Γ.Γκιούλα: Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα και τις μεταλλάξεις του ιού (video)

14:10 4/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο αδόκητος θάνατος της 16χρονης από την Θήβα, η οποία διαγνώστηκε με κορωνοϊό, αλλά παρέμεινε στο σπίτι ως ασυμπτωματική, η νοσηλεία σε ΜΕΘ στο νοσοκομείο του Ρίου 9χρονου, που κόλλησε από την μητέρα του και η εμφάνιση του ιού σε παιδί  στην Πολίχνη της Θεσσαλονίκης, κτύπησε συναγερμό στις υγειονομικές αρχές για την εμφάνιση της νόσου σε μικρές ηλικίες.

Η Γεωργία Γκιούλα, βιοπαθολόγος στο ΑΠΘ επισημαίνει ότι οι δυο γνωστές, μέχρις στιγμής, μεταλλάξεις του ιού, της Βρετανίας και της Ν. Αφρικής δεν είναι οι μοναδικές και θα αντιμετωπίσουμε περισσότερες μελλοντικά, πιθανώς με υψηλή μεταδοτικότητα. Η χαλαρότητα στο επίπεδο των ατομικών προφυλάξεων σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων, όπως διαπιστώνεται και από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Νέες προσδοκίες γεννά η ανακοίνωση της επιστημονικής κοινότητος για την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik σε ποσοστό πάνω από 90% και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ΕΕ να το προμηθευτεί.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα