35 νεκροί από τριπλή βομβιστική επίθεση του ΙΚ στο Ιράκ

09:04 8/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια τριπλή επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας χθες κοντά σε ένα μαυσωλείο Σιιτών βόρεια της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 35 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 60, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής ασφάλειας.

Η επίθεση στο μαυσωλείο του Σαγίντ Μοχάμεντ μπιν Αλί αλ-Χαντί αναζωπύρωσε φόβους μιας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών στο Ιράκ.

Ο τελικός τραγικός απολογισμός από την πρώτη βομβιστική επίθεση φτάνει μέχρι σήμερα τους 292 νεκρούς και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κύκλος αίματος θα συνεχιστεί.

Οι Σιίτες

μουσουλμάνοι αποτελούν πλειοψηφία στο Ιράκ αλλά οι σουνίτες πλειοψηφούν στις βόρειες και δυτικές περιφέρειες, μεταξύ των και στη Σαλαχουντίν, όπου βρίσκεται το μαυσωλείο.

Ο προεξέχων Σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σάντρ διέταξε την πολιτοφυλακή του, την Ειρηνευτική Ταξιαρχία, να αναπτυχθεί γύρω από το μαυσωλείο κοντά στη πόλη Μπάλάντ, περίπου 93 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Η πολιτοφυλακή του έχει αναπτυχθεί επίσης και στην Σαμάρα, την πόλη όπου βρίσκεται το μνημείο του Ιμαμ Αλί αλ-Χαντί, πατέρα του Σαγίντ Μοχάμεντ.

Ένας άνδρας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά στην εξωτερική πύλη του μαυσωλείου γύρω στις 11 μ.μ. τοπικής ώρας (ίδια ώρα Ελλάδας), επιτρέποντας αρκετούς οπλοφόρους να εισβάλλουν στο χώρο και να αρχίσουν να πυροβολούν τους πιστούς που γιόρταζαν το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας.

Τουλάχιστον ένας οπλοφόρος ανατίναξε τον εαυτό του ανάμεσα στο πλήθος ενώ άλλος ένας σκοτώθηκε από τα πυρά του φύλακα του μαυσωλείου προτού προλάβει να πυροδοτήσει τη ζώνη εκρηκτικών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα