος«, λόγω της προηγούμενης θέσης του. Και, προφανώς, αντιλαμβάνεται ότι θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο πολύ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Η αποστολή του είναι να συμβάλει στο χτίσιμο μιας νέας δημόσιας τηλεόρασης, ανεξάρτητης από τον φριχτό κυβερνητικό (και συνδικαλιστικό) εναγκαλισμό τόσων δεκαετιών, αξιοκρατικής σε όλες τις επιλογές, ανοιχτής στον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση, τον Αθλητισμό, την ποιοτική Ψυχαγωγία, που δεν προσφέρει η ιδιωτική τηλεόραση. Και όλα αυτά χωρίς λοβιτούρες και διακίνηση χρήματος σε παλαιούς και νέους φίλους.

Έτσι κι αλλιώς, η νέα ηγεσία θα κριθεί σε βάθος χρόνου και σε πολλά επίπεδα. Μην ξεχνάμε ότι για την ΕΡΤ πληρώνουν και όσοι δεν ψηφίζουν το κόμμα που κυβερνά και όσοι δεν επιλέγουν καν το πρόγραμμά της για την ενημέρωση ή την ψυχαγωγία τους. Αν ο Μητσοτάκης τηρήσει όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, θα λύσει τα χέρια του Ζούλα και επίσης του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Γαμπρίτσου, όπως και του προσώπου που θα επιλεγεί για τη θέση του διευθυντή του ενημερωτικού τομέα. Αν, αντίθετα, ακολουθήσει τη λογική των προκατόχων του που αντιμετώπιζαν την ΕΡΤ ως κομματικό παραμάγαζο, δεν θα δώσει πολλές δυνατότητες στους νέους επικεφαλής. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει πάντα ο δρόμος της αξιοπρέπειας για όσους διαφωνούν, της παραίτησης δηλαδή. Δεν βλέπω, πάντως, τι θα κερδίσει ο Μητσοτάκης αν επιχειρήσει να διατηρήσει μια ανυπόληπτη κρατική τηλεόραση. Ούτε τι θα προσφέρει στον Ζούλα μια τέτοια σκοτεινή διαδρομή. Άρα, γιατί να το κάνουν;

The post Ο Ζούλας, η ΕΡΤ και η φιλία με τον Μητσοτάκη appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα