Τσίπρας στο υπουργικό: Ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, τελείωσαν οι περικοπές

12:49 31/8/2018 - Πηγή: Aixmi

«Mε τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στο πρώτο υπυοργικό της νέας κυβέρνησης και το πρώτο της μεταμνημονιακής εποχής.

Προτεραιότητα της μεταμνημονιακής περιόδου είναι η ρύθμιση

της αγοράς εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί, όμως πρέπει να καταπολεμήσουμε τη μαύρη εργασία.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 31, 2018

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι όποιες ελαφρύνσεις γίνουν, πρέπει να γίνουν με σύνεση και σωφροσύνη. Με σεβασμό – όπως είπε – «στο δημοσιονομικό μονοπάτι που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές μας ώστε να μπορούμε να αποπληρώνουμε το χρέος μας». Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι αυτές θα είναι η ανάκτηση της εργασία,οι επενδύσεις και η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους.

Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, περιουσιολόγιο, ψηφιοποίηση της διοίκησης, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα, είναι μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας που πρέπει να συνεχιστούν & να ολοκληρωθούν.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 31, 2018

Ειδκότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βασικός στόχος του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης είναι «η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος». Αυτό, όπως είπε, θα γίνει πρωτίστως «με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες». Αναγνώρισε ακόμη πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για την ανασυγκρότηση της μισθωτής εργασίας», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θέτει «σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Επισήμανε στη συνέχεια πως «προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που μπορεί να επιτευχθεί με τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στον διοικητικό μηχανισμό.

Περνώντας στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία δεν έχει τελειώσει αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο και ανταγωνιστικό» ανέφερε.

Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, περιουσιολόγιο, ψηφιοποίηση της διοίκησης, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα, είναι μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας που πρέπει να συνεχιστούν & να ολοκληρωθούν.

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 31, 2018

Τόνισε ακόμη πως «μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα, δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων». «Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επεσήμανε.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και πως παρά την καταστροφολογία, «η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό μποερί κανείς να χαρακτηρίσει», ενώ κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης «να εργαστούν σκληρά για να ανοίξει μία νέα προοπτική για τον ελληνικό λαό».

The post Τσίπρας στο υπουργικό: Ανοίγει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, τελείωσαν οι περικοπές appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα