Α. Σαμαράς στον Ελεύθερο Τύπο: Στόχος να γίνει ένα «big bang δημιουργίας και ευημερίας»

20:05 15/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα περάσει από την ύφεση στην ανάπτυξη, εκφράζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», καθώς όπως εξηγεί η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό. Όπως τονίζει στόχος είναι να γίνει ένα «big bang δημιουργίας και ευημερίας» και προσθέτει: «Κάποιοι ονειρεύονται τη "μεγάλη έκρηξη" που θα οδηγήσει στη διάλυση
της κοινωνίας μας! Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. Είναι εφιάλτης... Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη "Μεγάλη Έκρηξη" δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της».

Αναφερόμενος στις παθογένειες του κράτους, τις οποίες όπως αναφέρει προσπαθεί να αλλάξει, σημειώνει: «Παραμένουν παρά πολλοί επίορκοι ή "κοπανατζήδες" στο δημόσιο. Τώρα τους εντοπίζουμε. Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που καταχρηστικώς παραμένουν και πληρώνονται, για να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που αξίζουν να μπουν και παραμένουν απ' έξω».

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι ένας ανασχηματισμός δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό του, σημειώνοντας ότι όποτε χρειαστεί θα γίνει.

Ο Πρωθυπουργός, τονίζει ότι η πορεία των εσόδων είναι εντός των στόχων, ωστόσο εφιστά την προσοχή καθώς όπως δηλώνει: «Είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τονίζει πως προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση αδικιών, ενώ για την ανεργία, ο πρωθυπουργός σημειώνει πως θα αντιμετωπιστεί με προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις : «Όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε "κεφάλαιο", δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους», εξήγησε ο Α. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας πως μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σημειώνει πως θα έχει ολοκληρωθεί έως το Πάσχα, ενώ σημειώνει πως ουσιαστικά «η κάνουλα της ρευστότητας θα ανοίξει» μέσω του ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτήσεων από ειδικά εργαλεία ρευστότητας που έχουν εξασφαλιστεί από την ΕΤΕπ και την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του, λέγοντας ότι είναι αντίθετοι με τις επενδύσεις και με τις αποκρατικοποιήσεις. «Είναι αντίθετοι με οτιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας», αναφέρει και προσθέτει: «Προσέξτε: δεν είναι απλά αντίθετοι με τις επενδύσεις ή με τις αποκρατικοποιήσεις. Είναι κάτι χειρότερο: δεν προτείνουν κάποιο διαφορετικό σχέδιο, κάποια διαφορετική ιδέα. Είναι αντίθετοι σε όλα. Σε κάθε τι! Προσπαθούμε να λειτουργήσει ξανά, στοιχειωδώς το κράτος, όπως συμβαίνει παντού αλλού στον κόσμο, προσπαθούμε να ανοίξουμε εργοστάσια κατειλημμένα από καιρό και δημόσια οικήματα κατειλημμένα από καιρό; Τους έχουμε απέναντί μας. Δεν υπάρχει πράξη ανομίας και κέντρο παρανομίας, που προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, χωρίς να τους βρούμε απέναντί μας!».

Τέλος, αναφερόμενος στην ΑΟΖ και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο κ. Σαμαράς δηλώνει: «Μόλις προχθές το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε απόφαση με την οποία αναγνωρίζονται τα δικαιώματα στην ελληνική ΑΟΖ. Κι αυτό είναι ήδη πολύ σημαντικό. ... Πήγαμε στην Τουρκία κι είχαμε μιαν άμεση και ειλικρινή συνεννόηση με την τουρκική ηγεσία. Καμία από τις δύο χώρες δεν θέλει αυτήν τη στιγμή τριβές μεταξύ μας. Κι αυτήν τη συνεννόηση την επιτύχαμε, χωρίς υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα